Familj

Elsa Billgren – Sveriges second hand profil 2015

Elsa Billgren har som tredje person som fått utmärkelsen ”Sveriges second hand profil” av Erikshjälpen. I går kväll mottog hon priset i Erikshjälpens butik i Uppsala.

Prisutdelningen skedde i ett event med bröllops- och festtema. Modevisning, föredrag och shopping följdes av snittar och mingel innan scenen intogs för kvällens program.

Elsa Billgren har stor entusiasm kring second hand och vintage, hon ser vintagekläder som ett sätt att säga nej till konsumtionshetsen och samtidigt visa sin personlighet. Sedan några år tillbaka ger hon gamla brud- och festklänningar nytt liv genom en uthyrnings- och personal shopper verksamhet. Hon vill göra det möjligt att gifta sig i plagg som är välgjorda och vackra.

Att hon nu fått Erikshjälpens second hands utmärkelse gläder henne förstås.

– Helt fantastiskt! Jag är så glad att det jag gör för vintage hörs, syns och uppmärksammas. Jag är himla stolt också, eftersom det kanske innebär att fler vågar satsa på återanvändning, säger hon.

– Det är skönt med något hållbart och gediget i en flyktig tid, säger hon.

– Vi är en generation som önskar att vi kunde skapa mer med händerna än vad vi kan. Då är välsydda klänningar, vackert snidade föremål och gamla ting helt plötsligt högstatus.

Utmärkelsen Sveriges second hand profil tilldelas en person som på ett särskilt sätt utmärkt sig inom second hand. Pristagaren ska genom engagemang och nytänkande ha bidragit till ett ökat intresse för second hands möjligheter. Pristagaren får ett diplom och en statyett och får även rätt att tilldela ett av Erikshjälpens biståndsprojekt motsvarande 25 000 kronor. Tidigare pristagare var Clara Lidström, känd som Underbara Clara, samt Ida Magntorn.

Motivering för Elsa Billgren: ”Genom att erbjuda ett helt nytt grepp inom second hand- och vintagebranschen, med sin uthyrnings- och personal shopper verksamhet, har Elsa inte bara ökat kunskapen och intresset kring äldre klänningar utan även bidragit till att rädda en glömd kulturskatt. Klänningar som burits under livets kanske lyckligaste och viktigaste dagar får nu en chans att blomma upp igen. Med sin aldrig sinande entusiasm och för att hon ger tillgänglighet till alla som älskar frasiga tyger, parisiska historier och accessoarer från mormödrars vindar tilldelas Elsa Billgren utmärkelsen Sveriges second hand profil 2015.”

Fler artiklar för dig