Linn, som egentligen heter något annat, hade alltid haft en barnatro och kände i slutet av 2010-talet en stark längtan efter att tillhöra en församling. På nätet fann hon den då nystartade församlingen G8B och började följa gudstjänsterna över nätet. Predikningarna påminde henne om amerikanska predikanters bibelundervisning, som hon hade lyssnat på hemma i flera år. Det var en kombination av kalvinistisk och baptistisk teologi.

Efter ett och ett halvt år besökte hon själv, i början av 2020, en söndagsgudstjänst. Den söndagen predikade pastorn Johnny Lithell om vikten av att tillhöra en församling.

Göteborgs 8:e baptistförsamling hade gjort ett gott intryck på Linn; det var en omsorgsfull och teologiskt genomtänkt församling som hon hade hittat. Snart ville hon bli medlem.

Församlingens synsätt

Det skulle visa sig i efterhand att Linns tid i Göteborgs 8:e baptistförsamling kunde delas in i en första del och en andra del.

Del ett förlöpte på följande sätt:

Linn skrev in sig på en förberedande kurs för blivande medlemmar, och fick höra om församlingens syn på nattvardsbordet – det var öppet som utgångspunkt bara för medlemmar – och om församlingens syn på vilka som kunde predika och vara ledare: män.

Linn hörde också två begrepp som hon aldrig hade hört förut: församlingsdisciplin och exkommunicering – uteslutning av medlemmar. Som hon förstod det var det fråga om verktyg som kunde användas mot medlemmar som levde i svår synd och vägrade omvända sig. Det gällde i fall som påminde om mannen som levde ihop med sin fars hustru, och som enligt aposteln Paulus uppmaning i Första Korinthierbrevet skulle överlämnas ”åt Satan till köttets fördärv, för att anden skall bli frälst på Herrens dag”.

– Det lät som att församlingsdisciplinen var för väldigt extrema situationer och användes väldigt restriktivt, säger Linn, som egentligen heter något annat.

G8B

Från barndomen bar hon med sig traumatiska erfarenheter. Som vuxen hade hon länge kämpat med psykisk ohälsa. Sedan länge levde hon på en månadsinkomst som översteg existensminimum med några hundralappar. När hon nu var på väg att bli medlem i G8B ville hon att hela församlingen skulle höra hennes livsberättelse, hennes vittnesbörd om hur hon med Guds hjälp hade börjat må bättre.

Linns öppenhjärtiga, långa och hjärtskärande berättelse fick medlemmarna höra under ett församlingsmöte. Många blev berörda. En del grät. Efteråt bildade medlemmarna ett led för att få krama om henne.

Fick ekonomisk hjälp

Den tid som nu följde beskriver Linn i dag som i det stora hela ”rätt bra”. Hennes ekonomiska situation var känd i församlingen. Till en början hjälpte ett fåtal medlemmar henne ekonomiskt några gånger med mindre summor, berättar hon. Efter en tid strukturerades den ekonomiska hjälpen genom en församlingskassa för barmhärtighetsinsatser. Nu fick Linn månadsvis hjälp med vissa av sina räkningar.

– En gång hjälpte de mig till exempel att köpa en jacka, för jag hade bara en sommarjacka som jag hade på mig hela året, säger hon i dag.

Vid sidan av de ekonomiska bidragen ville församlingens ledare hjälpa henne med privatekonomisk planering. Hon träffade regelbundet en av ledarna för att gå igenom sin ekonomi. Men genomgångarna var svåra för Linn, berättar hon.

– Han hade säkert helt rätt i allt han sa, det tror jag fortfarande. Men jag förstod inte alla siffror och uträkningar. Det var jobbigt att bara sitta där och inte förstå någonting.

Snart tog Johnny Lithell, G8B:s initiativtagare, över ekonomisamtalen, med förhoppningen att Linn skulle förstå genomgångarna bättre, berättar hon. Det blev en eller ett par träffar under senvåren 2023, innan annat kom i vägen för bägge när de försökte boka in fler tider. Snart rann de ekonomiska genomgångarna ut i sanden.

Fick inte längre hjälpa till i söndagsskolan

Nu började del två av Linns tid i Göteborgs 8:e baptistförsamling.

När ekonomisamtalen hade runnit ut i sanden började stämningen mellan Johnny Lithell och Linn bli infekterad. Han ville att hon skulle komma på ett samtal med honom och församlingens övriga tre äldste, berättar hon. Äldste är den formella benämningen för pastorerna i G8B.

I samtal med Dagen uppger ledare i G8B att Linn hade bett enskilda medlemmar om ekonomisk hjälp, trots att tanken var att all hjälp till henne skulle förmedlas via församlingens barmhärtighetskassa – och att det var därför som ledarna ville träffa henne för ett samtal. Linn säger till Dagen att detta inte alls stämmer.

