Familj

Hoppas på mer Gud under jubileumsåret

I morgon fyller Anneli Persson 50 år. Firandet av västerbottningen, som numera bor i Göteborg, sker i Värmland. Men om en dryg vecka återvänder hon till västra Afrika. – Ekonomiskt går det inte ihop att jobba på Mercy Ships. Men vinsten är ändå större, det går inte att värdera i pengar, säger hon.

1 av 2

När ögonkliniken i Umeå inte kunde bevilja Anneli mer tjänstledighet för 10,5 år sedan valde hon att säga upp sig. Hon flyttade till Göteborg och där fick hon en fast anställning som var lättare att kombinera med passionen.

– Jag har det mest fantastiska jobbet, säger hon och förklarar att arbetsgivaren ger henne tjänstledigt varje gång hon åker ut.

Mercy Ships med sina 450 besättningsmän har blivit som ett andra hem för Anneli och hon spenderar i snitt åtta månader om året ombord.

Sedan i somras ligger skeppet i Senegals huvudstad Dakar. Anneli tillbringade stora delar av hösten där och den 4 januari är det dags att flyga ned för en ny period på nästan fyra månader.

– Min första resa gjorde jag 2008 och det här blir min tionde, säger hon.

Mellan 2014 och 2016 var Anneli Sverigechef för Mercy Ships i Sverige. Numera sitter hon i styrelsen, men tack vare sin långa erfarenhet av att arbeta på skeppet är hon teamledare för ögonoperationsavdelningen. Det innebär också att hon ska se till så att all nödvändig utrustning finns på plats när hennes team mönstrar på i början av januari.

Mercy Ships bedriver alltså ögonsjukvård. Men patienterna på skeppet får även behandling för bland annat värkande tänder, brännskador, klumpfötter samt läpp-käk-gomspalt.

Vad är det som gör att du återvänder år efter år?

– Alla patienters livsförvandling. Att se när blinda får synen tillbaka är en obeskrivlig känsla.

Vad är den största skillnaden mellan att arbeta med ögonpatienter i Sverige och på Mercy Ships?

– Patienterna som vi möter ombord har gått med sina sjukdomar mycket längre och därmed är de också i betydligt sämre skick. I Sverige behandlas exempelvis gråstarr mycket tidigt medan de som kommer till Mercy Ships ofta har blivit blinda.

– På skeppet använder vi oss också av en helt manuell operationsteknik som är billig, men som ändå fungerar bra. Och så jobbar vi i team med personer från olika kulturer.

Anneli kommer ursprungligen från Robertsfors mellan Skellefteå och Umeå, men trots att hon numera bor i Göteborg är det Pingstförsamlingen i Västerbottens mellanbygd som är hennes utsändande församling.

Efter höstens insats på Mercy Ships reste Anneli till Texas i södra USA där huvudkontoret för Mercy Ships ligger. Hon beskriver, med tanke på sin 50-årsdag, 2020 som ett jubileumsår och månaden i Texas blev en lyckad smygstart.

– Mercy Ships har en kurs som heter OnBoarding som jag rekommenderar alla volontärer att gå. Jag borde så klart ha gjort det för länge sedan, men först nu blev det av, berättar Anneli.

Hon beskriver det som en själavårdskurs – något som kom helt rätt i tiden.

– Jag hoppas att mitt jubileumsår blir ett år av mer stillhet och återhämtning och att jag får vara med Gud. Jag vet också att jag kommer att vara på skeppet i vår och även nästa höst.

Och på längre sikt, vad drömmer du om att göra?

– Tack vare Mercy Ships känner jag människor från hela världen, det är en stor förmån. En del av dem har redan besökt Sverige och jag hoppas att jag också kommer att få möjlighet att resa och se deras länder och kulturer. Att jobba som vi gör skapar ofta en djup vänskap.

– Förutom att resa är min stora dröm att bo i ett fint gammalt hus som jag kan renovera.

Fler artiklar för dig