Familj

30 år sedan rockbandet Desires polska succé

Oskarshamnsbandet: De kallade det för väckelsemöten, men det var så att vi körde vår musik

För 30 år sedan gjorde ett svenskt kristet band några succéartade turnéer i Polen, där många människor blev frälsta. Det är Oskarshamnbandet Desire det handlar om, där bland annat Christer Roshamn ingick. I dag är han föreståndare för Folkungakyrkan i Stockholm.
– Det var första gången som jag fick se människor blev frälsta, och hela den upplevelsen har format mig, säger han.

Bandet Desire startade redan 1989. Medlemmarna var ett kompisgäng från Oskarshamn och Christer Roshamn spelade gitarr i gruppen.

– Vi började som ett evangeliserande band, vi ville se människor komma till tro, men visste inte riktigt hur det skulle gå till, säger Christer Roshamn.

Det var när de följde med de två pastorerna Lars Mangs och Jan-Olof Stefansson till Polen som det tog fart. De två pingstpastorerna skulle ner till södra delen av Polen sommaren 1990 för att predika och evangelisera och ville ha med sig ett team.

– Vi spelade gitarrbaserad, lite U2-influerad, pop/rock och hade hunnit bli ganska samspelta och fick hänga på.

Det var den lilla pingstförsamlingen i staden Opole som ordnade spelningarna.

– De kallade det väckelsemöten, men det var så att vi körde vår musik. Och sedan predikade pastorerna. Och det kom massa människor. Och människor kom ju till tro, ett 80-tal bara första året. Och då ska man tänka på att den lilla pingstförsamlingen bara hade haft 60 medlemmar innan.

Bandet var tillbaka 1991 i Polen och spelade bland annat på en musikfestival med i övrigt icke-kristna band, men också i småstäder, i kyrkor och på teatrar och faktiskt på en militäranläggning. Även nu blev många människor frälsta. Detta år förekom bandet också i en artikel i Dagen, där de fick berätta sin historia.

– För mig personligen betydde de här två somrarna mycket. Jag såg att evangeliet är kraft och jag fick se att människor som kom till tro, det hade jag ju knappt sett innan. Det var en härlig tid.

Varför gick det så bra, tror du?

– Från början var det nog för att vi är ett band från Väst, det här var ju strax efter murens fall och gränserna hade precis öppnats. Sedan rullade det på.

1992 bar det av utomlands igen, denna gång till Estland. Då hade de med sig en journalist från lokaltidningen i Oskarshamn, som varje dag skrev om Desires konserter. Det året åkte man också med Charizma, ett annat lite större band från Oskarshamn som turnerade i hela Estland och kom att bli jättepopulära där.

Rockbandet Desire på scen.

Under åren spelade Desire också i Sverige, både i kyrkor men också på en del andra arrangemang. De var också med i en talangjakt där de spelade live i radion. De gick till final, men vann inte den.

Efter 1992 skingrades bandet. En del flyttade och började studera på annan ort.

– Då bildade vi killar ett nytt band som hette Big Daddy som var lite mer gitarrbaserat. Det körde vi från 1994 till 2001. Fast då bodde vi mer utspritt i Sverige så det blev lite färre spelningar. Då spelade vi bland annat på ett turnéarrangemang som heter tradarrock, som anordnas av Scania, där man spelade på en lastbilsflak.

Spelade Desire in något?

– Ja, vi spelade in i en studio i Hultsfred.

Finns det några cd kvar?

– Nej det här var innan cd-skivor blev stort, så det handlade om kassettband, skrattar Christer. Men låtarna är sparade digitalt nu. En del låtar är ganska bra faktiskt. Medan andra kanske inte är riktigt lika bra.

Christers yrkesbana inom kyrkan började också på 1990-talet. Hans första tjänst var som ungdomsledare på hemmaplan i pingstförsamlingen i Oskarshamn. Därefter blev det teologistudier på Götabro utanför Kumla. Sedan 1998 har han tjänat som pastor inom Evangeliska frikyrkan, bland annat i Borås, men även i pingstkyrkan i Ulricehamn. Innan han kom till Folkungakyrkan i Stockholm var han pastor i baptistkyrkan i Motala i elva år.

Det är 30 år sedan just den här tidningsartikeln, har ni pratat om en återförening?

– Ja, vi hade en återförening på en bandmedlems födelsedagsfest. Men vi har pratat lite löst om det. Det är ju ungefär 30 år sedan. Det vore kul, vi får se.

Christer Roshamn sittande, 
Anissa Haney (tv)
Tina Kallin (mitten)
Eric Haney (th)

För musiken har Christer aldrig släppt, den har han tagit med sig i sitt nuvarande jobb, där han ibland leder lovsången i Folkungakyrkan.

– Vi har faktiskt planer på att gå in i studio för att spela in lovsånger, vi får se hur det går, säger Christer Roshamn.

---

Bandmedlemmarna i Desire

Sofie Persson (numera Littorin): Körsång

Cecilia Bergman (numera Athley): Keyboard och sång

Johan Conse: Trummor

Marcus Ottosson: Bas

Anders Eld: Gitarr

Christer Roshamn: Sång och gitarr

---

Fler artiklar för dig