Familj

Anneli Persson: Det viktigaste är att tjäna andra

Sex frågor till Anneli Persson, som precis har slutat som Sverige­chef för Mercy Ships och återgått till att arbeta på båten som sjuksköterska.

1 av 2

Varför väljer du att sluta som Sverige­chef?

– Jag känner mig glad för dessa tre år som jag varit Sverigechef och jag visste redan när jag började att jag hade två, tre år i Sverige och planerande tidigt att komma tillbaka till skeppet och arbeta med ögonsjukvård.

Vad är du mest stolt över efter åren som chef?

– Det är att Mercy Ships har blivit bättre känt i Sverige och det var min största önskan när jag kom hem från min första resa 2008. Då tänkte jag: varför vet inte alla i Sverige om detta? Två program av ”Landgång” i SVT 2014 slog igenom stort och över en miljon svenskar såg dessa program. Flera tidningar har skrivit om Mercy Ships och flera olika volontärer har fått berätta sin historia i både radio och tv. Vi ser fler svenska volontärer som jobbar ombord och vi har också många volontärer som jobbar för Mercy Ships i Sverige.

Vad ger det dig att jobba som sköterska på fartyget?

– Att arbeta ombord på skeppet är ingen semester utan hårt arbete med ett team som har samma mål. Jag arbetar med ögonsjukvård och i dag undersökte vi 50 barn på förmiddagen som alla hade gråstarr. I går hade vi en stor mottagning då över 800 personer stod utanför grindarna. Jag fick möjlighet att screena 419 personer och de stod i långa köer i gassande solsken. 65 av dem fick komma in för undersökning på kliniken och bokades för gråstarr-operation. Dessa människor har mycket bristfällig sjukvård i sitt land och många har inte råd att få hjälp.

– Det är för att få vara med om att hjälpa dessa människor att se igen som jag är här.

Är det skillnad denna gång att jobba på golvet efter att ha varit chef tidigare?

– Jag ser det som olika tider och att vara chef är smickrande på många sätt men också hårt arbete. Det viktigaste för mig är att tjäna andra, vilken position jag än har och att vara där Gud vill att jag ska vara. Just dessa år var min tid som Sverigechef för Mercy Ships. Jag uppskattar verkligen att jobba praktiskt, så för mig är det en glädje att nu få möjlighet att arbeta som sjuksköterska på skeppet. Jag släppte inte detta yrke under tiden jag var chef, utan arbetade också som operationssjuksköterska i Göteborg.

– Tomas Fransson från Borås är nu Mercy Ships Sverige­chef och det är med stor glädje som jag lämnar över manteln till honom, han är helt rätt för denna tid.

Varför behövs Mercy Ships?

– Mercy Ships är en unik välgörenhetsorganisation som funnits sedan 1978. Mercy Ships skapar utrymme för människor att helas till ande, själ och kropp och över 2,5 miljoner människor har fått hjälp under dessa år. Här får människor hopp och livsgnistan kommer tillbaka, vilket jag har sett många exempel på. Att en människa får hjälp med sjukvård innebär att en hel familj blir förvandlad och i slutändan förvandlas samhällen. Mercy Ships arbetar också med kvalitetsutbildningar i ledarskap och sjukvård och har kurser för flera hundra människor i det land vi besöker. Nu är skeppet i Benin fram till juni.

Vem är Jesus för dig?

Jesus är kärleken själv, en man som besökte de fattiga och helade de sjuka. Ibland bröt han normer för att göra det rätta. Han byggde ett team för att bli stark tillsammans. Han lever i dag och är ett föredöme på många sätt och ger människor framtidstro, hopp och glädje.

Fler artiklar för dig