Dokument

Pastor: Teknik som gör människan till skapare i stället för skapad oroar

Amerikanska experten Trevor Sutton om Elon Musks hjärnchip Neuralink som kan styra datorer med bara en tanke: Handlar tekniken om läkedom eller om en helt ny uppdatering av människan?

Trevor Sutton är pastor och expert på konfliktytorna mellan teologi och teknologi. Han har funderat mycket på den förlamade, tillika kristne mannen Noland Arbaugh, som fick Elon Musks hjärnchip inopererat.
Han menar att en gränsdragning för en kristen bör gå där tekniken går från att handla om läkedom till en helt ny uppdatering av människan.

Trevor Sutton, som till vardags jobbar som pastor i en luthersk kyrka i Michigan, började inse teknologins påverkan på våra liv när han gick en kurs om digitalt skrivande.

– Det var som att fjäll föll från mina ögon, säger Trevor.

Ögonöppnaren ledde till att Trevor Sutton fokuserade sina teologistudier och forskning på just mötet mellan kristen tro och teknologi och tillsammans med en kristen psykiatriker har han publicerat boken Redeeming Technology: A Christian Approach to Healthy Digital Habits.

Skapare och skapelse

– För mig är en viktig riktlinje att Gud är Skaparen och vi är skapelser. Teknologin får aldrig underminera den relationen så att skapelsen blir till Skaparen, säger Trevor Sutton.

Han lyfter fram begreppet criatio continua, ur den lutherska traditionen – pågående skapande.

man, teolog, pastor

– Gud fortsätter att skapa, men han bjuder också in oss i det skapandet. Teknologin är en del av det, säger Trevor Sutton.

– När vi får barn är det inte ett skapande ur ingenting som när Gud skapar, men Gud använder oss till att fortsätta skapelsen, säger han.

Fall och frälsning

Samtidigt som ett underordnat skapande är en del av vårt uppdrag som människor, understryker Sutton att vi också lever i en fallen och brusten värld, där tekniska redskap kan användas på ett syndigt sätt.

– En dator kan användas för att kommunicera - som vi gör nu - men också för pornografi och människohandel, säger Trevor Sutton.

– Hoppet är inte att teknologin ska frälsa oss utan att Kristus gör det, säger Trevor Sutton.

– Vad säger du om att den första Neuralink-patienten är en troende?

– Det första det visar är att detta är en svår fråga som alla brottas med, oavsett om man är kristen eller ej, säger Trevor Sutton.

Men Sutton hyser ändå förhoppningar om att det kan ha en positiv påverkan på utvecklingen att världens första Neuralink-patient faktiskt är troende.

– Jag hoppas att Noland med sin kristna bakgrund kommer att hjälpa inte bara kristna utan också samhället att tänka klart om det här viktiga ämnet, säger Trevor Sutton.

Trevor Sutton menar att Neuralink är ett viktigt vägskäl där teknologin kan gå i en mer eller mindre god riktning.

Det finns en punkt när kristna måste säga att vi inte kommer att acceptera och använda oss av detta.

—  Trevor Sutton

Transhumanism

Trevor Sutton är bekymrad över diskussionerna om det som brukar kallas för transhumanism – den teknologiskt optimerade människan. Att försöka förbättra det mänskliga grundmaterialet för att skapa en övermänniska går bortom en biblisk människosyn, menar han.

– En huvudfråga att ställa är om vi använder teknologin för att rätta till något, eller för att optimera, säger Trevor Sutton.

Som ett exempel nämner han pacemakern.

– Rättar pacemakern till en åkomma, eller förbättrar den kraftigt mitt hjärta så att jag kan göra saker som en normal människa inte klarar av? frågar han sig.

Trevor Sutton stryker under att människor, troende eller ej, har en lång historia av att använda implanterbara mekanismer. Förutom pacemakern nämner han kokleaimplantat (hörhjälpmedel), men även höfter och leder. Samtidigt representerar ett hjärnchip något helt nytt.

– Det handlar om hjärnan, vilket är ett nytt organ för implantat och det skjuter fram gränserna, säger Trevor Sutton.

