Familj

Covid-19 gör pastorn Maria Flodin till sjuksköterska igen

Maria Flodin är pastor och föreståndare för Timrå Pingst. Men under coronapandemin rycker hon också ut som sjuksköterska, ett yrke hon tidigare lämnat mitt under en livskris.

1 av 2

– Jag har anmält mig till sjukhuset på grund av covid-19. Just nu är jag på väg till en kurs, säger Maria Flodin då hon svarar i telefonen.

Eftersom hon är sjuksköterska i botten krävs det ingen större omskolning för att rycka ut då nöden är som störst.

– Jag kommer att stå utanför infektionsmottagningen med munskydd och visir för att stoppa pinnar i näsan på personalen så att de kan gå tillbaka till arbetet om deras milda symtom inte är covid-19, förklarar Maria.

Att få möjlighet att hjälpa till säger hon minskar den frustration hon känner.

– Jag tror inte att jag kan leva med mig själv om jag inte får bidra med den kompetens jag har.

Samtidigt som hon några dagar i veckan rycker ut som sjuksköterska kommer hon fortfarande jobba heltid med församlingsarbetet.

– Det är också enormt viktigt just nu, men jag kan klämma in det här också.

Hur?

– Planering. Och Gud, säger Maria kortfattat.

Varför övergav du jobbet som sjuksköterska?

– Tidigare jobbade jag främst inom cancervården och med vård vid livet slut. Men för åtta år sedan fick jag själv cancer.

När beskedet om bröstcancer kom trodde Marie själv att hennes liv inte skulle bli långt. Nu stundar 40-årsdagen och även om det inte blir något stort firande så känns det ändå stort.

– Att få fylla 40 har varit en dröm. För åtta år sedan trodde jag inte det skulle bli så, det är Guds nåd och barmhärtighet, jag behövde inget kalas för det, säger Maria.

Anledningen till att hon i dag jobbar som pastor har också med cancerbeskedet att göra. För när hon var sjukskriven och ville ha något att göra började Maria läsa teologi på distans. Samtidigt var hon engagerad i pingstförsamlingen i Sundsvall.

– Till slut fick jag frågan om jag ville bli barn- och familjepastor, säger hon.

Det ena ledde till det andra.

Och nu är du föreståndare i Timrå, hur är det?

– Det är utmanande. Det är intressant. Det är ödmjukande. Och det är kärleksfullt, för det är en underbar församling, summerar Maria.

– Jag är nummer 17 i raden av föreståndare i den här församlingen och är första kvinnan.

Men att hon är första kvinnan som föreståndare är inget hon vill göra en stor grej av. Hennes inställning är enkel.

– Vi måste se gåvor i alla människor, oavsett kön, hudfärg och ålder. Gud kallar vem han vill, Han visste vad jag hade för kön.

Så hur blev du kallad?

– Det var inte min planering att jag skulle bli pastor och föreståndare. Men församlingen kom med en förfrågan och jag tänkte nej, det tror jag inte, säger Maria och skrattar åt minnet.

Men hon tackade ja till att komma och predika. Mitt under gudstjänsten ställde sig ett barn upp och ville ha förbön.

– Alla tog det på så stort allvar. Då visste jag att det är här jag skulle vara, berättar Maria om sin kallelse.

Det har snart gått två år och just nu är det speciella tider. Coronapandemin innebär att församlingen ställt om och använder främst Facebook som plattform för att nå ut.

– Vi sänder andakter och spelar in gudstjänster med alla de restriktioner som finns. Vi har bönemöten på onsdagskvällar och livechatt med ungdomarna på fredagskvällar. Vi ska också börja med andakter på franska och persiska.

Men för Maria finns så klart ett till uppdrag. Att åter iklä sig rollen som sjuksköterska för att dra sitt strå till stacken i coronapandemin.

Läs mer Sjuksköterska frustrerad av nya regler: "Nu är vi präster också"

---

Maria Flodin

  • Aktuell: Fyller 40 år den 1 juni.

    Gör: Är pastor och föreståndare för Timrå Pingst.

    Gör också: Under coronapandemin rycker hon in som sjuksköterska.

    Familj: "Jag skulle aldrig klara av mitt liv utan min underbara man Rasmus och våra två pojkar."

    Hobby: Släktforskning. "Jag kommer inte från en kristen familj, men det visade sig att min gammelmormor var pingstvän, flera andra baptister

---

Fler artiklar för dig