Flera decennier efter att de svenska frikyrkorörelserna upphörde med församlingstukt anser en relativt nystartad församling i Göteborg, med ett fyrtiotal medlemmar, att församlingstukten bör ha en central plats i den kristna församlingen.
Dagen har fått insyn i omfattande korrespondens mellan ledare och medlemmar i Göteborgs 8:e baptistförsamling. Mejlen visar att medlemmar som velat lämna församlingen hållits kvar mot sin vilja – för att kunna ställas under församlingstukt.
***
”Ibland är det så illa att vi behöver brytas sönder för att kunna göra oss hela”
Är församlingstukt nödvändigt? Johnny Lithell, pastor i Göteborgs 8:e baptistförsamling, ger sitt svar på den frågan:
– Om någon ger sig in på en destruktiv väg, så måste vi andra, som älskar honom, på ett eller annat sätt gripa in. Lägg märke till att jag säger måste.
Detta säger han i ett bibelstudium som hans församling har publicerat på sin hemsida. Församlingsdisciplin för ofta tankarna till ”bestraffning”, säger Johnny Lithell.
– Men vänner, det är mycket, mycket mer än så. Vi måste börja med att se att vi alla – alla vi kristna – vi är ofullkomliga. Alla har vi behov av disciplin.
För sju år sedan ställde sig Johnny Lithell utanför alla etablerade sammanhang i den svenska kristenheten. Han hade i flera år varit föreståndare i Tabernaklet i Göteborg – en församling som ingick i de båda samfunden Equmeniakyrkan och Evangeliska frikyrkan – men hamnat i en uppslitande konflikt med andra ledare i församlingen och till sist lämnat den.
Teologi och socialt beteende
Konflikten hade två källor. Den ena var Johnny Lithells teologi och förkunnelse. Under våren 2016 hade han studerat vid Capitol Hill Baptist Church i Washington DC – en kalvinistisk baptistförsamling som ses som den nyreformerta rörelsens hjärta i USA. Vid hemkomsten hade han blivit så förstärkt i sin nyreformerta församlingssyn att konflikten var ett faktum.
Den andra källan var hans ”sociala beteende”. Det framgår av dokumentation från konfliktperioden som Dagen har tagit del av.
Bland Tabernaklets medlemmar bildades två fraktioner: en på Lithells sida, en på de övriga ledarnas. Alltsammans blev mycket påfrestande för alla inblandande. Medlare kallades in, men någon samsyn gick inte att nå. Johnny Lithell fråntogs föreståndarskapet och erbjöds samtidigt att fortsätta undervisa i församlingen. Det erbjudandet tog han inte. I juni 2017 lämnade han Tabernaklet.
Bildade ny församling
En mindre grupp medlemmar lämnade Tabernaklet tillsammans med Johnny Lithell. I mars 2018 bildade de, 13 vuxna med barn, Göteborgs 8:e baptistförsamling (G8B). Där tituleras Johnny Lithell församlingslärare och äldste – den formella titeln för pastor i G8B. Antalet äldste vid sidan av Johnny Lithell har varierat genom åren, men oavsett antalet innehas ämbetet alltid av män. I dag har församlingen tre äldste.

Sitt ålderdomligt klingande namn valde Göteborgs 8:e baptistförsamling med omsorg. Det skulle säga något om den nybildade församlingens syn på sig själv: i den svenska frikyrklighetens tidiga historia hade sju baptistförsamlingar grundats i Göteborg – G8B var nu den åttonde. Församlingen anslöt sig inte till något svenskt sammanhang, utan gick i stället med i amerikanska The Pillar Network – ett baptistiskt nätverk som samlar hundratals nyreformerta församlingar i världen.
[ Johnny Lithell: Vi har ett annat tilltal än många andra och känner oss trygga med det ]
Enligt sin egen beskrivning på nätet vill Göteborgs 8:e baptistförsamling ”återerövra en tradition som helt försvunnit från det svenska sammanhanget”. En viktig del i den traditionen är bibelutläggande predikningar; en predikant ska undvika att sväva ut i kåserier och anekdoter om sina personliga erfarenheter. Hela predikan ska ägnas åt en utläggning av bibeltexten.
En annan viktig del är församlingstukten. I G8B heter det församlingsdisciplin.
Vad det än är för sorts behandling vi behöver, så kan vi åtminstone börja med att erkänna att vi har behovet.
