Familj

Fler än någonsin söker hjälp för att få mat inför julen

Svenska kyrkan i Falköping delar ut julmat till hushåll där pengarna inte riktigt räcker till.

– I år är det fler än någonsin, säger Maria Kristiansson, diakon på pastoratet

I samarbete med grannpastoratet Floby delar Svenska kyrkan Falköping återigen ut matkassar inför julen till enskilda och familjer där pengarna inte riktigt räcker till. Detta har man gjort i flera år. Under pandemin körde kyrkan hem julmaten till dem som behövde den, i år är man tillbaka i gamla hjulspår och folk får komma och hämta.

Hur ser tillströmningen ut i år?

– Det är absolut fler än vanligt, och vi får också fler samtal där människor är oroliga för sin ekonomi.

Men får ni ihop pengar så att alla som ber om hjälp blir hjälpta?

Maria Kristiansson, diakoniassisten i Falköpings pastorat.

– Ja, för samtidigt som många har det dåligt ställt vill också fler människor hjälpa, många är generösare nu när det är sämre tider. Det är fler privatpersoner som kommer in och skänker pengar.

Alla intäkter från kyrkans julmusik och den stora luciakonserten i S:t Olofs kyrka har också gått till den lokala diakonins arbete med att stötta utsatta i Falköping med bland annat julmatskassar. I butik Himmel och Jord i Kyrkans hus säljs under december månad hemstickade tröjor, sockar och halsdukar till förmån till diakonin.

Min fördom är att vi svenskar tycker att det är lite skamset att ta emot hjälp på det här viset, hur hanterar ni det?

– Tidigare år har det varit mest människor invandrarbakgrund som har fått matkassarna, men i år det flest människor med svensk bakgrund som sökt om hjälp och det är en markant skillnad faktiskt.

– Men de är väldigt glada och tacksamma för att den här möjligheten finns. Men det finns säkert en del som tycker det är skamligt att komma hit.

Utdelning av julmatkassar i Falköping

Framför allt är det en stor åldersgrupp som saknas och det är pensionärerna, en grupp som ofta kan ha det lite knapert. Men det är väldigt få från den här åldersgruppen som ber om sådan här hjälp, berättar Maria Kristiansson.

– Det är en grupp som vi verkligen skulle vilja ha hit. VI försöker locka hit dem med information, Det är en grupp som vi verkligen skulle vilja hjälpa, men man kan ju inte tvinga folk att ta emot hjälp.

Ansökningstiden för att be om en julkasse gick ut den 5 december och kassarna delades ut i slutet av vecka 50.

Utdelning av julmatkassar i Falköping
Fler artiklar för dig