Det gamla kapellet högst upp på Grönedegatans topp i Kisa har länge varit ett Guds hus. Men nu ska de nuvarande ägarna Missionsprovinsen sälja huset.
– Det är sorgligt, säger Jakob Okkels, präst för församlingsgemenskapen.
Det finns fler kyrkor på Gröedegatan i Kisa. Ett stenkast därifrån ligger Kisa kyrka. Gatan ska i folkmun ha kallats för “Backen till himmelen”. Tabor byggdes under slutet av 1800-talet och ägdes fram till 2006 av en lokalförening inom Östra Smålands Missionsförening (ÖSM) då det togs över av nybildade Föreningen Tabors missionshus.
I november 2012 blev föreningen ansluten som en gudstjänstgemenskap inom Missionsprovinsen. Jakob Okkels blev präst för gudstjänstgemenskapen.
Men nu ska byggnaden säljas och säljaren söker efter en ny ägare med vördnad för det kulturarv fastigheten utgör, som har idéer och det engagemang det krävs att utveckla missionshuset till vad det förtjänar.
Varför säljer ni nu?
– Vi säljer därför att det inte finns underlag för att fortsätta verksamheten. Coronatiden var en viktig faktor för att vi minskade på antalet gudstjänster, och vi bedömer att vi inte har möjlighet att fortsätta i nuvarande form, säger Jakob Okkels.
Vi har ännu inte fattat några beslut om verksamheten.
— Jakob Okkels
Han menar att det är en speciell fastighet, som tidigare ägdes av en lokal förening under Östra Smålands Missionsförening.
[ Gräddö missionskyrkan blev offer för pandemin ]
– Den byggdes för att vara en plats för predikan på Skriftens grund, och vi har också önskat att arbeta utifrån Bibeln och lutherska bekännelsen sen vi köpte Tabor för cirka 16 år sedan. Föreningen har varit en plattform för församlingsliv i anslutning till Missionsprovinsen i Sverige.
– Nu hoppas vi förstås att fastigheten kan tas över av någon som vill se på dess historia med respekt och förvalta arvet.
Hur känns det att sälja?
– Det är ingen i föreningen som tycker det är roligt att sälja. Många människor har ju haft sin gång i Tabor och fått ta del av predikan.
– I vår församling har vi samlats kring Ordet och Sakramenten som en livsnerv. Ett viktigt kapitel avslutas för församlingens del, och det är sorgligt, säger Jakob Okkels.
Fortsätter er verksamhet någon annanstans i Kisa?
– Vi har ännu inte fattat några beslut om verksamheten. Men pastorala besök kan fortsätta i hemmen även om Tabor inte längre kommer att finnas som tillgång för oss.
Namnet Tabor har hämtats ur Bibeln. Berget Tabor har förmodats vara platsen för Kristi förklaring. Under Jesus tid fanns det folk som bodde på berget. Enligt dessa var platsen för sann tillbedjan på detta berg och inte i templet i Jerusalem.
Ett antal kyrkor och kapell inom väckelserörelsen har burit och bär detta namn, till exempel Taborförsamlingen i Vansbro i Dalarna (tillhörande Evangeliska frikyrkan), Bergö Taborförsamling i Malax, och Tabor Lutheran Church, Branford i Connecticut, USA.
[ Vemod när kyrka skulle blivit bostad - såldes i stället till Frälsningsarmén ]