Fortsätt att hålla era trygga rum öppna i kris, och fortsätt vara trygga vuxna i en tid då många unga sugs in i kriminalitet. Det är budskapet från polisen vid en träff för församlingar inom Svenska kyrkan i Södertälje.
SÖDERTÄLJE. Det är en oktoberonsdag vid S:ta Ragnhild kyrka i Södertälje och solen lyser in i församlingssalen genom gulnande lövverk. Utanför sitter människor på bänkar eller strosar runt mellan butiker och torgstånd.
För fem dagar sedan, i lördags, var stämningen mycket annorlunda. Då rånades en butik i centrum, och oroliga människor bankade på kyrkans port en timme före öppning.
– Det var hit man sökte sig. Södertälje är en otroligt kristen stad och det finns en stor respekt för kyrkorummet. En helt vanlig dag kommer cirka 100 personer in för att be och tända ljus. säger komminister Pernilla Hammarström till Dagen.
Hon är en av det 30-tal personer som samlats för en träff inom ramen för Svenska kyrkans nätverk Framtiden bor hos oss.
Nätverket har 28 medlemmar – pastorat och församlingar inom Svenska kyrkan med lågt medlemsantal och som verkar i en mångkulturell och mångreligiös kontext. Just i dag finns medarbetare från Mälardalen på plats, från Södertälje, Skärholmen, Botkyrka, Vällingby och Salem, för att utbyta erfarenheter och lyssna på kommunpolis Mikael ”Affe” Alfredsson.
– Kyrkan kan vara hoppet i oroliga tider, säger Södertäljes kyrkoherde Hanna Lönneborg.
Polisen: Unga står på kö till gängen
Mikael “Affe” Alfredsson målar upp en mörk bild, med intensiv nyrekrytering bland gängen, illegal droghandel och korruption på institutionell nivå i samhället.
Efter förra årets sju dödsskjutningar i Södertälje är fokus just nu på att identifiera de personer som löper störst risk att skjuta eller bli skjutna. Det sker genom den så kallade Trefasmodellen, som är ett samarbete mellan polisen, kriminalvården och socialtjänsten.
– Det är de riktigt unga som står på kö för att komma med i gängen, där de får sammanhang och bekräftelse. Det är snabb prestige, snabba pengar, säger Mikael ”Affe” Alfredsson.
– Men det som de sugs in till är missbruk, och ytterst döden.
Han beskriver hur lätt det är att locka med prylar, märkeskläder och gemenskap för att få ett barn att hålla utkik, eller bli en mellanhand i till exempel drogförsäljning. Ofta sker nyrekryteringen vid skolor, bland barn mellan åtta och tretton år.
Här är skolorna en nyckel, menar polisen.
– Det talas mycket om att polisen ska växa och vara synligare. Och det är bra. Men det viktiga är att också skolan får resurser och kan växa. Där behövs resurser kring raster till exempel.
Men också civilsamhället behövs.
– Två gånger om året samlar polisen trossamfunden till ett möte. För ett år sedan talade vi om nyrekryteringen till gängen. Nästa gång, den 14 november, ska vi tala om säkerhet kring gudstjänster, säger Mikael ”Affe” Alfredsson.
Finns osäkerhet
I Södertälje är ortodoxt kristna och deras kyrkor i majoritet. På andra orter dominerar de muslimska församlingarna. Och nog verkar det finnas en viss osäkerhet inom Svenska kyrkan på de platser där man visserligen ligger centralt till och har relativt goda resurser, men är i minoritet rent numerärt. Hur mycket plats ska man ta, och vilken är den klokaste vägen?
– Hur ska kyrkan tänka och agera kring skjutningar? Är det bra med en närvaro tidigt, eller inte? undrar Emelie Simmons, samordnare för nätverket.
Mikael ”Affe” Alfredsson drar lite på svaret. Som operativ polis är arbetet med avspärrningar och jakten på en gärningsmännen prio ett.
– Men det är klart att det behövs trygga platser. Vi vet att det är många som vill prata efter en händelse, man behöver träffas, prata, gråta ihop, säger han, och tillägger att det vore ”farligt att normalisera brottsligheten” genom att inte göra något alls.
– Så utifrån vad ni känner att ni mäktar med, och så länge era medarbetare känner sig trygga, är det väl jättebra att ni håller öppet. Dessutom behövs bra alternativa platser där de unga kan samlas.
[ Han lyckades lämna gängkriminaliteten - nu leder han avhopparprogram ]
Kyrkan mitt på torget - har fått vänja sig vid krissituationer
Också i Skärholmen ligger Svenska kyrkan mitt i byn, och liksom i Södertälje är det en mindre del av stadsdelens invånare som är medlemmar. När kyrkan fylls på söndagarna, är det till stor del kristna med bakgrund i andra samfund.
– Jag ser det som en stor glädje och ett hopp att så många människor vill vara hos oss, säger kyrkoherde Malin Strindberg.
– Vi kan dela tron, även om vi inte tänker exakt likadant i alla frågor.
Församlingen har fått vänja sig vid krissituationer. I somras skadades två personer efter en skottlossning i stadsdelen. Och i våras letade sig en förlupen kula in i kyrkans lokaler, vilket Dagen skrev om.
– Skärholmen är en bra plats, och jag har aldrig mött så mycket vänlighet. Sedan vet vi att det finns mycket droger där, vapen och kriminella gäng. Det har varit flera skjutningar och våldsdåd alldeles nära kyrkan, konstaterar Malin Strindberg.
– Det finns lite osäkerhet kring vad som är vår roll i dessa situationer, vi får treva oss fram. Men vi kan inte ställa väktare vid kyrkporten, eller skapa safe rooms i kyrkan. Det är inte vårt uppdrag som församling.
Samtal med likasinnade församlingar, som under dagen i Södertälje, ger viss ledning. Dessutom har församlingen fortlöpande kontakt med både polis, socialtjänst och andra civilsamhällesorganisationer lokalt.
När Dagen besöker Skärholmens kyrka senare samma dag är det strax före stängning och enstaka besökare släntrar in från torget för att använda betaltoaletten.
På anslagstavlan i entrén trängs lapparna som berättar om olika aktiviteter. Det är körer, andakter, barnsamlingar, kulturprogram, sopplunch och den populära hamburgerkvällen (inklusive gratis klippning!) på torsdagar. Dessutom finns en omfattande verksamhet på amarinja inom ramen för Mekane Yesus-kyrkan.
Det är viktigt att vi gör det vi är bra på, och det är att vara kyrka.
— Beat Lindgren
– Det bästa hos oss är att alla möten med människor, att det är högt i tak och att alla känner sig välkomna, säger diakon Beat Lindgren.
Till hennes vardag hör att stötta stadsdelens ekonomiskt och socialt utsatta invånare, bland annat genom att söka fondmedel.
– Visst träffar vi människor som påverkas av våldet i sin vardag. Men det är viktigt att vi gör det vi är bra på, och det är att vara kyrka, och att låta de människor som vill samtala om det som är tungt.
[ Felicia Ferreira: Det kan ta en generation, men det går - ingen föds gängkriminell ]