G8B

Hur som helst hade Linn vid det här laget tappat förtroende för de äldste och ville inte gå på något samtal med de fyra männen. I ett meddelande till en av sina vänner i församlingen nämnde hon detta. Snart hörde Johnny Lithell av sig till henne med ett citat ur hennes meddelade till vännen.

– Det jag hade sagt hade hon då alltså skickat vidare till Johnny. Det säger något om kulturen i församlingen, säger Linn i dag.

Sedan kom ett besked som Linn i dag beskriver som ”en kniv i mitt bröst”. Johnny Lithell skrev till henne att hon inte längre skulle få hjälpa till i församlingens söndagsskola. Skälet till det var att hon hade vägrat att inställa sig hos de fyra äldste, och att hon på sistone dessutom inte hade deltagit i gudstjänsterna, berättar hon.

”Jag lämnar er nu”

I februari förra året, några månader efter att relationen till Johnny Lithell och de andra ledarna hade blivit påtagligt ansträngd, skrev hon ett mycket långt mejlsvar till honom. I mejlet menade hon att Lithell behövde omvända sig. Hon gjorde också klart att han och de andra ledarna saknade ”den emotionella intelligens som god själavård kräver”. Hon skrev också: ”Jag lämnar er nu, så att ni slipper mig och mina problem. Ni klarar inte av dem.”

Om du framhärdar i denna stridslystnad och oförsonlighet kommer vi på följande församlingsmöte ett par månader senare att rekommendera att du utesluts ur församlingen.

—  Pastorn Johnny Lithell i mejl till Linn


Tre dagar senare svarade Johnny Lithell i ett mejl, som Dagen har tagit del av, att han ”måste erkänna att jag verkligen är skakad. Djupt bedrövad. Jag älskar dig genuint och trodde att vår vänskap var verklig. Det gör ont att bli avskuren så svepande och så illvilligt.”

Men helt avskuren från församlingen hade Linn inte blivit. Lithell förklarade i mejlet att Linn inte bara kunde avsluta sitt medlemskap utan att samtidigt gå med i en annan församling. ”Vidare”, skrev han, ”säger vi i våra stadgar att församlingen förbehåller sig rätten att neka en persons utträde i syfte att fullfölja en process av församlingsdisciplin”.

G8B

Nu var det Lithell som gjorde klart för Linn: Hon hade ”under flera månader vägrat att tala med oss” och dessutom ”förtalat oss och manipulerat personer som försökt vara till stöd för dig”. G8B:s äldste skulle presentera ”en sammanfattning av allt detta” för medlemmarna på ett församlingsmöte ”och uppmuntra församlingen att vädja till dig att omvända dig”.

”Jag förstod att de skulle överlämna mig åt Satan”

Linn blev chockad, berättar hon i dag. Johnny Lithell skrev vidare i mejlet: ”Om du framhärdar i denna stridslystnad och oförsonlighet kommer vi på följande församlingsmöte ett par månader senare att rekommendera att du utesluts ur församlingen som ett uttryck för vår oro att din kristna tro inte är vad den säger sig vara eftersom du håller fast vid din synd snarare än att lyda Jesu befallning.”

– Det värsta var att Johnny inte frågade: Är det okej att jag lägger fram det här? Jag förstod att han skulle lägga fram de här lögnerna om mig inför hela församlingen. Och jag förstod att de skulle överlämna mig åt Satan och att jag skulle förlora alla mina vänner i församlingen som hade älskat mig.

G8B

Nu, berättar Linn, följde två månaders utfrysning. Hennes vänner svarade inte på hennes meddelanden. Några av församlingens medlemmar hörde av sig vid enstaka tillfällen för att uppmana henne att komma på ett möte med de fyra äldste för att försonas med dem.

Fick inte veta vilka synder hon anklagades för

I ett samtal med en representant för de äldste bad Linn om att få veta exakt vad det var för synder som hon anklagades för. Hon berättar att han svarade: ”Du vet, och du känner ditt eget samvete. Ta det med Herren.”

När en vän till Linn, som vid det laget hade lämnat G8B, mejlade ett öppet brev till medlemmarna och kritiserade ledningens hantering av Linns situation svarade de äldstes representant i ett mejl, som Dagen har tagit del av, att G8B är ”en fristående förening och kan sätta vilka villkor vi vill för de pengar vi vill skänka. Som en god vän sa: ‘Vi kan kräva att mottagaren ska hoppa runt i en rosa zebrapyjamas utan att någon har rätt att lägga sig i’.”

G8b

En dag innan medlemmarna skulle rösta om att exkommunicera Linn ur församlingen kontaktades hon av en ung man som ibland predikade på söndagarna och som i dag är en av G8B:s äldste. Budskapet i meddelandet, som Dagen har tagit del av, var att Linn ännu hade tid att omvända sig. Den unge mannen återgav flera formuleringar som Linn hade använt i sin skriftliga kommunikation med Johnny Lithell efter att hon hade ställts under församlingsdisciplin. Hennes formuleringar – bland annat ”dina vassa klor har rivit mig” och ”har du ingen skam i kroppen alls?” – sågs av mannen som en bekräftelse på att disciplinprocessen var befogad: ”Dina brev vittnar emot dig om dålig frukt, starkare än något som de äldste har sagt om din synd.”

