Familj

Padel ska hjälpa Erikshjälpen

Som för så många andra har kristna KompisBolaget drabbats av pandemin under året som gått. Men det gav möjligheter att både dra i gång ett nytt projekt och inleda ännu ett samarbete med Erikshjälpen. Tack vare sporten padel.

– På en vecka förra våren blev jag av med jobb där jag skulle dragit in 50 000 kronor, som musiker och ljudtekniker, berättar Jojjo Ulmå om förra våren. Han är ena halvan av KompisBolaget som han driver tillsammans med sin fru Linda.

– Allt försvann på en vecka.

KompisBolaget ägnar sig paret Ulmås åt vid sidan av sina ordinarie arbeten. Man bjuder på något man kallar en “supermagicrockenrollshow för barn och familjer” när man åker land och rike runt på kallelser, gör barnmötesserier på konferenser men jobbar ibland även i icke-kristna sammanhang.

Men förra våren tog det alltså tvärstopp. Jojjo jobbar just nu som vaktmästare i Equmeniakyrkan i Alingsås på deltid, men det blev en del fritid som han inte haft innan.

– Man försökte hitta andra saker att göra och på sommaren började jag spela padel lite.

Jojjo och en kompis som heter Håkan Dahlgren konstaterade att padel var en sport på stark frammarsch och när de pratade om det växte tanken fram att de skulle designa och ta fram ett eget racket. Efter ett drygt halvår är nu första lasset med racketar ute till försäljning.

– Vi har valt att börja med två varianter, en lite mer inriktad på den som inte spelat så länge och en för de som söker mer kraft och dynamik, säger Jojjo.

Vad är planerna nu?

– Att NovaSweden ska kunna bli ett eget företag. Just nu är det bara ett varumärke som vi äger. Och att vi på sikt ska utöka sortimentet.

Något som är unikt med projektet är att delar av vinsten kommer att öronmärkas till Erikshjälpen.

– Vi vill gärna göra skillnad och hjälpa andra, även med detta. Så därför vill vi stötta Erikshjälpens arbete mot människohandel och kommer att skänka en del av vinsten dit.

Hur produceras racketarna?

– De görs i Kina. Håkan har sedan tidigare kontakter med personer som i sin tur haft kontakt med bra producenter i Kina. Designen och alla val gällande form, material, vikt och så vidare. har vi tagit fram själv med hjälp av ett antal människor som provspelat de testrack vi haft hemma.

Det stora frikyrkosporterna har väl varit pingis och innebandy. Ska ni göra padel till en frikyrkosport nu?

– Tittar man på hur många som spelar i vår församling så kan man dra den slutsatsen, att det är på väg att bli en kyrkport.

Och sporten växer stort i Sverige.

– Bara här i Alingsås har vi redan 16 padelbanor och det byggs tio nya. Så snart har vi lika många banor som vi har kaféer här i Alingsås. Och Alingsås har ju i alla fall tidigare varit Sveriges kafétätaste stad.


Fler artiklar för dig