— Johnny Lithell, pastor i Göteborgs 8:e baptistförsamling
G8B:s stadgar – som i stora delar till punkt och pricka är en svensk översättning av stadgarna för Capitol Hill Baptist Church, där Johnny Lithell under våren 2016 alltså studerade – anger att en medlem som ”med sitt liv vanhedrar Jesu Kristi namn och därigenom motverkar församlingens väl” ska ”bli föremål för äldstes förmaning och församlingsdisciplin”.
Väckelselitteratur från 1800-talet
I bibelstudiet som G8B publicerat på sin hemsida säger Johnny Lithell att ”vi har alla behov av disciplin, vi behöver korrigeras”.
– Och ibland är det så illa att vi behöver brytas sönder för att kunna göra oss hela. Men vad det än är för sorts behandling vi behöver, så kan vi åtminstone börja med att erkänna att vi har behovet. Vi kan inte låtsas som att vi är felfria.
G8B:s teologi om församlingsdisciplin motiveras med väckelselitteratur från 1800-talet och bibelverser – främst i Matteusevangeliets artonde kapitel, där Jesus talar om hur hans lärjungar ska agera ”om din broder har begått en synd”.

Församlingsdisciplin i fyra steg
Idén är att församlingstukten/församlingsdisciplinen i Göteborgs 8:e baptistförsamling ska tillämpas på det här sättet:
Först: Om en medlem har syndat utan att ha omvänt sig ska han eller hon konfronteras i ett enskilt samtal av en annan medlem.
Sedan: Om den konfronterade inte omvänder sig ska frågan lyftas till pastorerna – de äldste – som då försöker tala medlemmen till rätta.
Därefter: Bedömer de äldste att medlemmen inte omvänder sig ska de inleda en disciplinprocess. En medlem som står under församlingsdisciplin stängs under en viss tid av från nattvardsbordet och från eventuella förtroendeuppdrag i församlingen.
Till sist: Om de äldste bedömer att medlemmen inte heller under disciplintiden omvänder sig rekommenderar de hela församlingen att rösta ut – exkommunicera – medlemmen ur sin gemenskap.
Hållits kvar som medlemmar
Det är alltså själva idén. Hur detta tillämpas i verkligheten framgår av omfattande mejlväxlingar mellan G8B:s ledare och medlemmar som Dagen har fått insyn i. Korrespondensen visar att personer som bedöms ha syndat och vill lämna församlingen har hållits kvar som medlemmar för att kunna ställas under församlingsdisciplin.
[ Över 40 procent av medlemmarna uteslöts ur gamla Baptistsamfundet ]
Hela församlingen får i den typen av fall höra om de synder som ledarna bedömer att medlemmen har begått. Det kan vara ”gränslöshet i tal”. Det kan vara ”högmod”. Det kan vara ”stridslystnad”.
För den som väl hamnat där finns det ett sätt att bryta den sociala isolering som disciplinprocessen innebär: att möta äldstegruppen och uttrycka sin vilja till omvändelse. Anses omvändelsen vara genuin kan disciplinprocessen upphöra.
Sker inte det fortgår disciplinprocessen fram till sitt yttersta steg: uteslutningen.
---
Fakta: Den nyreformerta rörelsen
- Den nyreformerta, eller nykalvinistiska, rörelsen har vunnit mark i den evangelikala kristenheten i USA under de senaste årtiondena.
- Det traditionellt kalvinistiska inslaget märks främst i teologin om frälsningen: Guds allmakt innebär att han har förutbestämt vilka människor som blir frälsta och vilka som inte blir frälsta. Läran om denna förutbestämdhet, predestinationsläran, var ett viktigt inslag i 1600-talsreformatorn Jean Calvins teologi.
- Rörelsen kännetecknas av så kallad komplementarism – läran om att män och kvinnor kompletterar varandra snarare än att vara varandras jämlikar i allt. Endast män kan inneha ämbetet som församlingens ledare – pastor eller äldste.
- Många av de nyreformerta församlingarna i USA är baptistiska och kombinerar den kalvinistiska teologin med klassisk baptistisk teologi.
- Framträdande amerikanska predikanter i rörelsen är John Piper, John MacArthur, Paul Washer och Mark Dever. Vid Devers församling, Capitol Hill Baptist Church i Washington DC, har Johnny Lithell, pastor i Göteborgs 8:e baptistförsamling, studerat under en termin.
---
***
![20250401 Göteborg
G8B - Carolina (hon heter egentligen någonting annat)
Av de mejl som Dagen har tagit del framgår som sagt att G8B:s ledning flera gånger har vägrat gå med på att skriva ut medlemmar som själva velat lämna församlingen.
