Ett helare Sverige

Han var torped åt Hells Angels - nu vittnar han om Jesus i riksdagen

”Jag gick med skottsäker väst och två revolvrar i över tjugo år, det är så skönt att gå utan nu”

Sören Henriksson har varit med i kriminella gäng i nästan 50 års tid och var länge indrivare åt Hells Angels. Ett möte med Jesus förändrade hans liv, och i veckan besökte han riksdagen för att berätta om vikten av förebyggande insatser för att motverka gängen.

– Att skjuta någon i benet eller att klippa av ett finger, det var inga problem, säger Sören ”Skruven” Henriksson då han berättar om sitt kriminella liv.

På hans cv finns bland annat 22 år som indrivare åt det beryktade mc-gänget Hells Angels, och han har största delen av sitt vuxna liv verkat som yrkeskriminell. Redan som 13-åring hade han dragits in i ett kriminellt gäng.

Men när Dagen träffar honom inne i riksdagen handlar det om något helt annat.

– Den 20 september 2019 hände det något. Jag blev frälst, säger han.

Börje Erdtman, Ankarstiftelsen, och Sören Henriksson, tidigare gängkriminell.

Kors och tatueringar

Sören Henriksson fick dela sitt vittnesbörd på ett seminarium ordnat av Ankarstiftelsen, där flera riksdagspolitiker från olika partier deltog. Mitt bland alla uppklädda politiker ställer han sig upp, full av tatueringar som vittnade om hans gamla liv och ett kors runt halsen som fick vittna om hans nya.

– Jag är inte nybörjare när det gäller kyrkor och sådant, jag har suttit av 27 fängelsestraff, säger han och syftar på sina många möten med präster och pastorer verksamma inom kriminalvården.

Men, erkänner han lite skämtsamt, anledningen till att han kom till alla möten inne på kåken var för de goda kakornas skull.

– Så jag är van att folk ber, men det biter inte på mig.

Börje Erdtman, Ankarstiftelsen, och Sören Henriksson, tidigare gängkriminell.

Frälst hos Frälsis

Men ett besök hos Frälsningsarmén i Lidköping förändrade allt. Sören Henriksson berättar att något speciellt hände då en vän bad om att få be för honom.

– Det var som ett vattenfall från huvudet ned till skorna, säger han om kraften som han möttes av.

– Jag fick sådan frid i mig. Jag gick med skottsäker väst och två revolvrar i över tjugo år, det är så skönt att gå utan nu och kunna känna sig fri.

Allt vände inte på en gång, har man levt som gängkriminell så pass länge går det inte bara att skaka det av sig. Men Sören Henrikssons budskap till politikerna var att det går att bryta med en kriminell livsstil, och att kristen tro kan förändra en människa totalt.

Börje Erdtman, Ankarstiftelsen, och Sören Henriksson, tidigare gängkriminell.

Förutom att dela med sig av sin personliga omvändelse var Sören Henriksson också på plats i riksdagen för att uppmana politiker att satsa mer på det förebyggande arbetet. Själv är han numera engagerad i LP-verksamheten, som drivs av pingströrelsen, något han lyfter som ett utmärkt exempel på en organisation som kan dra bort folk ur gängkriminaliteten.

– Men vi får jobba gratis, för det finns inga pengar. Här i Sverige, så fort någon säger ”kristet”, då backar de.

Omvändelse fungerar

Börje Erdtman, grundare av Ankarstiftelsen, har under lång tid upprepat budskapet att Jesus är en fantastisk möjlighet att få människor ut ur gängkriminaliteten. Det var han som bjöd in till seminariet i riksdagen och tog med sig flera goda exempel. Själv inledde han med att prata om verksamheten som bedrivs i Colombia.

– Vi stödjer en organisation som omvänder folk ända in i själen, säger han.

– Vi ser 2 000 omvändelser i månaden.

Att man med hjälp av Jesus får kriminella att bli laglydiga människor är inte bara bra för dem själva, menar han. Det är också en stor samhällsvinst, med tanke på vad det kostar att hålla människor inlåsta.

Det som händer i Colombia, kan det hända i Sverige?

– Ja, människan är likadan över hela världen. Det kan hända här, men det är inte politiskt korrekt att prata om frälsning, säger Börje Erdtman.

Men han tycker att beslutsfattare borde titta på vilka metoder som fungerar bäst och lägga resurserna där, vilket enligt honom borde ge utökade resurser till kristna aktörer.

Börje Erdtman, Ankarstiftelsen, och Sören Henriksson, tidigare gängkriminell.

Öppna klostret igen

Också Börje Erdtman betonar på seminariet att politiker bör satsa mer på förebyggande arbete, vilket inkluderar att de som sitter i fängelse får någon form av rehabilitering. Problemet är att anstalterna numera blivit så fulla att väl fungerande andlig vård plockats bort.

– Tillbaka med klostret, ropar därför Börje Erdman, och beklagar att den klosterverksamhet som funnits på anstalterna i Kumla och Skänninge försvunnit.

– Jag har träffat många som varit på klostret i Kumla och berättat att det var det som fick dem att sansa sig.

---

Fakta: Ankarstiftelsen

  • Ankarstiftelsen är en organisation som jobbar för utsatta människor i Sydamerika och Sverige.
  • Bland annat bedriver de verksamhet i fängelser, för att få bort människor från kriminalitet.

---

Fler artiklar för dig