Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi, menar att Jesus kan vara en fantastisk åtgärd för att komma till rätta med kriminaliteten i samhället. Hans huvudargument är att kriminella som blir frälsta får tillgång till ett socialt sammanhang som ger skydd mot brottsligt beteende.
Han är en av Sveriges mest anlitade kriminologer och har lång erfarenhet av att forska i hur man bekämpar kriminalitet. Kanske kan det förvåna en och annan att han dyker upp jämte Börje Erdtman, som via organisationen Ankarstiftelsen använder kristen evangelisation för att ändra kriminellas livsstil. Ankarstiftelsen har ett omfattande arbete i Colombias fängelser, men är samtidigt verksamma i Sverige.
Jerzy Sarnecki var med då Ankarstiftelsen höll i ett seminarium i riksdagen.
– Jag är inte troende, men jag tror på frälsning, sa den kände kriminologen då han fick talartid.
Handlar om förankring
– Och varför tror jag då på frälsning? Jo, för de teorier som vi kriminologer arbetar med handlar ofta om att människor begår inte brott om de har en tydlig förankring i samhället.
En kriminell som omvänder sig och börjar tro på Gud, menar Jerzy Sarnecki, har möjlighet att bryta med sitt förflutna genom att helt enkelt kunna ingå i en församlingsgemenskap.
– En religiös frälsning kan därför vara en av de mest brottsförebyggande åtgärder vi kan ha, konstaterar han.
Statligt stöd
Att staten går in med stöd till frivilligorganisationer, inklusive dem på kristen grund, kan därför spela en viktig roll för att få bukt med den gängkriminalitet som bitit sig fast i samhället. Flera exempel finns på brottslingar som ändrat livsstil efter en frälsningsupplevelse, Sebastian Stakset är nog det namn många kommer att tänka på, men på det seminarium i riksdagen som arrangerades av Ankarstiftelsen fanns det flera liknande personliga vittnesbörd. Exempelvis Sören Henriksson som i 22 år jobbade som indrivare åt Hells Angels.
Väckelse och brottsbekämpning
Jerzy Sarnecki tog även upp ett historiskt exempel där frivilliga organisationer, inte minst kristna sådana, hade en viktig roll i brottsbekämpningen. Det han syftar på var den framväxande väckelserörelsen som började ta fart i slutet på 1800-talet, under en tid då supandet i Sverige var som värst. Frikyrkorna och nykterhetsorganisationerna fick människor att välja Jesus framför flaskan, det vill säga en helt ny livsstil, och i kombination med att staten samtidigt började införa restriktioner för alkoholförsäljning fick det stora effekter för hela samhället.
– Detta ledde till en dramatiskt minskning av mord och andra våldsbrott. Ingen annan brottsbekämpande åtgärd har varit så lyckad i Sverige.
---
Fakta: Gängvåldet
- De senaste åren har gängvåldet blivit ett allvarligt samhällsproblem i Sverige, med flera dödsskjutningar och sprängningar.
- Inför valet 2022 var det en av de stora frågorna och den nuvarande borgerliga regeringen vann valet bland annat med löften om att ta tag i problemet.
---
[ Hon är pastor på ett Sis-hem: "Jag tror Gud vill göra stora saker här" ]