Familj

Pastor i Sundbyberg mötte de anhöriga till 21 mördade kopter

Merzek Botros, pastor för arabisktalande och ansvarig för Global gemenskap i Centrumkyrkan Sundbyberg, har mött familjerna till de 21 egyptiska kopter som halshöggs av Islamiska staten för en månad sedan.

– Jag föddes bara en timmes bilfärd från de här två byarna. Det var också här som 20 av totalt 80 kyrkor brändes i Egypten när Mursi var president, säger han.

Hur var det att möta de sörjande familjerna?

– Det är svårt att föreställa sig. Jag grät och orkade knappt fortsätta, men de torkade mina tårar och bad mig fortsätta att besöka hemmen. En familj hade mist två av sina vuxna söner, en storfamilj miste fyra och en änka hade fött ett barn som pappan aldrig hann se.

Under 45 dagar var männen kidnappade och familjerna visste inte vad som hänt dem. De bad ständigt, och deras bön var att männen inte skulle förneka Jesus.

– Det valet hade de förstås, och då hade de gått fria.

Varför var de i Libyen?

– Det frågade jag också men när jag såg hur de hade det förstod jag att de var tvungna för sin försörjning. Nu vet familjerna inte hur detta ska ordna sig men de förströstar på Guds omsorg.

Hur många var ni som besökte de anhöriga?

– Det var jag, mina två yngsta döttrar, ett team från verksamheten vi startade där för sju år sedan samt en psykolog. Familjerna kommer att behöva samtalsstöd framöver och det vill vi ge i åtminstone två år.

Var det någon som nämnde några behov?

– En mamma bad oss be om vishet för henne så hon visste hur hon borde svara barnen när de frågade efter sin pappa. En annan mamma berättade att hon bönfallit Gud att få veta var sonen nu var och hur hon fick en dröm. Hon såg Jesus med utsträckta armar och alla de 21 männen med honom. Då kunde hon slappna av. Det här är enkla människor som aldrig läst teologi. Jag kände mig liten ibland dem.

Fanns inget hat mot IS?

– Ingen sa ett ont ord om IS eller muslimer. I stället ville de tacka hela världen för förböner och för de gåvor vi hade med oss.

Hur ska ni hjälpa framöver?

– Just nu har familjerna världens ögon på sig men om ett par månader är alla upptagna med annat. Vi har utsett två personer som kommer att stödja varje familj. De ska besöka dem minst var fjortonde dag och se till deras andliga och fysiska behov. Alldeles särskilt under högtider som jul och påsk då pappans bortavaro blir särskilt märkbar. Vi ska även söka hjälpa dem med arbeten, kanske köpa djur eller­ lära dem att sy och förse dem med en symaskin.

Hur ska ni få in pengar?

– Alla som vill är välkomna att ge gåvor via Centrumkyrkans Globala verksamhet.

Fler artiklar för dig