Familj

Stewen och hans band spelar och sjunger för att hjälpa rumänska barn

9 frågor till Stewen Lindberg, som med sitt band Jacobsons varit ute på ”Turné för Oradea”, och samlat in närmare 60 000 kronor till behövande barn i Rumänien.

1 av 2

Hur uppstod idén?

– Jag fick ett tilltal när jag åkte ut mot Klädesholmen, att vårt band skulle hålla konserter för att samla in pengar till familjehemmet Caminul Felix och orto­pedkliniken Theranova nere i Oradea i Rumänien. Sedan funderade jag på det ett tag och pratade med mina kompisar i bandet. De blev heltända på idén.

Hur gick det sedan?

– Det var ett halvår med förberedelser och nu har vi haft tio konserter sedan mars.

Hur gick det på turnén?

– Det har gått fantastiskt bra. Vi har ju inte varit i stora lador, utan i mindre kyrkor som har bokat upp oss.

– Vi har haft sång och vittnesbörd och även informerat om det här arbetet i Rumänien.

Vet ni hur pengarna ska användas?

– Jag fick ett mejl från ortopedkliniken Theranova där det finns en pojke vars ben de har amputerat. Hälften av pengarna som vi har samlat in kommer att gå till att bekosta en benprotes till honom. Pojkens familj är oerhört lyckliga över det här.

Fick ni så mycket pengar ni hade tänkt?

– Jag drömde om 30 000 kronor. Men nu, med en spelning kvar har vi fått ihop nästan 60 000 kronor. Tack alla underbara människor för era gåvor till barnen i Oradea.

Vad spelar ni för musik?

– Vi spelar gamla glömda kristna låtar som kanske inte spelas så mycket i kyrkan i dag. Det är låtar av Curt & Roland, Bröderna Samuelssons, Pelle Karlsson och Ingmar Olsson.

Och lite psalmer och lite eget.

Hur lämnar ni över pengarna?

– Vi åker ner till Rumänien nästa fredag i en minibuss och lämnar över pengarna. Och så ska vi träffa fadderbarn som några av oss har och spela lite.

Var ska ni spela?

– På söndagskvällen ska vi ha en konsert i den stora kyrkan i staden Oradea. Vi ska även spela i en romsk by, det blir på måndagskvällen.

Var är den sista spelningen?

– På Klädesholmen, där jag fick tilltalet för ett år sedan. Jag tror inte detta bara är ett sammanträffande, utan tror mer att det är någon däruppe som ser till att cirkeln blir sluten.

Fler artiklar för dig