Familj

Facebook blev verktyget för att locka konfirmander

9 frågor till Pia Tofténius, pedagog i Visby domkyrkoförsamling där man har vänt konfirmandstatistiken från 17 till 40 procent.

Vad hände?

– Jag kom hit 2009 med ett tydligt uppdrag att vända statistiken som var lägst i hela Sverige.

– I kollegiet funderade vi på vad vi har att erbjuda, klassisk söndagsläsning fungerar inte eftersom många sportintresserade ungdomar tävlar på fastlandet under helger.

Vad hittade ni?

– Sportlovsläger där ungdomarna får åka skidor tänkte vi kunde locka och även att samla grupperna till den finaste och största kyrkan, det vill säga domkyrkan.

Hur rekryterade ni?

– Skolan stängde möjligheten att komma och presentera oss för åttondeklassarna, så vi fick leta nya vägar.

– Facebook visade sig vara ett fantastiskt alternativ! Nästan 90 procent av dem vi ville nå är där. Vi inbjöd till en prova på-dag i domkyrkan där vi gjorde allt möjligt roligt som att tävla i pappersflyg från läktaren. De fick även pricka för en önskelista på ämnen.

Vad visade önskelistan?

– Djupa ämnen som man inte tar upp i skolan. Det kunde vara självmord, homosexualitet, dödsfall. Främlingsfientlighet har kommit också nu.

Svarade alla ja?

– De som inte svarade ringde vi upp.

– På deras Facebook såg vi vilka deras vänner var och det lockade när de förstod att flera av dem var anmälda.

Vad är ”gråluvorna?

– Förra årets konfirmander som vill vara ledare får var sin grå tröja med luva. Den ska de ha i skolan och på ryggen står det: ”Svenska kyrkan ledare”. Bättre reklam kan vi inte få!

När samlas konfirmationsgruppen?

– Vi har tre olika grupper – vi kallar dem Kova (Konfirmation vardag), Koin (Konfirmation intensiv) och Koso (Konfirmation sommar). Kova samlas på onsdagskvällar och har en lägervecka varje termin. Koin läser på höst-, jul-, sport- och påsklov och Koso läser på sommaren.

Konfirmeras alla samtidigt?

– Nej, det skulle bli för många. Vi har tre olika konfirmationsgudstjänster och då kommer alla i god tid för att få plats. Under väntan spelar vi den spotifylista vi satt ihop av konfirmandernas önskelåtar och deras egen berättelse om varför de valt just den. Det kan bli djupa berättelser.

Delar ni ut biblar?

– Alla får ”gummibibeln” som är framtagen för ungdomar, plus en överstrykningspenna som används flitigt redan från början. Vid konfirmationen ser deras bib­lar vällästa ut! Jag har även visat dem några bibelställen till deras spotifylåtar, det är aldrig svårt att hitta sådana!

Fler artiklar för dig