Ett sådant fall gäller en kvinna som vi kan kalla Carolina. Hon meddelade ledningen att hon ville lämna församlingen – men fick höra att det inte gick. ”[Vi kan] inte bara styrka dig eftersom du fortfarande är en kristen. Vi har fortfarande ett ansvar för dig, även om du själv inte vill det och trots att du inte är med i församlingslivet”, skrev G8B:s ledare till henne i ett mejl.](https://www.dagen.se/resizer/v2/IGSOM4TVMZBRNIHPOGCYOTGD2E.jpg?auth=5be386df8348be9f8d7512f91b6185dd9b9124e85066b7fbd0d2d8d929fdaf83&width=1440&quality=70&smart=true)
Kan neka församlingsbyte
När Göteborgs 8:e baptistförsamling bildades hette det i stadgarna att församlingen organiserade sig ”som ideell förening enligt god föreningssed och praxis”. Men det finns en bestämmelse i stadgarna som möjligen kan ses som oförenlig med god föreningssed: G8B förbehåller sig ”auktoriteten att neka en persons frivilliga utträde eller övergång till annan församling i syfte att fullfölja en process av församlingsdisciplin”.
– När församlingsdisciplin väl håller på att utföras har man i varje sekund rätt att ändra sig och beviljas utträde. Det finns helt enkelt ingen verksam rättslig sanktion mot att utträda, säger Claes Martinson, professor i civilrätt vid Göteborgs universitet, till Dagen.

Men tröskeln för att inleda en rättsprocess i domstol för att få utträde ur en församling fastställt kan tänkas vara hög för många. Enligt G8B:s stadgar ska medlemmarna dessutom lösa konflikter med varandra ”sinsemellan utifrån bibliska principer, utan att ta frågan till sekulär domstol”. (Om frågan gäller ett misstänkt brott ”kan det emellertid inte bara vara rådigt, utan erforderligt, att anmäla till rättskipande myndighet”, anger stadgarna.)
[ De såg honom som Guds budbärare – sedan spårade det ur ]
Fallet Carolina: ”Inte möjligt för oss att bara släppa dig vidare till en annan församling”
Ett av de fall som Dagen har fått insyn i gäller en kvinna som vi kan kalla Carolina. Av mejlkorrespondens framgår det att G8B:s ledning under en tid vägrade gå med på att skriva ut henne som medlem, trots att hon ville lämna församlingen. Det meddelade hon ledningen i juli 2023, men fick höra att det inte gick. ”[Vi kan] inte bara stryka dig eftersom du fortfarande är en kristen. Vi har fortfarande ett ansvar för dig, även om du själv inte vill det och trots att du inte är med i församlingslivet”, skrev G8B:s ledare till Carolina i ett mejl.
![20250401 Göteborg
G8B - Carolina (hon heter egentligen någonting annat)
Av de mejl som Dagen har tagit del framgår som sagt att G8B:s ledning flera gånger har vägrat gå med på att skriva ut medlemmar som själva velat lämna församlingen.
Ett sådant fall gäller en kvinna som vi kan kalla Carolina. Hon meddelade ledningen att hon ville lämna församlingen – men fick höra att det inte gick. ”[Vi kan] inte bara styrka dig eftersom du fortfarande är en kristen. Vi har fortfarande ett ansvar för dig, även om du själv inte vill det och trots att du inte är med i församlingslivet”, skrev G8B:s ledare till henne i ett mejl.](https://www.dagen.se/resizer/v2/NJHJKTBA4ZEPNGSO5MDNTNGDRA.jpg?auth=c57075394256b60a1d7d0c73c7e300122fc9be5bd72507106b5213427897af64&width=768&quality=70&smart=true)
Inte heller kunde ledarna gå med på att ”flytta dig till” en annan församling som hon ville ansluta sig till: ”Ingen av oss kan rekommendera dig till medlemskap i en annan församling med gott samvete. Varför? För att vi har allvarliga frågor mellan oss som behöver redas ut […] Därför är det inte möjligt för oss att bara släppa dig vidare till en annan församling utan att vi kunnat hitta ett sätt att försonas.”
Carolina berättar i dag att de ”allvarliga frågorna” gällde kritik som hon hade uttryckt mot delar av församlingens struktur och teologi, som hon i dag beskriver som ”allt mer lagisk och strikt på ett potentiellt skadligt sätt”. Församlingens ledare menar i sin tur i samtal med Dagen att Carolina på ett oacceptabelt sätt hade framfört sina synpunkter till flera församlingsmedlemmar.
