Familj

Hon bloggar om alla sina söta saker

- Livet är både kakor och krig. Man måste omfamna båda aspekterna. Det säger Therésia Erneborg, journalisten som tyckte det blev för ensidigt att skriva om samhällsproblem, och i stället gjort sötsakssuccé. I dag fyller hon 35.

Det är mycket färger, mycket socker och självklart finns det ett sött leende på toppen. Bilden av Therésia Erneborg kommer från hennes passion att baka, och hennes kakbok har blivit en prisbelönt storsäljare. Vägen till framgångsrik sötsaksentreprenör gick faktiskt via - Dagen! Det började som journaliststudent, då hon fick ett sommarvikariat på taltidningen. En dag när hon stod där och läste in nyheter kom nyhetschefen inspringande i båset och sa att det var lite ont om reportrar och att han hade hört att hon också kunde skriva. Sagt och gjort, plötsligt landade ett helt främmande ämne i knät. - Jag fick skriva om kvinnor i Nigeria som fått mikrolån. Efter det fick jag bara skriva mer och mer, berättar Therésia om hur hon sakta men säkert blev en del av Dagens redaktion.
När hon var färdig med sin utbildning fick hon ett telefonsamtal och erbjudande om jobb. I nästan två år skrev hon för Dagen, innan hon gick vidare till Stockholmstidningen Mitti. Men det är inte som journalist hon gjort mest väsen av sig. Utan det är de där söta sakerna som hon är känd för.
- Jag bakade väldigt mycket och hade en privat blogg som var ungefär som en dagbok. Då kom idén att jag kanske kunde blogga om det jag bakar, i stället för att skriva om min vardag. Det var ett litet experiment, för att se vad jag kunde åstadkomma med hjälp av sociala medier. Bloggen blev, minst sagt, en succé. Det är i dag Sveriges mest lästa bakblogg med ungefär 5 000 besökare per dag, och bloggen ledde så småningom till en smarrigt illustrerad bok. - Som journalist fick jag skriva om så många sorgliga saker, om folk som var arga och kränkta. Men jag behövde en motpol, och ville också skriva om något som var glatt, något som var fint, vackert och som gav hopp. Man behöver både och, inte bara grotta ner sig i orättvisor. Livet är både kakor och krig. Man måste omfamna båda aspekter.
Boken och bloggen är numera Therésias ansikte utåt, och hon berättar att för att nå framgång har hon varit tvungen att ge sig in i bakprojektet helhjärtat, och samtidigt visa upp sig och sin personlighet. Att göra samma sak anonymt hade varit omöjligt.
Trots den enorma succén med sötsaker så är bakningen och bloggandet bara en del av Therésias liv. Hon jobbar fortfarande som journalist på frilansbasis, men framför allt är hon anställd på produktionsbolaget Meter och jobbar med tv. Låter det som om hon har fullt upp? Therésia berättar exempelvis att hon tänker fira sin födelsedag med att inte jobba. Det vill säga, inte göra något jobb utöver sina åtta timmar på produktionsbolaget!
Hur blir det med firandet i övrigt?- Det händer inte så mycket. Jag har redan firat med min familj, och så hoppas jag på tårta på jobbet.
Och hur känns det?- Det är kul. Det är roligt att bli äldre. Det var någon som sa att det är betydligt trevligare än alternativet. Och det är det ju. Jag tycker om att vara så här gammal, det är en lagom ålder.

Therésia Erneborg
Aktuell: Fyller 35 år i dag, den 9 december.
Firar:
Har redan firat med familjen, hoppas på tårta på jobbet.
Bakgrund: Uppvuxen i Jönköping, men flyttade till Stockholm för karriärens skull, som inleddes med jobb som reporter på Dagen
Familj: Liten och småländsk.
Yrke: Journalist och sötsaksentreprenör
Övrigt: Har gett ut en kakbok med recept från bloggen.
Fler artiklar för dig