Familj

“Skånes apostel” är död

Curt Levin avled hastigt i helgen. Han var en stor pingstprofil som brann för utbredandet av Guds rike i Skåne.

När Curt Levin berättade om sitt liv i en jubilarintervju i Dagen i våras då han fyllde 70 år handlade det mesta om Skåne och Jesus.

“Jag blev frälst 1970 och fem år senare fick jag min kallelse. Jag fick en nöd för alla platser i Skåne som inte hade någon frikyrka”, berättade han då.

Så år 1980 flyttade familjen till Skåne där Curt grundade Skånes Pionjärmission, eller Pionjärmissionen som namnet skulle bli senare. Ända sedan dess och fram till sin död jobbade Curt i missionsorganisationen, kombinerat med deltidstjänster som pastor och även som rektor för en bibelskola.

Curt Levin överlämnade stafettpinnen som ordförande till Lasse Bjervås, föreståndare för pingstförsamlingen i Hässleholm, som berättar att Curt mer och mer brann för att förändra Skåne genom bön.

– Jag har känt honom sedan 1989. Han var en äkta person rätt igenom. Han levde verkligen för Jesus och sin kallelse. Han var väldigt uppmuntrande och varm. Han hade en stor kallelse i sitt liv och han sprang med den, ända till slutet och han hade mer att ge.

– Han blev ju bara 70 år och kunde fått några år till kan man tycka, säger Lasse Bjervås.

Vid sin död var Curt pastor och föreståndare för Centrumkyrkan i Sjöbo. Han bodde strax utanför Sjöbo, i den lilla byn Vollsjö.

Vad har hans betydelse varit för frikyrkans position i Skåne i dag?

– Jättestor. Jag pratade med en av mina medarbetare som sa “han har ju alltid funnits och varit en del av oss”. För oss i Hässleholm var det glapp på föreståndarposten ett år. Då var han här och predikade. Och till exempel vet jag inte om det hade funnits en pingstförsamling i Eslöv om det inte vore för hans insats. De var på väg att lägga ner, när Curt engagerade sig. Det är ingen jättestor församling men den finns kvar. Och i Staffanstorp var han med och startade en församling, säger Lasse Bjervås.

Peringe Pihlström var tidigare nationell samordnare för baptistsamfundet och Equmeniakyrkan för frågor om församlingsplantering under flera år. Pihlström och Levin var pastorskollegor i närheten av varandra under 1980-talets mitt i Landskrona och Helsingborg.

– Vi fann varandra i vänskap och gemensam vision om församlingsplantering som vi bibehöll under åren, säger Peringe Pihlström.

Hur skulle du vilja beskriva honom?

– En trofast god vän först och främst.

– Och han brann för ett apostoliskt perspektiv på den kristna kyrkan i vår tid. Han brann för att arbeta pionjärt och skapa mötesplatser för människor utanför kyrkan in i den kristna gemenskapen. Så han ville ju gärna tänka i banor av nyplantering. Och han såg behovet av nya församlingar, inte minst då i Skåne, där det inte finns kristen närvaro på många orter.

Peringe Pihlström menar att Curt Levin vid starten av Skånes Pionjärmission var en av de få i regionen som brann för församlingsplantering. De etablerade samfunden hade vid denna tid en ganska ljum inställning till de strategiska frågorna om att plantera nytt.

– Under en tid när nyplantering inte var på modet inom frikyrkan, då var Curt Levin en ensam ropande röst, berättar Peringe Pihlström.

– Flera församlingar i Skåne har ju han varit med om att starta och det är viktigt i sig. Men en annan aspekt som också är viktig att poängtera är att det i dag finns en medvetenhet inom egentligen alla frikyrkosamfund om att vi behöver starta nya församlingar. Och Curt var en väldigt avgörande betydelse för att det blev så.

Det är klart att alla planteringar inte tog sig, berättar Peringe Pihlström. Curt Levin var fullt medveten om hur ofta nystarter kan komma att misslyckas. Han förstod utmaningen och kände av smärtan av att tvingas ge upp och lägga ner, likväl som glädjen att få se ett arbete lyckas slå rot, börja växa och utvecklas.

– Jag är tacksam för allt det han gjorde för att sätta de viktigaste frågorna främst. Och jag ser fram att höra hans bullriga skratt vid festbordet i Riket som aldrig kan förgås, säger Peringe Pihlström.

Curt Levin dog hastigt i lördags och efterlämnar fru och tre barn med familjer.

Fler artiklar för dig