Ett helare Sverige

Gängexperten: Kyrkorna har en viktig roll i kampen mot gängen

Journalisten och gängexperten Diamant Salihu gästade podcasten Dagens människa: ”Jag vet flera grovt kriminella som hittat en väg ut genom tron”

Civilsamhället spelar en viktig roll i arbetet mot gängvåldet. Det menar journalisten och författaren Diamant Salihu. Men för att de insatser som görs ska få större effekt behöver kyrkor och andra föreningar kroka arm med varandra och agera tillsammans, menar han.

Journalisten och författaren Diamant Salihu har blivit något av en expert på det svenska gängkriget. Genom hans bevakning för SVT och hans storsäljande böcker Tills alla dör och När ingen lyssnar har han fått en djupgående kunskap om situationen och ett kontaktnät som gett honom en unik inblick i gängens förgreningar och konflikter.

När vi möts söker nyhetskanalen al-Jazeera honom för att veta mer om den senaste tidens dystra händelser.

– Jag jobbar just nu i ett brinnande nyhetsläge, konstaterar han.

Salihus senaste bok När ingen lyssnar tar avstamp i hur polisen med hjälp av avkrypterade chattar plötsligt kunde få inblick i gängvärlden. Men boken handlar också till stor del också om Foxtrot-nätverket och dess ledare Rawa Majid, även känd som Kurdiska räven.

– Just nu är Foxtrot-nätverket väldigt aktuella. Det har skett en intern splittring i nätverket, vilket lett till många mördade personer. Här finns förklaringen till mycket av det tragiska dödandet vi ser just nu.

Hur går dina tankar kring hur våldsvågen ska kunna stoppas?

– Ja, hur går mina tankar? Jag är så klart tyngd av det som händer i vårt samhälle. Vissa dagar känner jag mig nästan fysiskt nedslagen.

– Jag har kontakt med så många människor som lever i den här miljön. En källa jag pratar regelbundet med har äntligen fått nog och vågat ta ett steg bort från de här sammanhangen. Men andra fortsätter bara att leva i den här sörjan av destruktivitet, det gör mig väldigt tyngd.

Diamant Salihu jämför gängmiljön med att fastna i en extrem sekt som Islamiska staten. Han talar allvarligt om läget, men hans röst är samtidigt inte uppgiven. Mitt i allt det tragiska menar han att det är positivt att fler fått upp ögonen för situationen. Det kan vara början till en förändring och själv vill han fortsätta att rapportera om utvecklingen på ett begripligt sätt.

– Jag vill förmedla det som händer på ett sätt som människor kan orka ta till sig. Därför försöker jag ställa upp när olika medier frågar, även om jag är sjukt trött och ofta helst bara vill gräva ner mig, säger han.

Vilken betydelse kan civilsamhället och kyrkorna ha i kampen mot gängvåldet?

– Kyrkorna behövs absolut. Civilsamhället med alla föreningar och religiösa samfund har verkligen ett stort ansvar och en jätteviktig roll för att liksom foga samman samhällets olika skikt.

Alla behöver en väg ut och för många blir religionen den vägen som räddar dem.

—  Diamant Salihu

Salihu utvecklar vidare hur föreningar, kyrkor och samfund skulle kunna fungera som en brygga mellan myndigheterna och resten av samhället. En konkret insats skulle kunna vara att hjälpa föräldrar och andra anhöriga att ta till sig information från myndigheter och andra instanser på ett bättre sätt.

– Jag har pratat i kyrkor och upplevt att det finns en genuin vilja att försöka förstå och påverka.

Diamant Salihu menar dock att alla goda krafter måste samarbeta mer.

– En lokal kyrka skulle ju kunna samverka med en lokal moské och det lokala föreningslivet. Jag tror att man måste gå samman och kroka arm med varandra i den här kampen, annars kommer det aldrig att gå. Och där tänker jag att samfunden har en viktig samlande roll.

Har du sett exempel på att frälsning kan vara en väg ut ur kriminalitet?

– Ja, absolut. Jag vet flera exempel där tidigare grovt kriminella hittat en väg ut ur sin kriminella livsstil genom tron. Alla behöver en väg ut och för många blir religionen den vägen som räddar dem.

---

Fakta: Mer i podden - Hör Diamant Salihu om:

  • Hur svenske Nils blev en guide till det svenska samhället för Diamants familj när de kom hit.
  • Uppväxten i en by i västra Kosovo, där muslimer och kristna levde sida vid sida.
  • Vad han själv tror på.
Diamant Salihu, Dagens människa.

---

I sina böcker beskriver Salihu gängens brutala verklighet. Men han tecknar också en mer komplex bild av omständigheterna runt omkring, där brottslingar och mördarna också blir människor av kött och blod.

Vi kommer in på Rawa Majids mamma. I boken berättar Salihu om ett möte med henne på Ikea. Hon bär ett stort kors och berättar stolt att hon konverterat till kristendomen, säger att hon älskar Jesus och engagerar sig i välgörenhet. Samtidigt är hon dömd till fängelse för grov penningtvätt i samröre med sin son.

– Hon är en komplex människa, som gått igenom väldigt mycket. Att förstå mer av människors utmaningar och historia förmildrar inte de brott de är anklagade för. Men det tillför kanske vissa nyanser.

Samtidigt är Diamant Salihu noga med att betona att varje människa har ett personligt moraliskt ansvar för sina handlingar.

– När jag träffar de här personerna så brukar jag fråga. ”Vad är det som har gjort att du har hamnat där? Är det någon annans fel, dina föräldrars eller samhället?

– Och jag kan inte komma på att någon skyllt på någon annan än sig själv. Ofta har de vuxit upp med syskon under exakt samma förutsättningar som gjort helt andra val.

Du växte själv upp på Tjärna Ängar i Borlänge, ett utanförskapsområde som kantats av negativa rubriker. Hade du kunnat hamna i gängkriminalitet?

– Nej, för mig har det aldrig varit ett alternativ. Jag har vuxit upp i en familj där det varit väldigt tydligt vad som är rätt och fel. Men jag vill också poängtera att jag växte upp med många vänner som hade mycket tuffare hemförhållanden, men som ändå gjorde rätt val.

– Det var en sårbar miljö att växa upp i, men man får inte glömma bort att alla människor har ett eget ansvar. Om man står med ett vapen i handen och ska trycka av mot en annan människa, så är det du som själv som bestämmer i slutändan om du ska ta en annan människas liv.

Du arbetar ständigt med de här mörka ämnena. Var hittar du ljuset i ditt liv?

– I min dotter. Det är verkligen ljuset för mig. Att komma från jobbet och vara tyngd av mörker och sedan se henne springa och säga ”pappa”. Det är det bästa som har hänt mig.

Diamant Salihu blir märkbart rörd. Men återfår snabbt fattningen. Innan vi skils åt återkommer han igen till att kyrkornas och de ideella föreningarnas potential i kampen mot gängen.

– När jag möter kyrkor och andra föreningar brukar jag säga ”ni är inte ensamma i det här”. Ni kan inte lösa det ensamma, men om ni går samman med alla andra i lokalsamhället så kan ni göra en jätteskillnad. Alla behövs och vi behöver förstå att vi befinner oss i den här situationen tillsammans, säger Diamant Salihu.

---

Fakta: Diamant Salihu

Ålder: 40 år.

Yrke: Journalist på SVT och författare till böckerna Tills alla dör och När ingen lyssnar.

Bor: I Stockholm.

Uppväxt: Tillbringade sina sju första år i västra Kosovo och växte sedan upp i Borlänge.

Famlij: Fru och dotter.

---


Fler artiklar för dig