Familj

Margit önskar sig toaletter i present

7 frågor till Margit Stefansson, som fyller 75 på lördag och önskar sig toaletter.

1 av 2

Vad då toaletter?

– Genom stiftelsen ”Hjälp Margit hjälpa” stödjer vi fattiga barn i Sri Lanka och Indien. De kan få gå långa vägar för att uträtta sina behov på offentliga toaletter, och är det mörkt kan flickor inte gå själva på grund av risken för överfall. Vi bygger därför toaletter.

Hur många har ni byggt?

– Vi har byggt omkring 30 och dessutom reparerat andra.

Hur startade detta?

– Jag kom 1963 till Sri Lanka för att hjälpa min brors familj med barnen. Tanken var att jag skulle stanna ett halvår men det blev 3,5 år för jag såg så stora behov bland barn och ville starta skolor.

Har du jobbat där sedan dess?

– Jag var sjutton år i Sri Lanka och sedan nio år i Indien dit vi flyttade när det var krig mellan tamiler och singaleser i Sri Lanka, Österns pärla kallad. Jag hade gift mig med en tamil.

Nu bor du i Sverige?

– Vi flyttade till Sverige 1992 för våra fyra barns skolgång, men jag har varit både i Indien och Sri Lanka någon månad varje år. Vi ger hjälp till självhjälp i båda länderna, så barn får ordentligt utbildning.

Hur ska du fira din dag?

– Jag ska sitta vid datorn och vänta på uppkoppling från Sri Lanka och Indien. Jag tror inte de vet om varandra, men i Sri Lanka ska en toalett invigas med bandklippning och det ska jag få se på skärmen, och i Indien är det en matsal för äldre behövande som ska invigas på samma sätt.

Här hemma då?

– Hemma blir det firande nästa lördag med mina fyra barn och tio barnbarn.

.

Fler artiklar för dig