Familj

Per Johansson för samman religion och vetenskap i ny bok

Per Johansson har ägnat en stor del av sitt liv åt att försöka hitta svar på frågan ”Vad är en människa?”. Till sin hjälp tar han både religion och vetenskap.

Per Johansson är en man med många bollar i luften, och många olika projekt på gång. Han håller föredrag, spelar in poddradioprogram med journalisten Eric Schüldt och driver tankesmejdan Infontology tillsammans med Simon Winter, för att nämna några saker. Det som han framförallt fokuserar på för tillfället är att skriva en bok som ska undersöka frågan "Vad är en människa?". För att göra detta kopplar han samman tro och vetenskap.

– Den har jag hållit på med länge. Jag vill skriva om hur jag ser på förhållandet mellan tro och vetande – det blir mycket vetenskap, kristendomens historia, mystik och liknande ämnen. Jag tror att allt detta hänger samman, säger Per Johansson.

Per har forskat i både humanekologi och idéhistoria och ser detta som en viktig grund för hans synsätt på tro och vetande. Han menar att det är två ämnen som är väldigt breda och försöker hitta samband på ett stort plan emellan dem.

– Om man ska förstå historiska förlopp och hur saker och ting ändras så måste man ta hänsyn till människors inre värld – vad man tror på och hur det påverkar en. Historia delas ofta upp i olika ämnen men mitt mål har varit att försöka förstå och sammankoppla dem. Meningen med boken är att försöka göra detta konkret, säger han.

Med boken vill han också vidga synsättet på begreppet religion, som han menar är alldeles för snävt. Per Johansson anser att alla har en tro och en religion, oavsett om man erkänner det själv eller inte.

– Om man själv befinner sig utanför alla specifika religiösa sammanhang som kristendomen, islam eller buddhism så förstår man begreppet religion som att man måste tillhöra något av detta. Men som jag ser det är tro något som alla människor har och det man tror på är det som är ens religion, säger han.

Intresset för religion har också tagit sig uttryck på flera olika sätt i poddradioprogrammen tillsammans med Eric Schüldt. I det första programmet där de medverkade tillsammans 2012 intervjuades Per Johansson om sin syn på tro, och berättade att det var en fascination för mystik som fått honom att forska på området. Sedan dess har de spelat in tre olika poddradioserier som tar upp ämnen som teknikens utveckling, historia och filosofi. I den senaste serien "Myter och mysterier" diskuterar de särskilt kring områden inom tro och livsåskådning som de tycker sällan lyfts fram på ett bra sätt i det offentliga samtalet.

– Det finns en gåta och ett mysterium i allting och det är det mysteriet som är själva verkligheten. Det är väl det som jag och Eric försökt ringa in i programmen, säger Per Johansson.

Flera av avsnitten i poddradioserierna är inriktade på kristendomen och dess historia, med ett avsnitt som särskilt fokuserar på Jesus. Per Johansson känner en stor fascination för Jesus som historisk person och har genom studier av evangeliernas grundtexter på originalspråken försökt få fram en bild av vem han verkligen var. Något som också kommer att tas upp i hans framtida bok.

– Det jag fastnade för när det gäller Jesus är att han är extremt obekväm. Om man läser evangelierna så framstår han som väldigt respektingivande och utmanande, han bryr sig inte om konventionell moral där man ska leva upp till omgivningens förväntningar. Jag tror att gemene man har en väldigt otydlig bild av vem Jesus var, säger Per Johansson.

Fler artiklar för dig