Familj

Trogen Dagenläsare fyller 100

Firar på tisdag med barn, barnbarn och barnbarnsbarn

Olle Konnebäck, en av Dagens mest trogna och långvariga prenumeranter, fyller 100 år på tisdag. Sin främsta yrkesgärning gjorde han som lärare. Men det var under sina år på Förlaget Filadelfia på 1940-talet som Olle träffade sin blivande livskamrat.

Strax före första advent får Dagen en pratstund per telefon med den blivande 100-åringen och sonen “Lollo”. Om mindre än en vecka samlas barn, barnbarn och barnbarnsbarn hemma hos familjens äldste, som sedan 2017 bor i Alingsås i Västra Götaland. Dit flyttade han från Örebro efter att hustrun Brita gått bort.

Dagens ljus såg dock Olle Konnebäck i Mörrum i Blekinge, där han tillbringade sina första sex år.

Därefter tog livet tog en annorlunda vändning för Olle och hans lillebror. Deras mamma dog, och bröderna växte till största delen upp på skilda håll: Olle med sin moster, och brodern med en faster.

Eftersom mostern var gift med en baptistpastor blev det en del flyttar, och Olle hann under sin uppväxt plocka upp dialekter både från Skåne, Bohuslän och Dalsland.

Förlaget Filadelfia

Efter realskolan, dåtidens gymnasium, flyttade Olle Konnebäck till Stockholm, där han under några år på 1940-talet arbetade på Förlaget Filadelfia.

– Det var så jag träffade Brita. Hon var bland annat sekreterare åt tidningen Dagens annonschef Elma Melander, och det jobbet klarade hon med briljans, säger Olle Konnebäck.

De två skulle komma att få två barn, Lollo och Birgitta. Och med tiden ett helt knippe av barnbarn och barnbarnsbarn.

Efter några år på förlaget valde Olle Konnebäck att söka till lärarseminariet, som lärarutbildningen hette då.

– En orsak var att en av mina farbröder i Östergötland var lärare, så lite fanns det i släkten, säger Olle.

Hela sin lärargärning – 36 år – gjorde han sedan i Askersund. Där var han också verksam i Filadelfiaförsamlingen, bland annat som sekreterare och föreståndare för söndagsskolan.

Uppskattad lärare

Att Olle Konnebäck var en uppskattad lärare visar de många hälsningar från tidigare elever som strömmat in genom åren.

– En klass som tog realexamen för pappa 1955 brukar uppvakta honom varje födelsedag och har haft flera återträffar där pappa varit med. Det är nog lite unikt, med tanke på att det är elever som i dag är över 80 år själva, säger sonen Lollo.

En särskild glädje inför födelsedagen är att den tyska flicka som bodde hos familjen efter kriget, på 1950-talet, flyger till Sverige för att vara med på tisdagens firande.

– Hon kallar mig fortfarande sin “schwedischer Vater”, sin svenska pappa, säger Olle Konnebäck med ett stort leende i rösten.

Fler artiklar för dig