Familj

Högsby Filadelfia firar 100 år

Högsby Filadelfia församling har firat 100-årsjubileum. Jubileet var välbesökt och uppskattat.

Helgen den 15-16 oktober firade Högsby Filadelfiaförsamling 100 år. Församlingen startades 22 februari 1922 av syskonen Fris samt några troende. Det startades också en missionsskola som var verksam några år innan den flyttade till annan ort, det är flera missionärer som haft sitt ursprung från missionsskolan. Lena Vilander Hamnert är ordförande i församlingen.

Hur var firandet?

Lena Vilander Hamnert, ordförande Filadelfia församlingen Högsby

– Det var välbehövligt efter pandemin att vi kunde få genomföra detta och mötas igen.

Har det varit tufft under pandemin?

– Nja, inte mer än för någon annan, men vägen tillbaka har varit tuff tycker jag.

Högsby är en liten ort som ligger mellan Kalmar och Vimmerby. I församlingens matrikel finns cirka 120 personer och på gudstjänsterna brukar det dyka upp ett 60-tal. Medlemsantalet har legat stadigt i 25 år i alla fall, menar Lena Vilander Hamnert.

Högsby Filadelfiaförsamling firade 100-årsjubieum.

– Vi är en mångkulturell församling och det har vi varit i ganska många år. Det är en härlig blandning av folk, säger Lena Vilander Hamnert.

Högsby är församlingens huvudkyrka och man har två utpostkyrkor kvar. Verksamheten förutom gudstjänstlivet innefattar bland annat dagtidsträffar för äldre och barnverksamhet i olika former.

Under jubileumshelgen medverkade bland annat återuppståndna “Emådalskören” på lördagen som sjöng allt ifrån psalmer till lovsång och gospel, något som rönt stor uppskattning bland åhörarna berättar Lena Vilander Hamnert. Dessutom deltog flera tillresande tidigare evangelister, missionärer och pastorer som sa några ord och delade gamla minnen innan det hölls samkväm med långbord.

I församlingen finns en medlem som döptes 1950 och fortfarande är med 72 år senare. När hon var barn fick man åka häst och släde till gudstjänsterna som vanligtvis inleddes med sången “Hur ljuvligt det är att mötas på väg till Jerusalem”.

På söndagen under jubileumshelgen predikade tidigare pastorn Kristina Johansson, och “Fågelforskören” sjöng några sånger innan gudstjänsten avslutades med kyrkkaffe.

Under helgens två gudstjänster samlades totalt uppemot 200 personer för att vara med och fira högtiden.

Högsby Filadelfiaförsamling firade 100-årsjubieum.

Om du som representant för församlingen skulle få önska dig en födelsedagspresent, vad skulle det bli då?

– Jag skulle önska att fler skulle se glädjen i att vara en del av att tjäna och hjälpa till i församlingen. Ju fler vi är som hjälper till desto bättre kan vi få Guds rike att gå framåt.

Fler artiklar för dig