Familj

Svenska kyrkan rev prästgård - bygger lägenheter för äldre

Vad gör man om man har en gammal prästgård där prästen inte vill bo och som bara står och förfaller. I Solberga pastorat bestämde man sig för att riva prästgården och bygga hyreslägenheter för de äldre.
– Detta var ett diakonalt tänk, säger Björn Gusmark, kyrkoherde i Solberga pastorat.

Det diakonala i tänket var helt enkelt att man såg att äldre på orten som behövde sälja sina villor, för att de ville flytta till något mer lättskött, inte kunde bo kvar på orten på grund av brist på hyreslägenheter. De var tvungna att flytta in till den närbelägna lite större orten Stenungsund. Nu var det så att pastoratet hade en gammal prästgård som inte behövdes längre.

– Präster vill inte alltid bo i dem. Man vill ha ett eget hus, och renoveringsbehoven i många prästgårdar är stora, säger Björn Gusmark.

Pastoratet tänkte att marken kunde användas till annat, och såg samtidigt bristen på hyresrätter.

– Så det var det som var det diakonala – vi skulle bygga hyresrätter för äldre, säger Björn Gusmark. Vi måste kunna se bygget utifrån kyrkans grundläggande uppdrag också.

Och även om det inte vare sig finns krav på tro eller medlemskap i kyrkan för att få bo i lägenheterna kommer kyrkan vara närvarande i byggnaderna, som är tre till antalet. Som en missionsplats med utåtriktad verksamhet utan att för den skull bli tvingande.

– Det kommer att finnas en gemensam lokal som hyresgästerna kan hyra, men också för att kyrkan ska kunna ha kafé och diakonal verksamhet där.

Att kyrkan bygger samhällsnyttig verksamhet är inte nytt, utan en mycket gammal tanke, säger Björn Gusmark.

– När kyrkan började spridas i världen försökte den komma in i människors liv och hjälpa till där de behövdes. Kyrkan har alltid byggt sjukhus, skolor och förskolor. Här var tanken bostäder till pensionärer när de inte orkar ha sina hus längre.

Totalt byggs 32 lägenheter i olika storlekar – och alla är tingade just nu berättar Björn Gusmark. Personer som är 63 år och äldre kommer ha företräde till dem. Man får inte diskriminera olika grupper på bostadsmarknaden hur som helst, men man får ha en åldersprioritering.

– Skulle vi inte få uthyrt i den äldre åldersgruppen kan även yngre komma ifråga.

Den gamla prästgården i Solberga.

Inflyttningen i de nya lägenheterna sker i juli-augusti. Lägenheterna är handikappanpassade, till exempel finns inga trösklar så man kan ta sig runt med rullstol. Och intresset har varit stort. Pastoratet har fått in 70 ansökningar.

– Majoriteten är från Jörlanda och Stora höga, säger Björn Gusmark. Men det kommer också vara Kungälvsbor som flyttar dit. Det vet jag.

Björn Gusmark, kyrkoherde i Solberga.

En del av projektet finansieras via lån. Men pastoratet får också statligt bidrag till bygget. För att få det måste de bland annat låta 15 procent av lägenheterna tilldelas Stenungsunds kommun. Och man tänker också på att bygga energieffektivt – då finns det mer statliga bidrag att hämta.

– Att det fanns statliga bidrag har varit avgörande för att vi ska kunna genomföra det här, säger Björn Gusmark.

Projektet kostar 67 miljoner och pastoratet har startat ett självständigt aktiebolag som kommer att driva det hela. Och om man bara får lägenheterna uthyrda kommer hyresintäkterna täcka de löpande kostnaderna med ränta och amorteringar till exempel.

Men det här är inte bara en utgift för pastoratet.

– Det kommer ge en liten inkomst till församlingen på sikt, om 15 till 20 år. Det behövs nu när alltfler går ur kyrkan och kyrkans ekonomi krymper, säger Björn Gusmark.

– Men det är viktigt att när kyrkan gör sådana här projekt att det inte bara handlar om att tjäna pengar, det blir bakvänt. Det ska vara en situation där kyrkan kan ha en närvaro och bli den spelare i människors liv som kyrkan var från början i Sverige och som man tappat bort lite då man blivit så marginaliserad, säger Björn Gusmark.

---

Fakta: Solberga pastorat

  • Solberga pastorat är ett pastorat i Kungälvs kommun och Stenungsunds kommun i Bohuslän, Västra Götalands län.
  • Pastoratet består av följande tre församlingar: Solberga församling, pastoratets moderförsamling i Kungälvs kommun, Hålta församling, annexförsamling i Kungälvs kommun och Jörlanda församling, annexförsamling i Stenungsunds kommun.
  • Källa: Svenska kyrkan

---

Fler artiklar för dig