Det blir ett verktyg för maktmissbruk. De tar sig en stor makt över människors liv, utan någon instans som granskar deras sätt att använda församlingsdisciplinen.
— Carolina, tidigare medlem i Göteborgs 8:e baptistförsamling
I stället för att beviljas utträde kunde Carolina uteslutas ur församlingen, förklarade ledarna för henne. Det betydde att församlingens medlemmar skulle få höra om hennes ärende på ett församlingsmöte, för att därefter rösta om en uteslutning. Genom att uteslutas skulle hon slippa vara medlem i församlingen, ”samtidigt som du inte kan gå in i en annan församling förrän vi har kunnat hitta en väg till försoning”, skrev Johnny Lithell och församlingens övriga äldste till henne.
![20250401 Göteborg
G8B - Carolina (hon heter egentligen någonting annat)
Av de mejl som Dagen har tagit del framgår som sagt att G8B:s ledning flera gånger har vägrat gå med på att skriva ut medlemmar som själva velat lämna församlingen.
Ett sådant fall gäller en kvinna som vi kan kalla Carolina. Hon meddelade ledningen att hon ville lämna församlingen – men fick höra att det inte gick. ”[Vi kan] inte bara styrka dig eftersom du fortfarande är en kristen. Vi har fortfarande ett ansvar för dig, även om du själv inte vill det och trots att du inte är med i församlingslivet”, skrev G8B:s ledare till henne i ett mejl.](https://www.dagen.se/resizer/v2/QJWFOPN4FJAMJCUNRE2PZVZC2U.jpg?auth=c368ec8ded9cbcfe2a2c9fd69c6e1e6b2aef31d48c130a21d712c40c99542df9&width=1440&quality=70&smart=true)
Lithell krävde också att Carolina skulle komma på ett samtal med de fyra äldste för att försonas med dem. Det vägrade hon göra.
– Att de här ledarna, som alla är män, kan ställa en person i beroendeställning – ett får, med bibliskt språk – mot sig själva, och mot hela församlingen, utan att någon har insyn i vad de gör, det är farligt, säger Carolina.
”Tar sig en stor makt över människors liv”
I dag avfärdar Carolina inte idén om församlingsdisciplin i sig. Det kan vara ett verktyg ”för att skydda kyrkan och församlingsmedlemmarna mot destruktivitet”, säger hon. Men hon anser att ledarna i G8B använder det verktyget ”på helt fel sätt”.
– Det blir ett verktyg för maktmissbruk. De tar sig en stor makt över människors liv, utan någon instans som granskar deras sätt att använda församlingsdisciplinen.
[ Svensk ”missionär” anklagas för att lura kvinnor på pengar ]
Till sist gick Johnny Lithell och de övriga ledarna, i december 2023, med på att skriva ut Carolina som medlem utan att utesluta henne. Uteslutningen ställdes in när Carolina var på väg att ta kontakt med andra ledare i den svenska kristenheten, berättar hon. En av G8B:s tidigare ledare menar i samtal med Dagen att ledarna i själva verket tog hänsyn till att en exkommunicering skulle bli för jobbig för Carolina.
***

Fallet Lena och hennes make: ”Du står på [din makes] sida i detta”
Ett annat fall som Dagen har fått insyn i gäller en kvinna som vi kan kalla Lena. Lena och hennes make hade lämnat Tabernaklet tillsammans med Johnny Lithell och tyckte att Göteborgs 8:e baptistförsamling stod för något som behövdes i den svenska kristenheten.
I samtal med Johnny Lithell och de övriga ledarna hade Lenas make uttryckt kritik och avvikande uppfattningar, bland annat i fråga om tillvägagångssättet när församlingen tillsatte äldste, uppger Lena för Dagen.
Dessa ifrågasättanden uppfattades av Lithell och de andra ledarna som angrepp mot ledarskapet, uppger hon vidare. Lenas make blev därmed föremål för församlingsdisciplin. Flera anklagelsepunkter mot honom lades fram på ett församlingsmöte, där medlemmarna röstade för att utesluta honom. Det gällde bland annat ”gränslöshet i tal”, ”högmod, arrogans och stridslystnad” och ”utan vilja att omvända sig”.
Du kan välja att underordna dig församlingens beslut och erkänna uteslutningen av [din make] som rätt eller så kan du klandra församlingen (och naturligtvis äldste) för ett fruktansvärt fel.
