Familj

Olle, 81, åker Vasaloppet för femtionde året

Olle Viklund: Jag älskar att träna och hålla mig i form

Olle Viklund från Tullinge utanför Stockholm åker Vasaloppet för femtionde året.
– Jag fortsätter gärna minst fem år till, säger Olle som är 81 år.

Vasaloppsveckan pågår för fullt med flera olika lopp för både stora och små. Olle Viklund är en av entusiasterna som återvänder år från år för att köra Vasaloppet. Och i år jubilerar han.

När åkte du Vasaloppet första gången?

– Mitt första Vasalopp var 1972. Jag var väldigt dåligt tränad, men det gick ganska bra ändå. Nio och en halv timme tog det att ta mig i mål, berättar Olle Viklund vars personliga rekord är fyra timmar och 48 minuter.

Hur många Vasalopp har du åkt?

– Totalt 63 lopp fram till i år. Vissa år har jag åkt ett lopp och andra år flera lopp. Jag har bara missat två år de senaste femtio åren. Den ena gången var jag sjuk och den andra var Vasaloppet inställt.

Du har redan hunnit med ett lopp i år. Hur gick det?

– Jag körde Öppet spår i måndags. Mitt långsammaste Vasalopp någonsin, cirka tio timmar. Vi var ett gäng som åkte ihop. Väldigt trevligt att få dela upplevelsen med några vänner och släktingar.

– När jag kom i mål fick jag en lagerkrans om halsen, eftersom jag åker Vasaloppet för femtionde året. Det var roligt att bli uppmärksammad på det sättet, berättar Olle Viklund för Dagen.

Du är anmäld till Vasaloppet på söndag. Orkar du med ytterligare ett lopp på nio mil?

– Jo, det ska inte vara några problem. Jag har inte ont i kroppen eller några skavanker. Jag vilar några dagar och sedan laddar jag upp med mycket mat och god sömn. På söndag är det klassisk stil som gäller.

En man står i kortbyxor och bar överkropp och gör tummen upp.

Är det jobbigt att åka Vasaloppet?

– Nej, jag älskar att träna och hålla mig i form. När jag var yngre löptränade jag mycket, men numera måste jag vara rädd om mina knän. På somrarna åker jag rullskidor och cyklar, och på vintern åker jag skidor.

Hur mycket tränar du?

– Tre till fyra gånger i veckan ungefär. Och så tränar jag på gym. Jag vill gärna ha en snygg kropp, säger Olle med ett skratt och tillägger snabbt att ”insidan är viktigast”.

– I Första Timotheosbrevet 4:8 står det att ”kroppsövningar är nyttiga på sitt sätt, men gudsfruktan är nyttig på alla sätt,” påpekar Olle Viklund som är med i Botkyrka pingstförsamling.

Vad betyder din kristna tro i det här sammanhanget?

– Min kristna tro betyder mycket. Jag tackar Gud för att jag har en kropp som är både stryktålig och stark. Jag är tacksam till Gud att jag fortfarande orkar åka Vasaloppet. Det är ingen självklarhet i min ålder.

Familjen, kyrkan och träningen är mina tre största intressen i livet.

—  Olle Viklund

Trodde du 1972, att du längre fram i tiden skulle åka Vasaloppet för femtionde året?

– Nej, det hade jag ingen som helst tanke på då. Det är ju länge sedan, konstaterar Olle som är uppvuxen i byn Skansnäs i Lappland, och enligt honom själv är den same som åkt Vasaloppet flest gånger.

– Visste du att en namne vann Vasaloppet 1942? Olle Wiklund hette han, och det är bara första bokstaven efternamnet som skiljer oss åt. Kul! Då var jag bara drygt en månad ung.

Hur länge till kommer du att åka Vasaloppet?

– Folk har sagt till mig att ”när du har åkt Vasaloppet i femtio år så slutar du väl?” Och i år åker jag för femtionde året. Men varför ska jag sluta nu, när jag fortfarande tycker det är kul att träna och åka skidor?

– Jag kanske inte håller på i tio år till, men fem år till kan jag nog hålla på. Familjen, kyrkan och träningen är mina tre största ”intressen” i livet. Jag brinner för dessa tre områden, säger Olle Viklund.

En man i skidkläder står på startlinjen inför Öppet spår i Vasaloppsveckan.
Fler artiklar för dig