Familj

Björn Skifs: Texten till ”Håll mitt hjärta” skrev sig själv

Det var Björn Skifs som skrev den svenska texten till “Håll mitt hjärta” som nyligen rapporterades vara den mest sjungna begravningssången. Men han har inte berättat hur han skrev den. Förrän nu. – Att ha en sådan här sång med sig i bagaget gör ju inte bagaget tyngre, utan snarare lättare, säger Björn Skifs till Dagen.

Hans namn har blivit starkt förknippat med den känslosamma balladen “Håll mitt hjärta” med musik av Peter Hallström och Lasse Andersson. Inte bara att han var den förste som sjöng in den svenska texten, utan också att han faktiskt skrev texten själv. Det saknades nämligen en passande text på svenska när Björn skulle spela in låten. Flera textförfattare knåpade på varsitt håll, men det var Björn Skifs som hittade nyckeln. Jag frågar vad han minns av själva tillkomsten.

– Egentligen inget annat än att den skrev sig själv ganska mycket. När jag väl kom på titeln och vilket håll jag tyckte att låten var på väg till, då tog det inte lång tid för mig att göra texten. Det mesta föll sig ganska naturligt, berättar Björn.

– Jag kände när jag fick låten till mig att jag måste prova att göra en text till den. När jag väl kom på titeln så skrev jag – det tog nog inte en timme. Jag utgick från den engelska versionen ("Same old story", reds anmärkning) som ju inte alls har samma innehåll på något sätt. Melodin inbjöd precis till det här som jag tycker handlar om tröst, som vi ju behöver allihop lite till mans.

Var det bestämt vad texten skulle handla om?

– Nej. Det sades aldrig något från något håll, utan det bara kom när jag satte mig ner. Det löste sig ganska mycket i att jag hittade frasen "Håll mitt hjärta".

Hur reagerar du på det faktum att "Håll mitt hjärta" är den mest sjungna begravningssången i Sverige?

– Man blir ju stolt och glad att den är uppskattad även i sådana sammanhang. Den handlar ju om tröst. Texten, låten, arrangemanget – alltihop har hamnat i symbios och ger en viss stämning. Det har jag fått bevis för. Det är jättekul att något som man åstadkommer kan uppskattas och användas i olika sammanhang, lika mycket i glädje och sorg. Den sjungs ju en hel del på bröllop också.

Hade du någon tanke åt det hållet när du skrev den?

– Nej, nej, nej. Inte alls. Men rent allmänt så inbjöd kompositionen och arrangemanget som Micke Nord Andersson gjort till det. Sången hamnar någonstans mellan folkton och blues. Det finns lite svensk folkmusik i den, tycker jag. Sången blev så där som man hoppades och tänkte när man höll på med den.

Har du själv sjungit den på någon begravning?

– Vid ett tillfälle och det var en ganska nära vän. Jag tackar oftast nej när jag får förfrågningar att sjunga på begravningar, för jag tycker det är svårt att behålla skärpan. Det är lätt att dras med av stämningen.

Hur tänker du att det går till när man håller någons hjärta?

– Det är ju kärlek och omtanke. Det kan naturligtvis ligga ensamhet bakom också. Man kan se det som en själslig omfamning.

Sången kan tolkas som en bön. Var det medvetet från din sida?

– Nej. Det var mera ett uttryck för ett behov av tröst och vart man riktar det. Det kan ju vara till en person, någon annan eller sig själv. Man kan rikta det vart man vill.

Hur har folk tagit till sig sången?

– Fantastiskt! Texten har till och med förekommit i dödsannonser där det oftast brukar vara riktiga poeter som skrivit. Jag är ju inte känd för att skriva åt det här hållet så mycket. Jag är ju en schlagernisse. Det gör saken ännu mer fantastisk.

Är du förvånad över dig själv?

– Ja, jag tänkte: Hoppas det inte känns som en slags pekoral. Men det var nog bara ovanan att skriva den här typen av text.

Vad har "Håll mitt hjärta" betytt för dig som artist?

– Att ha en sådan här sång med sig i bagaget gör ju inte bagaget tyngre, utan snarare lättare. Jag brukar variera stämningarna i mina föreställningar och då har det varit fantastiskt att kunna plocka fram den här sången. Det har betytt väldigt mycket. Folk kanske tar mig lite mer på allvar tack vare den här låten.

Läs även: Peter Hallström: Så kom sången ”Håll mitt hjärta” till

Fler artiklar för dig