Familj

Cykeln är hennes redskap i Guds tjänst

Den 7 april åker Cilla Eriksson på Sverigeturné och i höst ska hon ta sig genom USA. I båda fallen på cykel.Målet är att samla in pengar till offer för sexhandeln.

Cilla Eriksson är nyss hemkommen från en vecka på Götabro kursgård. Där har hon träffat andra unga ledare och fyllt på med Gud.

– Jag behövde verkligen få komma bort och ladda batterierna. Den senaste tiden har varit intensiv och jag har känt mig väldigt trött, berättar hon.

Nyligen ansvarade hon för en välgörenhetsgala i sin hemförsamling Lugnetkyrkan i Falun. Då lyftes ett projekt fram som Evangeliska frikyrkan och församlingen står bakom.

"Ride of faith, hope and love" går ut på att samla in pengar för att kunna hjälpa kvinnor som utnyttjas för trafficking. Ett skyddat boende har öppnats i Kairo i Egypten.

– Där får unga tjejer som utnyttjas i sexhandeln en fristad. Med hjälp av bland annat sponsorer ska det gå, resonerar Cilla som är projektledare.

Hennes ambition är att på sikt bygga upp en organisation som genom olika idrottsprojekt kan hjälpa utsatta människor.

Varför är du engagerad i detta?

– Jag måste ”skylla” på Gud! När jag blev kristen sa Gud till mig att jag skulle engagera mig för utsatta tjejer, berättar Cilla som är uppväxt i Nykarleby i Finland.

Där är majoriteten av invånarna svensktalande, så beslutet att som 21-åring flytta till Sverige för att plugga kändes naturligt. Det blev några år i Umeå och Falun.

Sedan flyttade hon till Chamonix för att förverkliga sig själv. I den franska skidorten i alperna jobbade hon som skidlärare och hoppades att allt skulle vara perfekt.

– Så var det inte och jag blev besviken. Flyttade tillbaka till Sverige och tänkte att Stockholm var platsen för mig. Inte heller det blev som jag tänkt mig.

Cilla kände sig ensam och flyttade till Falun igen. Det blev bättre. Men hon kände också att det måste finnas något mer och vände sig till Gud och frågade om han finns.

– En kväll var det som att Gud satte sig bredvid mig hemma i soffan. Jag vet att det låter otroligt, men det var en väldigt stark känsla som är svår att beskriva.

Hon kontaktade Lugnetkyrkan, gick en Alphakurs och några månader senare blev hon döpt. I maj är det två år sedan och därefter har allt gått fort.

– När jag blev kristen bad jag till Gud att bli använd. Jag har alltid gillat att idrotta. Har hållit på mycket med längdskidåkning och andra sporter som triathlon.

Några dagar efter att Cilla kom till tro föddes idén att cykla genom USA. Och åt det projektet har hon ägnat nästan hela sin tid sedan dess.

– Planen var först att köra förra året. Men det var mer förberedelser än jag räknat med så det blir i oktober eller november i stället.

Målet är att samla in en halv miljon kronor. Därför startar Cilla en vårturné då hon besöker ett 30-tal församlingar. Hon cyklar hela vägen, förstås, och startar med sträckan Falun-Västerås den 7 april.

– Jag cyklar ända ner till Malmö där jag ska vara i Europaporten och besöker olika församlingar på vägen. Avslutningen blir den 5 maj i Eskilstuna.

Men först ska hon åka till ett kloster utanför Paris. På en tyst retreat.

– Det är min 30-årspresent till mig själv. Ska bli spännande att se om det går att vara tyst i en hel vecka, säger hon och skrattar.

Fler artiklar för dig