Ett helare Sverige

Justitieministern: Gud har en central roll för att motverka brott

Justitieministern vill se fördjupad dialog med civilsamhället kring gängkriminaliteten

Regeringens kamp mot gängkriminaliteten handlar mycket om hårda frågor, som ungdomsfängelser och längre straff. Men justitieminister Gunnar Strömmer (M) ser också behov av att få med civilsamhället och trossamfunden i arbetet kring prevention och att förhindra återfall i brottslighet.

Redan under ett seminarium i Almedalen i somras talade Gunnar Strömmer om den roll trossamfunden, och därmed Gud, kan spela för att motverka gängkriminaliteten. Bland annat nämnde han den auktoritet som trossamfunden har bland de familjer, och barn, som inte litar på socialtjänst, polis och skola.

Familjen och skolan, noterade han, är sammanhang som kan förhindra att riskfaktorer leder till brottslighet.

– Och familjerna finns i hög grad i sammanhanget runt samfunden. Så det är klart Gud på det sättet har en utomordentligt central roll, inte minst brottspreventivt men även återfallspreventivt, sa Gunnar Strömmer under seminariet, med rubriken ”Kan Gud göra något åt gängen?”

Justitieministern är också medveten om att gudstron kan vara det som direkt motiverar en person att lämna en kriminell livsstil. Det säger han till Dagen som svar på frågan om hur han ser på vittnesmål om att människor lämnat kriminalitet genom att finna tron och bli frälsta.

– Den mänskliga erfarenheten är att det är olika saker som kan motivera olika individer till en “omvändelse” i en mer världslig bemärkelse, och det kan ju handla om relationer, det kan handla om familj, det kan handla om värderingar, det kan handla om att man kommer in i ett sammanhang med vuxna som man har saknat tidigare, säger Gunnar Strömmer, som svarar på Dagens frågor i samband med en pressträff inne i riksdagen.

– Tro vet vi av erfarenhet kan ha en väldigt stark social omvandlingskraft. Det finns väldigt många exempel historiskt, både när det gäller att komma ur missbruk eller komma ur brottslighet, som har med det att göra.

Dialog med civilsamhället

Därför, menar Gunnar Strömmer, finns det en anledning att ”ha en dialog med hela civilsamhället inklusive trossamfunden”.

– Jag tror att alla goda krafter måste mobiliseras, inte minst för att förebygga brottslighet men också att för den delen erbjuda alternativ till personer som vill söka sig bort från brottsligheten, säger han.

Pågår det en dialog med civilsamhället om insatser mot gängkriminaliteten?

– Jag är förvissad om att det finns en dialog men jag är också förvissad om att den kan fördjupas och förbättras och utvecklas, säger Gunnar Strömmer.

– Och låt oss ta fasta på den viljan att bidra.

Gunnar Strömmer är medlem i Svenska kyrkan och beskrev sig i en intervju med tidskriften Fokus 2013 som troende, och uppvuxen i ett religiöst hem. Hans mor har enligt artikeln sin kristna bakgrund i Amiralitetskyrkan i Karlskrona, och fadern i Evangeliska fosterlandsstiftelsen i Ångermanland.

Fler artiklar för dig