Familj

Professor sågar detox

Att rena sin kropp, ”detoxa” ha blivit en hälsotrend. Men den fungerar inte, menar expert.

– Detox är ett kriminellt utnyttjande av människors önskan att hitta en enkel lösning på sina synder, det vore trevligt om det fanns något sådant men tyvärr gör det inte det, säger Edzard Ernst, professor emeritus i alternativmedicin vid Exeter University i England till The Guardian.

Det går inte att avgifta kroppen och rensa ut slaggprodukter genom att dricka juicer eller äta olika preparat och pulver, hävdar han.

– Den enda respektabla detoxen är en medicinsk behandling av människor med livshotande drogmissbruk. Ordet har kapats av företagare, kvacksalvare och charlataner för att sälja produkter som påstås rena kroppen från gifter, säger han till tidningen.

Kroppen renar sig själv, menar han. En sund kropp har njurar, lever, hud och lungor som hela tiden detoxar. Det finns inget sätt som fungerar bättre.

Om det verkligen vore så att gifter byggdes upp i kroppen och försvann genom olika detoxmetoder eller produkter borde det kunna visas genom tester, säger Ernst som gjort sig ovän med prins Charles, stor vän av alternativa metoder.

Susan Marchant-Haycox, psykolog i London, säger i samma artikel att detox-industrin i själva verket lierar sig med gamla religiösa riter.

Fler artiklar för dig