Kan du berätta lite om skriften?
– Mitt syfte är att visa hur det judiska folket är knutet till Israel historiskt. Jag tar också upp tanken om att judar borde kunna integreras var som helst vilket är fel, det har ju aldrig blivit accepterade utan tvärtom förföljda. Deras enda hopp att få existera är att få ett eget land. Vi måste tro att det finns möjligheter till fred och samexistens, det är bokens slutsats.
Varför är den aktuell nu?
– Det var två upplevelser som ligger bakom. En gymnasieelev kontaktade mig och beskrev hur dennes lärare hade talat om judarna. Läraren försvarade till och med tanken att judarna skulle drivas ut ur Israel. Sedan på Siewert Öholms begravning kom frågan vem vill nu ta upp kampen och försvara Israel. Och då var alla överens om att det måste unga göra. Men jag tänkte att visserligen är jag väldigt gammal (skratt), men jag kan ju ändå göra en insats för detta och då blev det den här skriften.
Vilka är målgruppen?
– Folk utanför kyrkan. Men även innanför kyrkan finns det bland annat många unga, inte minst unga pastorer som är påverkad av en allmän negativ hållning gentemot Israel och de är heller inte förankrade vare sig i historien eller i Bibelns löftesperspektiv i det som knutet till Israel och judarna. Det finns ett kunskapsmässigt vakuum här.
Varför väljer du ett så litet format på din skrift?
– När jag var yngre läste jag att när Lenin drog igång kampanjen för kommunismen så sa han att det är de små traktaten som gör att vanligt folk blir påverkade. Och det har jag försökt hålla mig till sedan dess.
Tror du på en tvåstatslösning?
– Jag är inte politiker och allting är svårt. Jag är full av beundran inför de israeliska ledare som har sagt ja, vi accepterar en tvåstatslösning. Men då måste Hamas och andra på den palestinska sidan sluta tala om att förinta judarna. Det måste finnas en försäkran om fred och säkerhet innanför de gränser som görs upp.