Familj

”Jag hatar inte muslimer – utan det muslimska regelverket”

– Kvinnorna som befriats ur IS gråter mot min axel, säger syster Hatune Dogan.

– Min utgångspunkt är bibelordet att "Allt vad ni har gjort för en av dessa mina minsta har ni gjort mot mig", säger hon när jag når henne på telefon för en uppdatering om läget.

När vi möttes för några år sedan berättade hon om sin uppväxt i Turkiet, med en farmor som kunde berätta om folk­utrotningen 1915, och hur hennes familj blev tvingad att fly då hon själv var 15 år. Redan före fyra års ålder hade hon utsatts för flera övergrepp, som kristna bland muslimer blev de utsatta.

– Jag är inte fanatisk, jag hatar inte muslimer, inte alls, men jag hatar det muslimska regelverket som vill barbari och sadism, säger hon och ser som en av sina uppgifter att även berätta om hur kristna förföljs för sin tro.

Genom sin välgörenhetsorganisation ”Hjälpande händer” jobbar hon i dag i 35 länder och har över 5  000 medhjälpare som jobbar ideellt. Hon delar ut mat, ger sjukvård och skolundervisning i Mellanöstern. De som behöver får hjälp, oavsett tro.

Just nu känner hon starkt för de unga kvinnor som befriats ur IS. Hitintills har de fått loss 262 svår traumatiserade kvinnor.

– Alla har gråtit mot min axel. Jag är sjuksköterska, trauma­terapeut och kvinna, jag känner mentaliteten och kan språket, jag kan hjälpa bäst och det är min skyldighet att göra det, säger hon.

En kvinna berättade gråtande att hon "dött 280 gånger". Hon kunde inte ta ordet våldtäkt i sin mun.

– Jag var nyligen bara en mil från Mosul för att möta de mest behövande. Jag riskerar mitt liv för detta.

Är dina medhjälpare på plats alla kristna?

– De är kristna och jezider, flest jezider för tillfället, tror jag. De är lika utsatta som kristna.

När vi talas vid är hon tillbaka i Tyskland sedan några dagar, och skjutsas i en bil mellan olika städer. Hon ska träffa politiker, kvinnorna behöver komma till Europa och, som hon säger, ”kunna andas”.

– Utbildat folk som har pengar, släpps in i Europa men de här allra fattigaste och mest utsatta ser man inte, säger hon.

Hon har i skarpa ordalag varnat Europa för islam. Regelverket inom islam måste konfronteras, menar hon, och berättar att det fanns 20 procent kristna i Turkiet i början av 1900-talet. I dag är det 0,03 procent. Vart tog de vägen? De dödades eller tvångsomvändes.

– Se till att media talar öppet och stoppar desinformationen. Se till att politiker blir insatta och stoppar påverkan från sharialagar om vi är rädda om vår frihet, säger hon om Europa just nu.

Hennes frispråkighet har renderat henne ett tjugotal mordhot på åtta språk, men hon är inte rädd. Jesus är hennes livvakt, säger hon.

Hon ser det också som ett Guds mirakel att hon i dag är så återställd att hon kan jobba igen efter att ha opererats för en hjärntumör i april 2013.

– Läkarna sa att jag inte skulle kunna jobba mer och inte heller tala, men jag har en större läkare. Den störste! säger hon.

Fler artiklar för dig