– Det är ett unikt problem och en utmaning att hitta rätt väg framåt. Men det är inte sista gången vi kommer att möta den här typen av frågeställningar i framtiden, fortsätter han.

Vi behöver närma oss Uppenbarelseboken och eskatologi med en viss försiktighet när det handlar om teknologi.

—  Trevor Sutton

Vad skulle du säga om en familj i församlingen kom till dig för att få råd om de ska låta ett barn med ryggmärgsskada genomgå en Neuralink-operation, som i fallet med Noland Arbaugh?

– Enkla och färdiga svar på en komplicerad situation hjälper troligtvis inte. Min instinktiva uppmaning skulle vara till bön, eftertanke och tålamod, säger Trevor Sutton.

Trevor Sutton menar att även om en allvarligt förlamad människa skulle vilja ha förmåga att kontrollera en dator utan att använda sina lemmar, så bör man också räkna in kostnaden.

– Inte bara ekonomiskt, utan också lidande och smärta som kan uppstå vid en operation, nämner Trevor Sutton.

En sista fråga att ställa sig är för vems nytta man genomför ett ingrepp.

– I omsorgen om vår kropp måste vi ställa oss frågan för vems skull vi gör det. Det handlar inte bara om hjärnchip men också sådant som träning. Att förvalta vår kropp handlar inte bara om mig själv och mitt eget, utan handlar om hur man behandlar Guds gåvor för att betjäna andra människor, säger Trevor Sutton.

Om någon som vill ha en församlingstjänst säger sig vara villig att genomgå den här operationen för att bli en bättre pastor, vad skulle du säga då?

Trevor skrattar till. Frågan är tillskruvad men ställer ändå saker på sin spets.

– Då får du försöka övertyga mig om hur det gör dig till en bättre pastor att vara direktuppkopplad mot internet i din skalle, säger Trevor Sutton.

Vissa kristna ser den här typen av teknologi som ett steg mot det Uppenbarelseboken talar om ska hända i den sista tiden. Hur ser du på det?

– Vi behöver närma oss Uppenbarelseboken och eskatologi med en viss försiktighet när det handlar om teknologi. Tidigare generationer har sett teknologiska uppfinningar och också sagt att de var ett tecken på att Jesus skulle komma tillbaka i dag, säger Trevor Sutton.

– Men Uppenbarelseboken om “vilddjurets märke” gör det tydligt att för att vara en lärjunge till Jesus kommer du att leva på ett sätt som är markant annorlunda från omvärldens, fortsätter han.

– När samhället hanterar sådant som hjärnchip så finns det en punkt när kristna måste säga att vi inte kommer att acceptera och använda oss av detta. Om teknologin eftersträvar värden som är oförenliga med kristen tro, bör vi som kristna hålla oss borta från den typen av teknologi, säger Trevor Sutton.

Uppenbarelseboken är en del av ett kristet perspektiv på teknologi. Men Trevor Sutton menar att det är viktigt att få med hela Bibeln och nämner särskilt vad Jesus själv säger i Matteus 16:24: ”Om någon vill följa mig, ska han förneka sig själv och ta sitt kors och följa mig.”

– Jesus bjuder in oss som hans efterföljare att bära kors som gör att vi ser annorlunda ut från omvärlden och det kan vara att avstå från att plantera in ett chip för att optimera hjärnan, eller välja bort transhumanistisk teknologi för att det placerar oss i rollen som skapare och inte skapelser, säger Trevor Sutton.

Inget nytt problem - och fler kommer

– Hjärnchip skapar riktigt bra rubriker för det är något nytt och skrämmande. Men vi har burit teknologi på oss under en mycket lång tid och även opererat in den i kroppen sedan länge. Så vi får inte närma oss den här frågan som att vi börjar från noll, säger Trevor Sutton.

– Vi som Guds folk kommer att få ta ställning till frågan om hjärnchip, men också andra frågor. Så behöver vi börja att tänka igenom dem i dag och inte när doktorn säger: ”Du, jag har en behandling här som kanske intresserar dig”, avslutar Sutton.

Fler artiklar för dig