— De äldstes representant i mejl till Lena
Efteråt skrev Johnny Lithell och församlingens övriga ledare i ett mejl till honom att uteslutningsbeslutet hade fattats ”av kärlek” till både församlingen och honom: ”Detta är den mest kraftfulla varning vi kan ge eftersom vi tror att du är på en väg [som] kan leda till undergång.”
Ledarna förklarade att de ville att han inte ”kontaktar församlingen mer”, inte heller för att försvara sig mot de anklagelser som hade lagts fram inför hela församlingen. Ledarna hade dock ”inte för avsikt” att han skulle ”behöva bryta kontakten” med sin dotter och hennes man, ”men i frågor av andlig vägledning tror vi inte att din influens är till hjälp för någon av dem”, skrev Lithell och de övriga ledarna.
Tänkte stanna kvar som medlem
Lena, som utöver makarnas dotter och hennes man hade många vänner i församlingen, hade först tänkt stanna kvar som medlem. Snart insåg hon att det blev omöjligt. En gång i månaden hade hon hållit i bibelstudier för församlingens kvinnor, men efter uteslutningen av hennes make förstod hon att kvinnoträffarna inte längre var önskade av ledningen.
Inte heller fick hon fortsätta ta nattvard i Göteborgs 8:e baptistförsamling. I ett mejl skrev en representant för de äldste till henne: ”Du kan välja att underordna dig församlingens beslut och erkänna uteslutningen av [din make] som rätt eller så kan du klandra församlingen (och naturligtvis äldste) för ett fruktansvärt fel.”

I mitten av oktober 2021 begärde Lena utträde ur församlingen. Men eftersom hon vid den tidpunkten inte hade bestämt sig för någon annan församling som hon i stället skulle bli medlem i, meddelade G8B:s ledning att den inte kunde gå med på hennes utträde.
Representanten för de äldste skrev till henne att församlingens medlemmar i stället skulle få frågan om att utesluta även henne ur församlingen ”och således också utestänga dig från nattvarden hos oss”.
Men representanten konstaterade samtidigt att ledningen skulle ”förklara hur vi ser på situationen; att du står på [din makes] sida i detta, att vi (du och äldste) inte har en helt okomplicerad relation till varandra angående beslutet, vilket i framtiden kan leda till att vi skulle ha betänkligheter med att rekommendera dig (och naturligtvis [din make]) till en annan församling”.
Avstod från ”disciplinsamtal”
I mitten av december fick Lena beskedet att församlingens medlemmar hade röstat för att behålla henne som medlem ”för att vi i stället skulle gå vidare med en tydligare process av församlingsdisciplin”. Den processen skulle bestå i samtal mellan de äldste, en representant från församlingen och Lena.

Lena avstod från att delta i disciplinsamtalen. I början av mars 2022 fick hon beskedet att församlingens medlemmar på nytt hade röstat om hennes uteslutning. ”Denna gång valde församlingen att utesluta dig ur matrikeln. Detta innebär då att du inte längre är medlem i G8B”, skrev de äldstes representant till Lena.
Från det att Lena begärde utträde dröjde det alltså fyra och en halv månad – med två omröstningar om uteslutning och ett misslyckat försök att inleda en ”tydligare process av församlingsdisciplin” – innan hon fick beskedet att hon inte längre var medlem i G8B.
Skulle kunna bidra med något positivt
I dag säger Lena att hon delar de teologiska satserna i Göteborgs 8:e baptistförsamling och att hon tror att församlingen egentligen skulle kunna bidra med något positivt till den svenska kristenheten.
– Men utövandet av teologin blir så … konstigt, säger hon.
Församlingens ledare tänkte ”i sina system och hade sina förklaringsmodeller”, i stället för att bemöta människor med ”den fingertoppskänsla som behövs i allt slags ledarskap”, anser Lena.
– Om de ska kunna bidra med något till Sverige behövs en omsorg och ett herdehjärta som jag inte såg där. Det finns en brist på självdistans som gör dem känslomässigt tondöva när de bemöter människor.

---
Alla artiklar i granskningen om Göteborgs 8:e baptistförsamling
- ”Carolina”: Ledarna tar sig en stor makt utan att någon granskar dem
- ”Linn” vägrade församlingstuktas – blev utesluten
- Förre pastorn varnar för ledarskapskultur med ”extremt auktoritära inslag”
- Pastorns svar om tukten och uteslutningarna: ”Det är ett uttryck för kärlek”
---