En artikel om barn som dras in i gängkriminalitet fick Immanuelskyrkan i Jönköping att reagera, och att bjuda bland annat polis och fältassistenter till dialog om problemet. Nu överväger församlingen en ny satsning för barn och ungdomar.
Fem gånger per termin brukar Immanuelskyrkan, som tillhör Equmeniakyrkan, anordna vad man kallar “samhällsdialog” – en seminarieliknande kväll där man bjuder in till samtal om olika angelägna frågor. Men måndagen den 20 november hölls ett extrainsatt möte.
– Den här hösten har hjärtat gått sönder av allt vi hört och läst om hur rekryteringen till gänget gått ned till åtta- och nioårsåldern, säger pastor och föreståndare Daniel Wramhult till Dagen.
– Så kom det en artikel i Dagens Nyheter i september där polismästare Carin Götblad efterlyste en folkrörelse som tar upp kampen mot brottsligheten. Vi som jobbar med samhällsdialogen i kyrkan sa med en gång att det här måste vi lyfta.
Kväll med flera företrädare
Resultatet blev en kväll med företrädare för polisen, fältassisterna, bostadsbolaget Vätterhem och fritidsverksamheten Underground i Råslätt, som drivs av en kristen frikyrkoförsamling.
– Alla samverkar redan för att stävja gängkriminalitet på olika sätt, till exempel anställer Vätterhem 100 sommarjobbare. På så sätt hjälper man människor att få respekt och inkomst från något annan än kriminalitet, säger Daniel Wramhult.
– Men vi fick också höra berättelser om hur tioåringar rekryterats och hur det pågår en kamp mellan “den onda och den goda sidan”, om vi får använda de termerna. Det är en dragkamp hela tiden, och förtroendet är en färskvara.
I egenskap av samtalsledare tog Daniel Wramhult också in synpunkter och frågor från de omkring 160 åhörare som slöt upp.
– Det är tydligt att det finns en djup oro och rädsla för vart samhället är på väg, samtidigt som det finns ett modig trots och en vilja att vara med för att göra skillnad. Sen är det svårt att veta hur man ska göra.
Vill göra mer för samhället
Här vill Immanuelskyrkan, som har omkring 500 medlemmar över 18 år, försöka dra sitt strå till stacken.
– Vi har redan en fin ungdomsverksamhet och jobbar rätt mycket med att motverka psykisk ohälsa och ensamhet. Men vi frågar oss hur vi kan göra mer för vårt samhälle än vad vi gör i dag, säger Daniel Wramhult.
– Just nu undersöker vi om vi kan försöka komma i gång med en ny satsning för barn och ungdomar under nästa år.
Just den samverkan som finns mellan ideella föreningar, kommunen och polisen i Jönköping gavs under kvällen som en förklaring till den relativt låga brottsligheten i Jönköping.
– Men barn har inget konsekvenstänk och är lätta att rekrytera – en tioåring som har det besvärligt hemma och kanske är mobbad i skolan kan få status genom att hjälpa de kriminella med småsaker som sedan blir fler och fler. Bilden som gavs var att vi nu behöver dra hårdare än de kriminella för att inte barnen ska lockas med.
[ KD Jönköping vill förbjuda gangsterrap för att mota gängkriminaliteten ]