Familj

Sextetten som aldrig bildades - den bara blev

Gruppen Sextetten firade 40 år två år för sent - ”Texterna ska ha ett rakt och härligt andligt innehåll om vad tron på Jesus betyder och att det gäller för alla.”

Sångargruppen Sextetten bildades egentligen aldrig. Den bara blev. 42 år, 700 spelningar och fem skivor senare tar kvinnorna från Tidaholm fortfarande ton. I lördags firade de en försenad 40-årsfest – pandemin ni vet – med ett stort tårtkalas och ännu mera sång.

Gitt Nielsen Karlsson är primus motor i sällskapet och hon minns mycket väl hur Sextetten 1980 började sin bana.

– På en födelsefest så kom det fram lite instrument. Vi spelade och sjöng och sa sedan att det vore kul att träffas någon mer gång och sjunga tillsammans. Vi hade ingen tanke på att bilda en sångkör. Så vi träffades och sjöng några gånger och sedan fick folk reda på det och började fråga oss om vi kunde komma och sjunga, berättar Gitt som är gruppens dragspelare.

Varför valde ni att kalla er för Sextetten?

– Vi kallade oss ingenting. Det var någon annan som hittade på det. Det bara blev så. En gång var det en arrangör som satte in en annons och där stod det Pentacost Sisters. Det kom väldigt mycket folk, minns Gitt.

Sånggruppen Sextetten från Tidaholm övar i en gympasal. En tidig bild av Sextetten som bildades 1980.

Hon beskriver sånggruppens repertoar som “tydligt Minns du sången-stuk”.

– Lite gammalt, lite nytt, lite känt och så några okända sånger. Folk är i alla fall väldigt glada när vi kommer och sjunger. “Äntligen får vi höra lite sånger med melodi i”, säger de.

Repertoaren har ändrat sig lite genom åren. En sång som Sextetten aldrig slutar sjunga är Curt & Rolands Hans hand i min, en översättning av Elvis Presleys inspelning His hand in mine.

En och annan egenskriven sång finns också i bagaget. Sextetten gjorde sin skivdebut 2002 med albumet Kärlek vid som oceaner. Därefter har det blivit ytterligare tre cd-skivor plus en julskiva – Julsånger med Sextetten.

– Vi är väldigt noga med våra texter, betonar Gitt.

– De ska ha ett rakt och härligt andligt innehåll om vad tron på Jesus betyder och att det gäller för alla.

Att uppmuntra och sprida glädje har alltid varit en grundbult för Sextetten.

Hur aktiva har ni varit under de ´här åren?

– Cirka 700 spelningar har det blivit i alla möjliga sammanhang. Kyrkor, fängelser, gator och torg. Överallt där de vill ha oss. Då har vi också fött 25 barn under de här åren och dessutom förvärvsarbetat.

Hur lade ni upp 40-årsfesten?

– Vi körde en jubileumskväll i Pingstkyrkan i Tidaholm med mycket sång och musik av oss. Det visades bilder och filmklipp och så blev det musikquiz och gratis tårtbuffé. Vi hade bakat alla tårtor själva precis som när vi firade 20 och 30 och på våra cd-releaser.

Sextetten från Tidaholm i samband med inspelning av  skivan "Julsånger med Sextetten".

Har ni några framtidsplaner?

– Bara att sjunga så länge vi orkar. Vi har gått i pension allihop. Några är över 75 men vi är väldigt pigga och fräscha och blir fortfarande kallade för flickor överallt dit vi kommer, intygar Gitt.

---

Fakta: Sextetten

  • Bildades 1980 och firade försenat 40 årsjubileum i lördags den 22 oktober.
  • Har spelat in fem skivor totalt. 2014 gjorde dessutom Gitt en soloskiva.
  • Har bland annat medverkat i lokal-tv-programmet “Café Jönköping”, Mössebergsfestivalen, Kanal 10, Tidaholmsanstalten, Rättviks marknad – “de är spontana däruppe – de dansade på gatorna framför oss när vi sjöng” – dagledigsamlingar och mängder av andra platser.
  • 40-årsfesten hölls i Pingstkyrkan i Tidaholm

---

Fler artiklar för dig