Familj

Här satsar kyrkan på drive in-gudstjänst

Med smittrisken i åtanke provar Svenska kyrkan i Västerlövsta pastorat ett nytt gudstjänstkoncept: Drive- in-gudstjänst!

Församlingen uppmanar män­niskor att komma till kyrkan i bil. Samling sker vid en stor parkeringen nedanför Västerlövsta kyrka och församlingen kommer fira palmsöndagsgudstjänst sittande i sina bilar.

Församlingen ligger i Heby kommun i Uppsala län, cirka 1,5 mil öster om Sala.

– Där kommer vi ha en scen så att folk ser oss och vi har ett bra ljudsystem som vi riggar upp, säger Katarina Björklund, kyrkoherde i församlingen.

– Men vad som händer i övrigt får de som kommer hit se, tillägger hon hemlighetsfullt.

Men kyrkkaffet då? Det ska bli av lovar man från kyrkans håll. Via församlingens Facebooksida uppmanas gudstjänstdeltagarna att ta med en fikakorg. Gudstjänsten är planerad till klockan 11 på söndag den 5 april och gudstjänsten är gemensam för hela pastoratet.

Hur kom ni den på här idén?

– Vi spånade vad vi skulle kunna göra i dessa tider när folk sitter isolerade och är rädda för att gå ut. Och för att gå till kyrkan. Då kom en av medarbetarna på pastoratet på idén med drive-in-gudstjänst.

–Vi är ganska vana att ha friluftsgudstjänster och detta blir inte jätteannorlunda, även om man måste ha en bättre ljudutrustning.

Hur många tror ni kommer?

– Det är jättesvårt att säga. Många kanske inte har bil eller bara är rädda för att gå ut.

– Men vi hoppas nå ganska många som vågar sätta sig i en bil och komma. För även om vi sitter i olika bilar så ser vi varandra.

– Vi vill att människor ska få uppleva något roligt i dessa tider och att vi hittar nya sätt att ha gemenskap med varandra. Och nya sätt att vara kyrka. Det är så ensamt och oroligt för många. Vi vill att människor ska få denna uppmuntran.

Fler artiklar för dig