Familj

Därför är lördag vilodagen för adventisterna

8 frågor till Göran Hansen, missionsföreståndare för Adventistsamfundet, som i morgon samlas för sommarkonferens i Rimbo. Här reder han ut missförstånd om adventisterna.

Är alla adventister vegetarianer?

– Nej, det är en felaktig uppfattning. Vi har inga sådana krav.

Var kommer den här uppfattningen ifrån?

– Vi har alltid haft ett budskap som innefattar hjärna, själ och hjärta, vi har en hälsolinje. Jag själv föredrar hälsosam mat utan kött, men ställs det inte fram vegetariskt på bordet äter jag vad som bjuds. Målet är att få en balanserad inställning till allting.

Varför har ni vilodag på lördag?

– Bibeln ger oss inte andra alternativ. Gud instiftade sabbaten vid skapelsen. Att fira på söndag är något som växte fram långt efter apostlarnas tid. Om Gud har sagt en sak vet han vad som är bäst och vem är då jag att förändra det? Det blir en gudsbildsfråga, vem är Gud? Har han auktoritet eller kan jag diskutera den auktoriteten och tänka att ”njae” det var inte så noga.

Hur firar ni sabbaten?

– Vi samlas ofta i kyrkorna vid tiotiden på lördagsförmiddagen och då har vi bibelstudium. Så vi har en sabbatsskola, en slags söndagsskola, fast för alla åldrar. I vår centralkyrka i Stockholm är det exempelvis ett tjugotal olika bibelstudieklasser en lördag förmiddag. Kvart över elva har vi sedan vår gudstjänst.

Hur ekumeniska är ni?

– Vi känner oss mer hemma i den frikyrkliga familjen än i lutherska eller katolska sammanhang och har lokalt gott samarbete med andra frikyrkor. Vi är medlemmar i Svenska frikyrkorådet, och är observatörer i Sveriges kristna råd.

Varför vill ni inte vara medlemmar där?

– Vi är måna om bra relationer till andra kristna, men vi har också en stark övertygelse om att inte binda upp oss i relationer med andra organisationer så att vårt uppdrag och vår lära blir otydlig. Vi tror på en osynlig kristen enhet, där var och en med respekt för olikheter strävar efter att efterlikna Kristus.

– Vi har vissa specifika frågor som är lite unika. Ett par exempel är sabbaten och tillståndet efter döden. Döden ser vi som en sömn och att man ska bli uppväckt på den yttersta dagen.

Men ni tror på ett evigt liv?

– Oh, ja! I allra högsta grad. Det ligger ju i vårt namn, adventismen är väldigt eskatologiskt och evangeliskt i alla de grundläggande bitarna: korset, frälsningen och nåden och tron allena. Vi har inga tillägg, som en del har försökt att tillskriva oss, som det här med att leva hälsosamt eller hålla sabbaten för att kunna blir frälst, det är inte riktigt.

En undersökning i USA visar att adventister blir tio år äldre än icke adventister. Tror du att det stämmer?

– Jo, det har visat sig att de som har en aktiv och hälsosam livsstil kan leva upp till tio år längre än genomsnittet. Men vi har inte en hälsolinje för att vi ska bli äldre utan för att vi ska må bättre så länge vi lever.

Var finns ni Sverige?

– Vi följer populationen i Sverige, vi finns mestadels i södra och mellersta Sverige. Det finns enstaka församlingar norrut.

Hur många är ni i Sverige?

– Vi är knappt 2  800 i Sverige, men internationellt är vi 18,2 miljoner. Tillväxten är en miljon per år, ett av de snabbast växande trossamfunden.

Fler artiklar för dig