Familj

Adventisternas syn på hälsa: Äta mer växtbaserat

Christian Karlsson är hälsoledare på Adventistsamfundet. Han ser flera goda argument för en mer växtbaserad kost.

Vad innebär ditt jobb som hälsoledare?

– Vi adventister har en lång historia av hälsomission. Vi talar om fyra dimensioner av vår varelse: fysisk, mental, social och andlig som måste tillgodoses. Vi ser en tydlig koppling mellan det fysiska och det andliga. Grundarna hade tanken att kroppen är ett tempel och det behandlar man inte hur som helst. Så jag jobbar mycket med folkhälsa. Jag är folkhälsovetare och teolog. Och i det här jobbet har jag då möjlighet att förena dessa två i mitt arbete.

Bör man som kristen sträva efter att äta mer växtbaserat?

– Det är en jättebra fråga ... Jag tror inte att det är en frälsningfråga men rent teologiskt tror vi att det här är människans originaldiet. I Edens lustgård åt Adam och Eva en växtbaserad diet (1 mos 1:29) och forskning i dag pekar mot att det är bra för oss. Sjukdomar som diabetes och kardiovaskulära sjukdomar är stora hälsoproblem i dag och en ändring av vad vi äter skulle hjälpa oss i kampen mot dessa sjukdomar. Samtidigt är det här absolut känsligt, vi vill inte döma någon. Vi vill snarare måla upp potentialen vi har.

En del pekar på att Jesus faktiskt åt kött?

– Jesus var förvisso ingen vegan, men på den tiden levde folk väldigt organiskt ändå. De kanske åt kött en gång i veckan. Men resten av dieten var växtbaserad samtidigt som de jobbade hårt och hade goda sociala relationer, många nycklar till ett hälsosamt liv för människor.

Christian Karlsson menar också att det finns goda etiska argument för en mer växtbaserad livsstil, både ur ett rättvise- och ett hållbarhetsperspektiv. Han tar resursfördelningen av vatten till exempel.

– Vi skulle lätt kunna mätta alla hungrande i världen om vi använde oss av våra resurser rätt.

Vad är den vanligaste fördomen mot att äta växtbaserad kost?

– Det är väl bland annat att man inte får i sig allt man behöver, typ aminosyror och protein, vilket inte är sant, det finns alternativ som täcker allt du behöver. Fast det är ju just nu en trend som går mot det veganska. Upp till 14 procent av svenskarna är vegetarianer i dag.

Min känsla i dag är att många unga – och även många unga kristna går mer mot en vegetarisk/vegansk livsstil. Är det något du håller med om?

– Absolut! Anledningen till att vi startar den här kockutbildningen (se artikel här bredvid) är vi ser den här trenden i samhället. Det här har vi adventister jobbat med i många år, men det är först nu som samhället har kommit ifatt. Det är ju en grön våg över västvärlden just nu och missar vi att surfa på den kommer andra göra det. Då kommer yogamänniskor och newageförespråkare ta initiativet. Vore det då inte bättre att få med Jesus i det här hälsobudskapet? För vi tror att det är Gud som ligger bakom det här, att det är vår originaldiet.

Läs också: Adventisterna startar helt vegetarisk kockskola

Fler artiklar för dig