Dokument

Pastorn om uteslutningarna: ”Det är ett uttryck för kärlek”

”Vi har inte agerat nyckfullt eller oförutsägbart på något sätt • “Det blir ju helt bisarrt. Det är fullt med märkliga anklagelser” • Hör ljudinspelningen från Dagens intervju med Johnny Lithell.

Initiativtagaren till Göteborgs 8:e baptistförsamling, pastorn Johnny Lithell, ger i en intervju med Dagen sin syn på församlingens uteslutningar.
Församlingen ”gör exakt det vi säger att vi ska göra”, menar han. Han medger samtidigt att en mejlformulering från en av ledarna var olämplig.
– Det var en oklok formulering, säger Johnny Lithell.

Göteborgs 8:e baptistförsamling (G8B) anser att församlingsdisciplin – ett annat namn för församlingstukt – bör ha en central plats i en kristen församling. Teologin grundas främst på verserna i Matteusevangeliets 18:e kapitel om hur Jesu lärjungar ska agera ”om din broder har begått en synd”.

Församlingstukten i G8B skiljer sig från den som historiskt förekom i flera svenska frikyrkorörelser, menar församlingens initiativtagare, pastorn Johnny Lithell. Den historiska församlingstukten var inte var uttryck för kärlek, menar han.

– Man skrev en katalog (av synder, reds. anm.), vilket innebär att man går till symptom snarare än att fundera på orsaken. I stället för att gå igenom processen enligt dess syfte går man bara på processens slut och tar bort en person. Det resulterar i djupa sår och många frågor, säger han till Dagen.

Discipclinprocessen

En disciplinprocess i G8B rymmer flera steg: en medlem som uppfattas leva i oomvänd synd ska först konfronteras enskilt, sedan ska frågan lyftas till pastorerna och först därefter – om pastorerna bedömer att medlemmen inte har omvänt sig – ska de inleda disciplinprocessen och ta upp frågan inför hela församlingen. I sista hand aktualiseras uteslutning.

– Den starkaste formen av församlingsdisciplin som vi har är uteslutningen ur gemenskapen. Jesus säger att en sådan person ”ska vara för dig som en hedning och tullindrivare”. Och Paulus säger på väldigt många ställen samma sak, framför allt i Första Korinthierbrevet, säger Johnny Lithell.

Paulus talar om en man som lever i svår synd och som ska överlämnas ”åt Satan till köttets fördärv, för att anden skall bli frälst på Herrens dag”. Är det det ni gör när ni utesluter någon?

– Exakt. Syftet är att vi gör det i kärlek till varandra. När vi praktiserar exkommunicering fäller vi förstås en dom över personen, men vi säger inte: ”Du är inte kristen och på väg till helvetet.” Det vi säger är: ”Vi kan inte fortsätta ge vår aktiva bekräftelse på att du är född på nytt, för vi ser inte omvändelsens frukt i ditt liv.” Det måste alltid ske i kärlek och vara ett uttryck för kärlek.

Neka frivilligt utträde ur församlingen

Mejlväxlingar mellan G8B:s ledare och tidigare medlemmar visar att ledarna flera gånger har nekat medlemmar utträde – trots att de själva önskat gå ur församlingen. Det har motiverats med en stadgebestämmelse om att församlingen förbehåller sig ”auktoriteten att neka en persons frivilliga utträde eller övergång till annan församling i syfte att fullfölja en process av församlingsdisciplin”.

Vad betyder den bestämmelsen?

– Om det blir en konflikt i församlingen – för det blir det ofta när någon konfronterar en person – så finns det en tendens att den personen säger: ”Då är inte jag med, jag lämnar församlingen.” Men vi ser det här som ett uttryck för kärlek. Det finns en gemenskap som är genuint orolig och inte längre kan bekräfta personen som kristen. Så även om personen flyttar eller inte är med längre, så fullföljer vi processen och utesluter personen ur gemenskapen.

Varför gör ni det om personen själv vill lämna församlingen?

– Just för att det är ett uttryck för kärlek, för att vi vill kommunicera till personen att vi är oroliga. Vi vet inte hur det står till, och vi vill vädja, på det starkaste sätt vi kan, om omvändelse.

I stadgarna heter det också att ni organiserar er ”som en förening enligt god föreningssed”. Hur går det ihop med att ni förbehåller er rätten att neka frivilligt utträde?

– I en pågående process är det en alldeles speciell situation. Innan processen har uppstått är vem som helst fri att lämna hur som helst. Det går alldeles utmärkt att kombinera.

”Vi har tydligt stipulerat villkor för medlemskap”

Av korrespondens som Dagen har tagit del av framgår det att ledarna i G8B nekade de tidigare medlemmarna Carolina, Lena och Linn (som egentligen har andra namn) utträde först efter att de själva ville lämna församlingen. I två av fallen inleddes disciplinprocesser som slutade med uteslutningar. I ett av fallen gick ledarna till sist, efter nästan ett halvår, med på att skriva ut kvinnan som medlem utan att formellt inleda en disciplinprocess.

