Familj

Drak- och duvjakt i Växjö stift lockar många kyrkor

Under sommaren 2020 erbjöds alla pastorat och församlingar i Växjö stift möjligheten att delta i en drakrunda. 41 församlingar deltog, en siffra som mer än fördubblats till i år då 114 församlingar anmält sitt intresse. Och i år ska man även leta efter duvor.

Tanken är precis som förra året att man ska hitta drakar och odjur i kyrkornas målningar, dopfunt, vindflöjlar och skulpturer. Men i år utökas aktiviteten med Symboljakt då besökaren utöver drakar och odjur också kan leta efter duvor.

Växjö stiftantikvarie Maria Brynielsson var en av initiativtagarna till drakjakten förra året och är jättenöjd med utfallet.

– Vi fick jättefin respons, många tyckte att det var en kul aktivitet . Det var väldigt blandade åldrar på de som deltog, det var både barn och vuxna.

– Det passade också bra i och med att pandemin slog till för den här aktiviteten kunde församlingarna arrangera väldigt corona-säkert.

Församlingarna bestämmer själva hur man använder materialet. Förra året hade en del en rundtur i kyrkan med fasta stationer som besökarna fick följa, andra lät besökarna strosa runt på egen hand och själv ta sin samlarsymbol när man gick runt i kyrkan.

Växjö stiftskansli har tagit fram nya nyckelringar och små drakhuvuden i tre nya färger, men i år alltså också nyckelringar och små duvor som finns i fyra olika färger. För barnen finns ett målarhäfte, med motiv av drakar och odjur samt ett målarhäfte med duvor och andra fåglar. I materialet ingår också ett vykort som deltagarna får. Materialet skickas ut under vecka 21, sedan är det fritt fram för församlingarna att börja använda materialet när de vill.

Maria Brynielsson, Stiftsantikvarie Växjö stift

Varför hade man duvor i kyrkan?

– Duvan finns med i flera olika skildringar i Bibeln och symboliserar både hoppet och den helige Ande.

Vad betyder kyrkornas duvor för dig?

– I min barndoms kyrka fanns en snidad duva som hängde i predikstolens tak. Jag tyckte att den var så vacker där den svävade. Även i dag väcker duvorna ett lugn hos mig. Duvan är en stark symbol, inte enbart för den helige Ande och hoppet utan också för fred.

Fler artiklar för dig