Familj

Bjud på färgfest med hembakat till påsken

I år bjuder vi på glatt gula påskcupcakes med björnbärsfyllning. Pastelliga kakklubbor att ge bort som alternativ till påskgodiset. Och så givetvis en härlig påsktårta - full av godsaker och täckt av söt choklad.

Påsktårta
Årets påsktårta är klädd i choklad och gömmer härlig hallonmousse och hemlagad vaniljkräm inuti. Dekorera med fina godisägg, marsipanfigurer eller något annat färgglatt och sött!
De här piffiga små kakklubborna är både roliga att göra och trevliga att ge bort.
Tårtbotten
3 ägg
2 dl socker
1 dl potatismjöl
1 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Gör så här:

  Vispa ägg och socker. Rör ner övriga ingredienser och häll smeten i en smord tårtform. Grädda i 175 grader i 35 minuter. Låt svalna och dela i tre skikt. Vill du ha en extra hög tårta - baka dubbla tårtbottnar.
Hallonmousse
200 gram hallon
½ dl gelésocker
50 gram naturell cream cheese
2 dl grädde
Gör så här:

  Koka upp hallonen och mosa dem med en ballongvisp. Rör i gelésockret och sjud tills det löst sig (30 sekunder till en minut). Låt svalna och vispa under tiden grädden. Rör ner cream cheesen i hallonblandningen och rör sedan ned allt i grädden. Låt stå i kylen ett tag innan användning.
Vaniljkräm
1 vaniljstång
2 äggulor
3 dl mjölk
3 msk socker
1 msk potatismjöl
Gör så här:

  Dela vaniljstången och skrapa i kärnorna i en kastrull. Blanda i de övriga ingredienserna och vispa ihop för hand. Låt blandningen sjuda, samtidigt som du vispar, tills krämen tjocknar. Låt den inte koka eller brännas i botten, utan håll koll på den hela tiden. Ställ åt sidan och låt svalna.
Chokladglasyr
4 dl florsocker
3 msk kakao
4 msk vatten
2 msk mjukt smör
Gör så här:

  Bred på hallonmousse och vaniljkräm på varsitt lager av tårtbottnen och lägg på locket. Bred chokladglasyren över hela tårtan och dekorera med godisägg eller marsipanfigurer.
Efter en lång och kall vinter känns det extra efter-längtat att få fira vår och påsk med besked och mycket färg.
Påskfina kakklubbor
Låt fantasin sätta gränserna för former, färger och smaksättning!
Här är två varianter, en med jordgubbsfyllning och en med rosensmörkräm
Kakor
1 dl vatten
1 dl sirap
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
2 msk smör
6 dl mjöl
1 tsk hjortronsalt
Smörkräm med jordgubbssmak
2 msk koncentreradjordgubbssaft
50 gram mjukt smör
2-3 dl florsocker
röd karamellfärg
Smörkräm med rosensmak
2 msk rosenvatten
50 gram mjukt smör
2-3 dl florsocker
rosa karamellfärg
Glasyr
2 dl florsocker
3 msk vatten
valfri karamellfärg
Tillbehör:
träpinnar
strössel till garnering
Gör så här:

  Gör kakorna genom att blanda smör, vatten, sirap och socker i en kastrull och koka upp. Ställ av och låt blandningen svalna.
  Blanda med mjöl och hjortronsalt tills degen fått samma konsistens som pepparkaksdeg.
  Kavla ut på mjölat bakbord och stansa ut äggformade kakor med pepparkaksmått (ett sådant gör man lätt själv genom att banka och slå lite grann på ett runt pepparkaksmått).
  Grädda i 175 grader i 8-10 minuter och låt svalna.
  Blanda ingredienserna till önskad smörkräm. Lägg ihop kakorna två och två med smörkräm och en träpinne emellan. Ställ i kylskåp tills smörkrämen stelnat något.
  Pensla färgglad glasyr över klubborna och dekorera med strössel. Låt stelna i kylskåp.
Björnbärscupcakes med apelsinfrosting
Portionsformade cupcakes är ett praktiskt och kul alternativ på fikabordet. Lätta att göra och variera efter humör och smak. Den här varianten med björnbärsfyllning har fått en härligt påskgul frosting med smak av apelsin.
Muffins (12 st)
125 gram smör
2 dl socker
2 ägg
1 ½dl mjölk
4 ½dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
100 g frysta björnbär
Frosting
50 g naturell färskost, till exempel philadelfiaost
1 msk mjukt smör
saft av en halv apelsin
florsocker tills frostingen blir fast (2-3 dl)
gul karamellfärg
Garnering:
godisägg
Gör så här:

  Blanda smör och socker och rör sedan i äggen, ett åt gången. Blanda ner övriga ingredienser och häll smeten i stora muffinsformar (fyll dem till hälften med smet). Tryck ner några frysta björnbär i mitten av varje muffin.
  Grädda i 175 grader i cirka 20 minuter. Rör samman ingredienserna till frostingen och färga den gul med karamellfärg. Bred eller spritsa den ovanpå de svalnade muffinsen och garnera med färgglada godisägg.
Fler artiklar för dig