Familj

OAS-rörelsen har fått en ny ordförande

Lars Nilsson: Jag tror att Oasrörelsen fyller en viktig funktion

Oasrörelsen byter ordförande. Lars Nilsson efterträder tidigare ordföranden Björn Gusmark.

Nye ordföranden Lars Nilsson är nybliven pensionär sedan nyår efter 32 år som kyrkoherde i Söderhamn-Sandarne församling.

Vem är Lars Nilsson om han får säga det själv?

– Det är inte alltid så lätt att beskriva sig själv, men någon beskrev mig för några år sedan som “Evangelisk, karismatiskt allmänkyrklig”. Det är nog rätt bra tror jag.

Lars fortsätter med att beskriva sig som djupt rotad i Svenska kyrkan och hennes allmänkyrkliga arv, med Ordet och sakramenten i centrum.

– Samtidigt längtar jag efter att både förkunnelsen om den helige Ande och Andens uttryck i sina gåvor skulle få bli tydligare i vår kyrka.

I förkunnelse och själavård trycker Lars på att talet om korset och försoningen alltid skall få vara en grundklang.

– Talet om Jesus och vad han gjort. Guds nåd och barmhärtighet måste vi tala mycket om.

Hur är ditt förhållande till Oasrörelsen?

– Oasrörelsen mötte jag första gången i slutet på 1980-talet när jag var kyrkoherde i Undersåker i Jämtland, faktiskt innan namnet fanns.

Under en tid i början av 1990-talet fanns Lars med i ledarskapet som representant för Uppsala stift, dit han då hade flyttat. Det blev sedan ett uppehåll i engagemanget, men under de senaste dryga tio åren har Oasrörelsen kommit att betyda mycket för Lars.

– Vi har haft förmånen att få ha två sommarmöten i Söderhamn, 2015 och 2016. Nu har jag på nytt funnits i ledarskapet en tid innan jag nu blev vald till ordförande i lördags.

Varför behövs Oasrörelsen?

– Jag tror att Oasrörelsen fyller en viktig funktion, har en viktig roll, både i Svenska kyrkan och i svenska kristenhet i sin helhet.

Lars Nilsson beskriver att Oasrörelsen har en tydlig förankring i Ordet och i kyrkans tradition, samtidigt som det finns en stor ekumenisk öppenhet. I församlingar av olika karaktär, både inom Svenska kyrkan och i andra församlingar har Oasrörelsens samlingar och möten, samt besök av rörelsens inspiratörer haft stor betydelse.

– Kanske beroende på bredden av fromhetsuttryck kombinerad med tydligheten i undervisning och förkunnelse.

När han ska beskriva sina egna visioner om vad han vill åstadkomma under sin tid som ordförande för Oas säger Lars Nilsson att några egna visioner har han inte.

– Oasrörelsens egen huvudvision – Guds ord till Sveriges folk – samlas vi kring och den skall genomsyra allt som görs, även det jag gör.

– Att på ett nytt sätt få vara en del av hela sammanhanget och tillsammans med anställda, styrelse och ledarskap ta steg framåt i Visionens riktning, det skall bli riktigt spännande. Ytterst handlar det ju om vad Herren vill och vad han gör med oss, i oss och för oss.

Björn Gusmark

Björn Gusmark slutar

Björn Gusmark som har varit ordförande för Oas sedan våren 2019 avslutar nu sitt engagemang som ordförande. Han berättar för Dagen att han kände att han behövde frigöra tid för sitt engagemang för att stödja församlingar att vilja våga växa och nya sätt att vara kyrka.

Hur kommer ditt engagemang i Oas se ut framöver?

– Det får jag se. Oasrörelsen är och kommer att vara en hjärtesak, säger Björn Gusmark.

---

Fler artiklar för dig