Ekumeniska året 2025 når sin höjdpunkt i augusti. Finalen blir i Kungsträdgården och Storkyrkan i Stockholm – och med både ungdomsfestival och pilgrimsvandring. Det är 100 år sedan ärkebiskop Nathan Söderblom 1925 bjöd in världens kyrkor till det ekumeniska Stockholmsmötet, med fokus på fred och gemenskap.
Sveriges kristna råd, där 27 kyrkosamfund från fyra kyrkofamiljer samlas, hoppas på extra och förstärkt engagemang för den ekumeniska rörelsen under hela året. Redan har en ekumenisk bönevecka hållits på många håll i kyrkor över landet, och under pingsthelgen i juni uppmanar man till olika gemensamma initiativ mellan kyrkorna lokalt på olika orter.
En ekumenisk satsning som sammanfaller med pingsthelgen är allkristna konferensen ”Pingst 25″, som i år hålls i Filadelfiakyrkan i Stockholm, efter att tidigare ha varit i Nässjö, Värnamo och Nyhemshallen utanför Mullsjö. Pingstkonferensen arrangeras av Gå ut mission, Filadelfia Stockholm, S:ta Clara kyrka och Oasrörelsen.

Ekumenisk vecka i augusti
Det stora gemensamma firandet för svensk kristenhet blir 19–23 augusti under det som kallas Ekumeniska veckan i Stockholm. Hela veckan bjuds det på föredrag, gudstjänster, konserter och utomhusfestival med gäster från många olika kyrkor i världen. Man möts i både frikyrkor, ortodoxa och katolska kyrkor och i Svenska kyrkan på olika håll i huvudstaden under dagarna. Temat är “Tid för Guds fred”.
Lovsångsgudstjänst i Storkyrkan
Framåt helgen, under veckan i augusti, inbjuds kyrkoledare från olika håll att fira den ekumeniska rörelsen vid en mottagning på Nobel Prize Museum i Gamla stan. Det blir också ett par lovsångsgudstjänster i Storkyrkan strax intill på fredagskvällen, med medverkan av bland andra Josefina Gniste.
På lördagsförmiddagen sammanstrålar fyra pilgrimsvandringar från olika väderstreck i Kungsträdgården i centrala Stockholm, där kyrkorna sedan anordnar en utomhusfestival för fred under eftermiddagen. På kvällen avslutar man så med en ekumenisk högtidsgudstjänst i Storkyrkan.
Reach Peace för de unga
Parallellt under finalhelgen i augusti pågår ekumeniska ungdomssatsningen Reach Peace, där festkväll och häng kommer att hållas i Filadelfiakyrkan. Till detta ansluter sig också biskoparnas ungdomsmöte inom Svenska kyrkan och man räknar med 1 500 unga som lyssnar till livemusik och firar tillsammans.
En del av de unga deltar även i lovsångsgudstjänster och andra inslag under Ekumeniska veckan.
Nobels fredspris för ekumenik

Svenska kyrkans ärkebiskop Nathan Söderblom (1866–1931) fick 1930 ta emot Nobels fredspris för sitt ekumeniska arbete. Han hade studerat teologi och språk vid Uppsala universitet och blev ledamot i Svenska Akademien.
Under första världskriget, när Söderblom blev ärkebiskop, föddes hans intresse för ekumeniken och han tog många kontakter med andra kyrkor ut över världen.
Det ekumeniska Stockholmsmötet 1925 brukar räknas som en startpunkt för den moderna ekumeniska rörelsen i världen. Drygt 800 deltagare från över 40 länder bland protestantiska och ortodoxa kyrkor möttes. Dock varken från pingströrelsen eller Katolska kyrkan vid den här tiden.
Samtidigt som det är 100 år sedan Stockholmsmötet är det också 1 700 år sedan det första ekumeniska kyrkomötet år 325, i Nicaea i nuvarande Turkiet.
[ Emma Audas: Säg ifrån om någon använder samfundsnamn som skällsord ]