Mannen angav också specifika synder som han menade att Linn hade gjort sig skyldig till: ”Förtal och fräckheter”, ”lögn”, ”hån”, ”splittrande beteende”, ”brist på självbehärskning”, ”anklagelser mot äldste utan vittnen” och ”olydnad och ovilja att rätta sig efter sina ledare”. Varje punkt åtföljdes av bibelhänvisningar.

Jag frågade Gud rakt ut: Hatar du mig?

—  Linn, tidigare medlem i Göteborgs 8:e baptistförsamling


Dagen därpå, den 14 april 2024, röstade G8B:s medlemmar för att utesluta Linn ur sin gemenskap. Några dagar senare skrev Johnny Lithell och de övriga äldste i ett mejl till henne att de hade ”försökt kommunicera en mild tillrättavisning”, men att Linn hade ”stängt ned relationen helt” och i stället kontaktat övriga medlemmar med flera meddelanden ”med enda syfte att framställa dig själv som ett offer och äldste som förövare och därigenom skapa splittring och misstänksamhet i vår församling”.

Johnny Lithell och de andra ledarna förklarade vidare att de var ”djupt bekymrade över ditt eviga väl, vilket denna uteslutning är ett uttryck för”. I nästa mening förtydligades det djupa bekymret ytterligare: ”Vi har ställt dig utanför församlingen som en symbol på det utanförskap vi fruktar att du kommer att erfara på den yttersta dagen.”

---

Fakta: Göteborgs 8:e baptistförsamling

  • Församlingen grundades i mars 2018 av en grupp som lämnade församlingen Tabernaklet i Göteborg. G8B leds av en grupp äldste – den formella benämningen för pastorerna i G8B. En av de äldste, Johnny Lithell, benämns även församlingslärare. För närvarande finns tre äldste, men antalet har varierat. Bara män kan vara äldste i G8B.
  • Till skillnad från Tabernaklet, som ingår i de båda samfunden Evangeliska frikyrkan och Equmeniakyrkan, har Göteborgs 8:e baptistförsamling ställt sig utanför alla etablerade sammanhang i den svenska kristenheten. Församlingen ingår i stället i amerikanska The Pillar Network, som samlar hundratals nyreformerta församlingar i USA och andra länder.

---

G8B

”Jag låg bara i sängen och skakade”

G8B:s äldste uppmanade Linn att ”ta ansvar för din synd utan att framställa dig som ett offer”. Och därefter: en återgivning ur saligprisningarna i Matteusevangeliet (med ett eget tillägg om högmod): ”Saliga är de som är fattiga i anden – som kommer till honom utan högmod – för dem tillhör himmelriket.”

Sedan blev det tyst. För sina vänner i församlingen var hon nu som död, säger Linn i dag. Hon mådde så dåligt att hennes mor under flera veckor inte vågade lämna henne ensam.

– Jag låg bara i sängen och skakade och grät i flera veckor. Det var som att jag var i konstant chock. Jag hade varit öppen med min ekonomi och med allting, men sedan bara vändes det på det här sättet mot mig. Jag frågade Gud rakt ut: Hatar du mig?

Samma dag som Linn läste uteslutningsmejlet gick hon förbi en restaurang i Göteborg och fick hon syn på ett par som hon, under sin tid i församlingen, hade sett som sina nära vänner, berättar hon i dag.

– Jag tänkte att jag kan inte bara gå förbi och inte hälsa. Jag knackade på rutan. När de såg att det var jag vände de sina huvuden demonstrativt in mot restaurangen och väntade tills jag hade gått. Det var deras reaktion. Då kom den lägsta punkt som jag har varit med om i mitt liv.

G8B

I dag anser Linn att det mesta som predikas i Göteborgs 8:e baptistförsamling egentligen är bra, men det finns också ”något annat som gömmer sig där”, säger hon.

– Eftersom jag var i en utsatt position, med hela mitt bagage från barndomen och åren med dåligt mående, så kom jag ganska snabbt i kontakt med den här vassa sidan under ytan.

De flesta av församlingens medlemmar är högutbildade och har ordnade liv och riskerar därför inte att möta det som hon själv upplever sig ha sett under ytan, tror hon.

– De är inte lika sköra som jag var. De har höga inkomster och har kanske aldrig behövt hjälp. De kan hålla sig mer på ett ytligt plan, och då ser de inte de här vassa grejerna, säger Linn.

---

Alla artiklar i granskningen om Göteborgs 8:e baptistförsamling

---

Fler artiklar för dig