Familj

De lever i bilen på sitt uppdrag att sjunga om Jesus

Sarah och David Åström: Förra året var det väl närmare 6 000 mil i bilen, säger Sarah.

Den 15 april är det sista dagen att byta bort dubbdäcken på bilen, om det inte råder vinterväglag. Några som verkligen ofta befinner sig ute på vägarna och till och med bor i sin bil i perioder är David och Sarah Åström, som drar land och rike runt för att göra Jesu namn känt.

När Dagen får tag på dem sitter de faktiskt i bilen, på väg mot påskmöten i Ålesund efter att redan ha varit ute på en rejäl runda. Det är Sarah som pratar, för vid ratten sitter David, som han gör för det mesta under deras längre resor.

– Vi har varit ute i två veckor under denna vändan, säger Sarah.

Sedan 2019 är paret ute och reser på heltid, innan det var de bara ute på vissa helger. De är ute och sjunger och spelar och berättar om Jesus. De återfinns på dagledigträffar, servicehem, hembygdsgårdar och PRO-samlingar, konserter eller gudstjänster, både i Sverige och Norge. Till vårt grannland i väster är det nämligen inte långt från deras hemort Arvika i Värmland. Barnen börjar bli stora och är ganska självgående och familjen löser vardagen med lite stöttning.

Hur många mil blir det på ett år?

– Förra året var det väl närmare 6 000 mil i bilen, säger Sarah.

Och bilen är också deras hem under resorna.

– Vi lever i princip i vår husbil, berättar Sarah. Det är skönt att ha något eget när man är hemifrån så här mycket.

David och Sarah Åströms bil.

Rollfördelningen under framträdandena är att David trakterar pianot, och sjunger gör de båda två. Sedan pratar de båda mellan låtarna. Repertoaren är blandad med klassiker som Barnatro och Ovan där. Och norrmännen vill gärna lyssna på svenska sånger.

– I början trodde vi väl att de ville höra sångerna på norska, men de älskar de här kända svenska andliga sångerna och sjunger gärna med på svenska.

Sarah och David Åström i bilen.

Hur fördriver ni tiden i bilen under resorna?

– Vi pratar, lyssnar på musik, poddar eller predikningar, antingen tillsammans eller varför sig.

Och byta till sommardäck görs inte tidigt under våren för paret Åström. För bara några veckor sedan var de tvungna att ta på snökedjor och någon dag senare körde de till en plats där våren i princip redan hade kommit.

För är det vinterväglag är det helt enligt reglerna och rekommendationerna att vänta med att ta av dubbdäcken. I stora delar av landet har vintervädret hållit ett starkt grepp länge, vilket gör att många har behövt vänta med att byta däck.

Med vinterväglag menas att det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen. Polisen avgör om det råder vinterväglag.

---

Fakta: Detta gäller för vinterdäck

  • 1 oktober–15 april. Får du ha vinterdäck, både dubbdäck och odubbade däck. Resten av året gäller förbud mot dubbdäck om det inte råder vinterväglag*. Det betyder att senast den 15 april måste du byta bilens dubbdäck, men om det är snö och is på vägen får du köra med dubbdäck tills snön och isen försvinner.
  • 1 december–31 mars. Är det lag på att använda vinterdäck, om det är vinterväglag* ute. För att din bil ska kunna köras säkert på vintervägar kan du använda dubbade eller odubbade vinterdäck. Övrig tid är det sommardäck som rekommenderas.
  • 16 april–30 september. Är det förbjudet att köra med dubbade vinterdäck, om det inte är vinterväglag*. Det är inte olagligt att köra med odubbade vinterdäck på sommaren, men det är farligt att göra det. Bromssträckan blir längre och väggreppet är sämre, särskilt på våta vägbanor.
  • *Polisen avgör om det råder vinterväglag.

---

Fler artiklar för dig