Enligt Claes Martinson, professor i civilrätt vid Göteborgs universitet, kan stadgebestämmelsen om rätten att neka frivilligt utträde inte gälla.

– Vi har väldigt klart och tydligt stipulerat villkor för medlemskapet i församlingen. Varje medlem är beredd att underordna sig de villkoren. Vi är inte intresserade av att driva en juridisk process, så om någon vill stämma oss är man förstås välkommen att göra det. Vi kommer inte att driva något i ett sådant sammanhang.

Har ni någon gång åberopat den här bestämmelsen i skarpt läge?

– Nej, det har vi inte. Däremot har vi i vår medlemskurs varit tydliga med att bestämmelsen står där och att den, och rätt mycket annat, är villkoret för medlemskapet. Nej, vi har aldrig åberopat den i skarpt läge.

När Linn förra våren skrev till dig att hon ville lämna er svarade du: ”Vidare säger vi i våra stadgar att församlingen förbehåller sig rätten att neka en person utträde i syfte att fullfölja en process av församlingsdisciplin.”

– Just det.

Det stämmer ju inte att ni aldrig har åberopat den stadgebestämmelsen.

– Jag minns inte riktigt att hon vägrades att gå med i en annan församling.


Lyssna när Johnny Lithell intervjuas av Dagen

Nej, hon ville gå ur er församling.

– Ja, det måste jag ha glömt helt. Det var en väldigt omfattande kommunikation med väldigt många varibaler, så jag minns inte att jag skrev det. Jag betvivlar inte att jag gjorde det och jag hör att det är mitt språk, så absolut, då får jag korrigera mig och säga: Ja, vi har gjort det en gång.

Har ni gjort det bara en gång?

– Ja, såvitt jag kan minnas, absolut.

När en annan kvinna, Lena, begärde utträde svarade ni att ni inte kunde bevilja henne utträde. Ni skulle i stället ta upp frågan om en uteslutning på ett församlingsmöte. Hur går det ihop med att du sa att ni aldrig har åberopat den här bestämmelsen?

– Du tar mig när jag går i skogen här. Jag försöker inte att dölja någonting. Vi kan stå för båda de här fallen.

20250401 Göteborg

G8B - Lena (hon heter egentligen någonting annat) 

Göteborgs 8:e baptistförsamling förbehåller sig ”auktoriteten att neka en persons frivilliga utträde” • Lena nekades utträde – ledarna ville ”gå vidare med en tydligare process av församlingsdisciplin”

Till Lena skrev ni också att hon antingen kunde erkänna uteslutningen av sin make ”som rätt” eller annars ”klandra församlingen (och naturligtvis äldste) för ett fruktansvärt fel”. Var det lämpligt att skriva så till henne?

– Det var det den situationen kokade ned i. Det var en mycket förtätad situation. I den situationen var det absolut lämpligt. Vi gör ingenting annat än det vi ska göra enligt våra stadgar. Vi har inte agerat nyckfullt eller oförutsägbart på något sätt, utan vi gör exakt det vi säger att vi ska göra.

Ni skrev till Lena att ni skulle förklara för församlingen att ni ansåg att hon hade ”ställt dig på [makens] sida i detta”. Är det lämpligt att skriva så till en kvinna som vill gå ur er församling efter att hennes make har blivit utesluten?

– Alltså, jag var där, vilket innebär att jag tycker att det här är ytterst lämpligt. Du hör brottstycken från en part, en berättelse som verkar vara helt tagen ur sitt sammanhang.

G8B

När det gäller Linn skrev en av ledarna till hennes vän att ni var ”en fristående förening och kan sätta vilka villkor vi vill för de pengar vi vill skänka. Vi kan kräva att mottagaren ska hoppa runt i en rosa zebrapyjamas utan att någon har rätt att lägga sig i.”

– Det är verkligen själva sinnebilden av att rycka något ur sitt sammanhang. Det är ju för att illustrera en princip som vi naturligtvis aldrig någonsin skulle realisera. Poängen är helt enkelt att vi kan ge våra pengar till vem vi vill, av vilka anledningar vi vill. Kvinnans vän måste ha haft synpunkter på att vi slutade ge pengar till kvinnan.

Men vad tycker du om det här sättet att uttrycka sig?

– Nej, det var inte lämpligt. Det var en oklok formulering.

En medlem i G8B, som numera är en av era ledare, skrev till Linn att hennes synder var, bland annat, ”hån”, ”brist på självbehärskning” och ”olydnad och ovilja att rätta sig efter sina ledare”. Är det ens möjligt att försvara sig mot den typen av anklagelser?

– Nej, det skulle jag säga är olämpligt. Man utesluter inte någon för brist på självbehärskning.

Det gjorde ni ju i det här fallet.

