Varför detta?
– När jag blev ordförande 2013 hörde jag många klagomål på stadgarna som inte blev riktigt färdiga vid senaste ändringen för tre, fyra år sedan. De ska vridas rätt nu.
Vad är felet?
– Stadgar ska inte vara för lösa i kanten. De ska skrivas medan man är vänner som om man vore ovänner. Lämnar de för mycket tolkningsmöjligheter är det inte bra.
Kan du ge exempel?
– Kan man vara förtroendevald i annan förening samtidigt som man är det hos oss? Det är ett exempel som bör diskuteras. Stadgeförslagen är ute på remiss nu och svaren ska vara inne den 19 februari för att slutligen behandlas vid årsmötet.
Vad ska hända med medlemslöftet?
– Det är förslag till ändring utan orden ”med Guds hjälp”.
Varför det?
– Den formuleringen har diskuterats och motionerats om i åratal, vårt ungdomsförbund har särskilt betonat hur det exkluderar människor. Många tackar nej till medlemskap på grund av den ordalydelsen.
Så du tror det går bättre utan Guds hjälp?
– Absolut, om det gäller att hitta nya medlemmar. Det här är en fråga som splittrar förbundet och som ordförande är det min uppgift att ena, helst vill jag inte alls ha ett skriftligt löfte. Blir jag medlem i Svenska kyrkan eller pingstkyrkan behöver jag inte skriva på något löfte om att tro på Gud, det ses som självklart, och så borde vi också ha det.
Vad skiljer då er från IOGT-NTO?
– Vi har en tydlig kristen värdegrund och det är helt okey att sjunga psalmer i våra samlingar. IOGT-NTO har i princip stadgat bort allt av kristen värdegrund.
Är inte risken att ni går samma väg?
– Kring värdegrunden har vi ingen som helst diskussion.