Familj

Göran Hägglund: Det känns som jag är färdig med politiken

6 frågor till Göran Hägglund, före detta socialminister och partiledare (KD), som har valts in i styrelsen för Svenska Postkodstiftelsen.

Svenska Postkodstiftelsen – är det samma sak som Postkodlotteriet?

– Nej, men det finns en tydlig koppling. Svenska Postkodstiftelsen är en av Postkodlotteriets förmånstagare. Den får vara med och dela på lotteriets överskott tillsammans med ett femtiotal organisationer, som bland and­ra Erikshjälpen och Röda korset.

– Men till skillnad från de flesta andra förmånstagare stannar inte pengarna i Svenska Postkodstiftelsen. I stället kanaliseras stödet till specifika projekt som på olika vis hjälper utsatta människor, djur och miljö både i Sverige och utomlands.

Du jobbar som rådgivare åt en pr-firma och sitter i sex styrelser, för både företag, organisationer och en högskola. Siktar du på att bli styrelseproffs?

– Ja, jag tänker mig att arbeta med olika typer av uppdrag framöver, inte ha en enda anställning. Det är vad som passar mig bäst just nu. Jag räknar med att kunna delta i arbetet inom Svenska Postkodstiftelsen under ganska lång tid framöver. Det är viktiga frågor de sysslar med: att stärka civilsamhället och bidra till en god samhällsutveckling.

Var ligger ditt hjärta?

– Det är viktigt för mig att fortsätta ägna mig åt hälso- och sjukvårdsfrågor och använda mig av de kunskaper och erfarenheter jag har fått i mitt tidigare arbete. Det här området är oerhört betydelsefullt. Vi kommer ju alla förr eller senare att behöva stöd och hjälp när vi blir äldre och sjuka.

Är du nöjd med de 18 månaderna som gått sedan du lämnade partiledarposten?

– Ja. Det är få som har förmånen att stanna upp och fundera över vad man ska göra i fortsättningen. Nu har jag många roliga och spännande uppdrag att se fram emot.

Du har fått kritik för att du samtidigt som du samlat på dig nya uppdrag fortsatt lyfta statsrådspensionen på över 61 000 kronor i månaden. Kommer du fortsätta att lyfta den nu?

– Jag har avsagt mig den nu. Jag hade den i knappt ett år efter att jag lämnade politiken och fick den sista utbetalningen i mitten av mars.

Saknar du politiken?

– Nej, faktiskt inte. Det har varit otroligt roliga, spännande och lärorika år och jag skulle inte vilja ha dem ogjorda. Men nu känns det som jag är färdig med det och ser fram emot att göra andra saker.

Fler artiklar för dig