– Nej, det gjorde vi inte. Det är mycket möjligt att någon skrev så till henne för att försöka hjälpa henne att förstå. Men det var inte anledningen till att vi uteslöt henne. Vad de anledningarna var har jag inget ansvar att rapportera för dig. Det får vi väl ta i någon typ av rättsprocess i så fall.

I en av de församlingar som ingår i G8B:s nätverk, i Örnsköldsvik, predikar pastorn om att medlemmar vars samveten inte tillåter dem att underordna sig pastorn ”har ett oerhört stort problem”. Han talar också om ”samvetets tyranni”. Hur ser du på det?

– Jag har ingen aning om vad han har sagt eller vad han menade med ”samvetets tyranni”. Samvetet är Guds röst in i våra liv. Det är något som vi i högsta grad ska lyssna på. Det finns ju något förödande enligt Bibeln över dem som har brännmärkt sina samveten.

Men vad tycker du om att han säger så? Han ingår ju ändå i ditt nätverk.

– Ja, han är en god vän. Jag vet inte vad han menar. Jag måste få lyssna på predikan i sin helhet för att förstå vad det handlar om. Men vi är fria församlingar och jag har ingen som helst formell auktoritet över honom. Vi har förvisso en nära vänskapsrelation, men jag har ingen formell auktoritet. Min enda auktoritet är rådgivande.

G8B

Även om församlingarna i G8B-nätverket är fria kan du använda ditt informella inflytande för att gripa in. Det gjorde du när det gällde Ricard Beltran, som var pastor i den dåvarande församlingen Stockholms 9:e baptistförsamling.

– Det var några i den församlingen som hörde av sig till mig och sa att det pågick ett allvarligt maktmissbruk, psykisk misshandel. Jag och flera andra blev oroliga och åkte dit och lyssnade på medlemmarna. I vår analys var det väldigt tydligt att det som pågick i församlingen där var gravt ohälsosamt.

I den analys som ni formulerade i ett rekommendationsbrev till Stockholmsförsamlingen står det inget om ”maktmissbruk” eller ”psykisk misshandel”. Borde ni inte ha nämnt det i brevet om ni såg något sådant?

– Jag tror att rekommendationen var alldeles tillräcklig som beslutsunderlag för församlingen, för att se att Ricard Beltran inte var lämplig som pastor. Varför ska vi skriva allt vi vet? Vi kan skriva det vi tror är klokt och lämpligt och tillräckligt.

Den tidigare pastorn i G8B-nätverkets Stockholmsförsamling, Ricard Beltran, uppger för Dagen att han med egna ögon har sett medlemmar i nätverket aga sina barn.

Hur ser du på barnaga?

– Barnaga? Ja, vad är din fråga? Hur jag ser på barnaga?

Ja, om en församlingsmedlem kommer till dig och frågar om han eller hon bör aga sina barn, vad säger du då?

– Då skulle jag säga att den personen får läsa Bibeln och säkert några böcker av personer som är klokare än jag, och följa sitt samvete. Jag har varnat många personer för att aga sina barn. Komplexiteten är att som kristen försöka höra vad Bibeln säger, och samtidigt förhålla sig till sitt lands lagar. I Ordspråksboken verkar barnaga till och med vara påbjudet. Jag har i predikan citerat de här texterna för att försöka lyfta fram komplexiteten i frågan. Min rekommendation är att göra som vi gör (i familjen, reds. anm.), att inte göra det. Men jag vet ju att Ricard anklagade personer för det här. Han försökte samla någon typ av pöbel mot dem.

Förekommer barnaga i G8B eller i G8B-nätverket?

– Jag vet att flera personer i nätverket har funderat på det. I vår församling skulle det förvåna mig mycket.

Har du sett dig föranledd att försöka förhindra det när personer i nätverket har funderat på det?

– Jag tror att det här samtalet är över nu. Det blir ju helt bisarrt. Det är fullt med märkliga anklagelser.

Innan Johnny Lithell lägger på luren säger han:

– Vi är färdiga. Tack så mycket.

---

Fakta: Göteborgs 8:e baptistförsamling

  • Församlingen grundades i mars 2018 av en grupp som lämnade församlingen Tabernaklet i Göteborg. G8B leds av en grupp äldste – den formella benämningen för pastorerna i G8B. En av de äldste, Johnny Lithell, benämns även församlingslärare. För närvarande finns tre äldste, men antalet har varierat. Bara män kan vara äldste i G8B.
  • Till skillnad från Tabernaklet, som ingår i de båda samfunden Evangeliska frikyrkan och Equmeniakyrkan, har Göteborgs 8:e baptistförsamling ställt sig utanför alla etablerade sammanhang i den svenska kristenheten. Församlingen ingår i stället i amerikanska The Pillar Network, som samlar hundratals nyreformerta församlingar i USA och andra länder.

---

---

Alla artiklar i granskningen om Göteborgs 8:e baptistförsamling

---

Fler artiklar för dig