Familj

”Julens söta saker” med foton av Dagens bildredaktör

7 frågor till Josefin Casteryd, bildredaktör och fotograf på Dagen, som skapat fantastiska bilder till nyutkomna boken ”Julens söta saker”.

När började du jobba med bilderna?

– För snart ett år sedan. Det är Therésia Erneborgs tredje kokbok och den andra som jag är med och fotograferar. Therésia står för recepten och texterna och har bakat och stylat inför fotograferingen. Sedan har jag och min kamera kommit in i bilden.

Hur många timmar har du lagt ned?

– Jag har ju mitt jobb som bildredaktör och fotograf på Dagen måndag till torsdag, så Therésia och jag har träffats mestadels på fredagar. Jag har fotograferat cirka åtta recept per gång så det har blivit ett antal fredagar.

Var har du fotograferat?

– Det mesta i Therésias lägenhet. Vi har valt att fotografera i naturligt ljus så tiden för fotografering har varit begränsad till den ljusare delen av dygnet. Jag har också tagit porträttbilder på Therésia utomhus och på Skansen.

Vem av er väljer ut bilder?

– Vi är gamla kolleger från Dagen och har blivit så samarbetade efter den tidigare boken att vi båda vet vad den andra gillar. Jag gör ett första urval, men Therésia är också med och väljer ut favoriter. Min man har formgivit boken, det är hans första bokprojekt och det blev ju på så vis lite av ett familjeprojekt.

Vad är roligast, jobba på Dagen eller med en bok?

– Jag är glad att jag har möjlighet att göra både och. Jag får följa med i nyhetstempot, hänga med kolleger och träffa politiker, artister och andra kända och okända intressanta personer genom Dagen, men så kan jag också frilansa som bröllopsfotograf och arbeta med bokprojekt. Det är även en verklig förmån att jobba med en fin vän som jag gjort med ”Julens söta saker”.

Hur tror du den kommer att sälja?

– Det verkar positivt än så länge, men det är hård konkurrens på kokboksfronten. Jul­säsongen har inte heller riktigt börjat ännu så vi får se.

Fler böcker på gång?

– Inget är bestämt, men Therésia har alltid nya idéer ...

Foto: Peter Wickberg

Fler artiklar för dig