Familj

Gospeln blev mer än en musikstil för Joakim Arenius

Fascinationen för psykedelisk funk tydde inte riktigt på att det var gospeln som skulle bli hans liv. Men efter ett möte med den amerikanska körvärlden väcktes en livslång passion hos Joakim Arenius.

En fem minuter lång, helt perfekt körupplevelse satte tonen för resten av Joakim Arenius liv. I en fullsatt kyrka i Los Angeles framförde Rickey Grundy och kyrkokören låten ”Perfect Praise”. Fram tills dess hade Joakim, som han själv uttrycker det, varit en lite knasig musiker.

Egentligen var han inte alls intresserad av gospelmusik. Det var symfonisk rock och psykedelisk funk som gällde i slutet av 1980- och början av 1990-talet. Därför var det inte väntat att han skulle gå med i en gospelkör.

– Jag flyttade till Stockholm för att studera, kören gick jag med i för att få kristna vänner utanför skolan.

Vid 22 års ålder reste han med Credokören till USA, där de bland annat lyssnade till dirigenten Rickey Grundy och hans gospelkör i First African Methodist Episcopal Church.

– Jag hade ingen sångröst och kunde inte spela piano men när de spelade Perfect Praise förstod jag att det är detta jag vill ägna mitt liv åt. Jag ville få betjäna Gud och människor genom musik.

Under gudstjänsten bad han intensivt och följande månader fortsatte han att be om en bekräftelse från Gud. Sedan den stunden har Joakim ägnat sig åt gospel dygnet runt.

– Då syftar jag inte på musikstilen utan livsstilen att betjäna inom musik, förklarar han.

De senaste åtta åren har han arbetat som frilansande gospeldirigent och kompositör. Dirigenten Rickey Grundy blev med tiden hans goda vän och mentor.

Joakims största passion är att skapa möten genom musiken.

– Min önskan är att musiken får vara en mötesplats för kulturer och generationer. Att människor som glidit ifrån varandra hittar tillbaka genom musiken.

Han menar också att musicerandet ger Gud utrymme att komma nära människor.

– Det finns stor potential i musiken och jag har själv upplevt hur mäktigt det är när Gud genom musiken ges ett utrymme som vi människor inte kan kontrollera.

Joakim Arenius har arbetat med gospel världen över. Sedan 2010 har han bland annat arbetat med att etablera gospelmusiken i Ryssland. Styrka och mod från Gud har gett honom förutsättningarna att genomföra även de allra galnaste projekten.

– Ibland har jag känt mig så stark att jag för en kort stund trott att jag klarat mig själv. Men då har det gått riktigt illa.

– Men de finaste minnena är inte de stunder jag känt mig stark utan när nåden lyft mig igen.

Joakim vill inspirera, inte att folk kopierar. Om det han själv varit med om att skapa får inspirera någon till att "pröva sina vingar" känner han sig välsignad. I den paus som coronakrisen manat fram finns möjligheter att tänka nytt, menar han.

– Det positiva är att det finns tid att fundera över vad kyrkan gjort på rutin och vad församlingen upplever som styrker.

I helgen fyller Joakim 50 år, men firandet får liksom sommarens alla konserter och evenemang ställas in. I stället ser han fram emot att ordna en större fest nästa år då hans fru jubilerar. Alltså får han ytterligare ett år på sig att fundera över önskelistan.

---

Joakim Arenius

  • Aktuell: Fyller 50 år den 16 augusti.

    Bor: I en villa i Örebro.

    Familj: Makan Torine och två döttrar.

    Gör: Arbetat som frilansande gospeldirigent och kompositör men är sedan några veckor tillbaka anställd som kantor.

    Intressen: Musikaliska resor.

    Firar: Antagligen nästa år tillsammans med frun som också blir jubilar.

---

Fler artiklar för dig