Familj

”Ett ord för dagen” räddade Annette

8 frågor till Annette Bergman, på UCB Sverige som ger ut gratis andaktshäften.

1 av 2

Vad står UCB för?

– United Christian Broadcasters (förenade kristna medie­företag). Det är ett globalt nätverk, varje land arbetar självständigt och i Sverige finns kontoret i Västerås.

Hur fick du upp ögonen för UCB?

– Jag och min man blev stationerade i Numbulwar, i Norra Territoriet i Australien, där många aboriginer har sina hembyar. Min man är MAF-pilot och byn var så isolerad att det behövdes flyg för sjukvård och annat. Jag mådde dåligt, kände mig isolerad och kämpade med det. Då blev det här andaktshäftet min räddning.

Det fanns där?

– UCB Australien såg till att det skickades ut till alla missionärer som jobbade för MAF, Mission Aviation Fellowship. Det fanns också en radiomast så man kunde lyssna på kristna radiosändningar. I byns kyrka talades bara det inhemska språket och det var över huvud taget ett tufft andligt klimat. UCB kom att betyda jättemycket för mig!

Så du ville ta det till Sverige?

– Jag ville dela med mig av det som betytt så mycket för mig själv, så jag kollade upp UCB när vi återvände till Sverige 2008 och hittade det närmast i Danmark.

Vad gjorde du då?

– Mejlade dem och frågade om de inte tänkt ge ut andaktshäftet i Sverige. Jag fick svaret: Vi väntar på rätt person. Sen åkte jag och min man dit och träffade dem.

Blev du godkänd?

– Tydligen (skratt). Till en början översatte jag texterna själv, men sedan fick jag hjälp och nu har vi en person som översätter allt. Jag har ju ett vanligt jobb också, och fyra barn, så tiden har inte räckt till riktigt.

Hur många får häftet?

– Jag tror det är uppåt 3  000, adressregistret finns i Danmark. I Danmark har andaktshäftet cirka 25  000 prenumeranter.

Men det är gratis?

– Absolut! Det ska bära sig på frivilliga gåvor. Framtidsdrömmen är ju att, som i Storbritannien, kunna göra kristen radio också. Det har inte kunnat realiseras än, men det känns fantastiskt när vi får in rapporter om att häftet betyder något för olika personen. Då vill man inte ge upp!

Fler artiklar för dig