Här är alla 32 präster som blivit avkragade i Svenska kyrkan på 2020-talet.
En präst som avkragas kan väcka stora rubriker, framförallt när det finns något omoraliskt eller brottsligt i bakgrunden. Men den vanligaste anledningen till att en präst avkragas, eller förklaras obehörig som kyrkan själv kallar det, är att prästen själv vill det. Orsakerna varierar, vissa har konverterat till andra samfund, andra verkar ha tappat tron.
Dagen har vänt sig till Svenska kyrkans 13 domkapitel och fått ut samtliga avkragningar som skett på 2020-talet. Sammanlagt handlar det om 32 fall och här listar vi dem, stift för stift.
Luleå stift
2020 – Lämnar efter ha erkänt brott
När ett åtal väcks mot den här prästen väljer han att frivilligt söka upp biskopen för ett samtal, och domkapitlet öppnar sedan ett tillsynsärende mot honom baserat på detta. Efter det väljer han att frivilligt avsäga sig prästämbetet. Ursprungligen prästvigdes han i Finland och det är också i en finsk domstol som åtal hade väckts och prästen hade själv erkänt sig skyldig till brott. Utifrån domkapitlets protokoll framgår inte vad han gjort sig skyldig till.
2020 – Har lämnat Svenska kyrkan
En präst begär att få förklaras obehörig efter att själv ha ansökt om utträde ur Svenska kyrkan. Han hade vid tillfället ingen tjänst och var i pensionsåldern.
2021 – Lämnar efter fängelsedom
Det här är en präst som redan hade ett tillsynsärende mot sig i ett annat stift. Han begär sedan själv utträde ur Svenska kyrkan innan domkapitlet i Luleå hunnit färdigt med sitt arbete. På annat håll kan man läsa sig till att han har dömts för misshandel och fått ett fyra månader långt fängelsestraff, vilket hade kunnat leda till en avkragning eller annan repressalie från domkapitlet.
2023 – Börjat tjänst i Equmeniakyrkan
En präst som börjar jobba i ett annat trossamfund blir per automatik obehörig, i det här fallet handlar det om en kvinna som gått över till Equmeniakyrkan. Av domkapitlets handlingar framgår det att övergången skett efter samtal med biskopen.
2023 – Har lämnat Svenska kyrkan
I en översyn över kyrkotillhöriga kom det fram att denna präst inte längre var medlem i Svenska kyrkan. Hon kontaktades och fick beskedet att hon därmed inte längre har rätt att vara behörig som präst. Via brev svarar hon att hon inte har några invändningar mot beslutet.
Härnösand stift
2020 – Sekretessbelagt ärende
En anmälan kommer in till domkapitlet angående en av stiftets präster. Men de hinner inte utreda vad som hänt eftersom prästen själv snart begär att få förklaras obehörig, vilket då per automatik också godkänns. Men exakt vad som har hänt är svårt att veta eftersom ärendet är sekretessbelagt.
2022 – Har lämnat Svenska kyrkan
En präst förklaras obehörig eftersom hon har lämnat Svenska kyrkan. Prästen är sedan några år tillbaka pensionerad.
2024 – Har lämnat Svenska kyrkan
Även i detta fall är det en präst som avkragas eftersom han har lämnat Svenska kyrkan, prästen är i pensionsåldern.
2024 – Börjat tjänst i Equmeniakyrkan
Att som präst ta tjänst i en annan kyrka leder också per automatik att man förklaras obehörig. Här är det alltså en manlig präst som varit verksam inom EFS som i stället valt att börja jobba för Equmeniakyrkan.
Uppsala stift
2020 – Upptas i annan kristen gemenskap
En präst väljer att på egen begäran få förklaras obehörig. Anledningen som uppges är att han ska upptas i en annan kristen gemenskap. I domkapitlets protokoll framgår inte vilket samfund.
2022 – Konverterar till Katolska kyrkan
Även här sker avkragningen i Svenska kyrkan på egen begäran, då det rör sig om en präst som en bit över 80-årssträcket har sökt sig vidare till den Katolska kyrkan.
2022 – Börjar tjänst i Equmeniakyrkan
Det här handlar om en välkänd profil, den tidigare missionsföreståndaren i EFS, Anders Sjöberg. Han förklaras obehörig som präst i Svenska kyrkan eftersom han påbörjat en tjänst i Equmeniakyrkan. Det sker alltså på egen begäran efter samtal med biskopen.
– Jag har jobbat över samfundsgränserna länge och känner mig hemma i de flesta kyrkliga sammanhang, sa han i en intervju med Dagen efter att ha bytt samfund.
2022 – Lämnar frivilligt
En kvinnlig präst som passerat pensionsålder har själv kommit in med en skrivelse att hon vill förklaras obehörig. Han avböjer det samtal med stiftets biskop som hon blir erbjuden.
2022 – Lämnar frivilligt
I det här fallet är det en medelålders kvinna som själv bett om att få bli avkragad. Hon valde också att ha ett samtal med biskopen i samband med detta.
Göteborgs stift
2023 – Olämpliga sexuella relationer
Först fick han prövotid som präst i tre år efter att ha skickat olämpliga meddelanden till flickor som var konfirmander. När det sedan uppdagades att han inlett en affär med en kvinna som var förlovad, och han själv var gift, skickades en anmälan in till domkapitlet.
Prästen själv förnekar dock att han ska ha haft en otrohetsaffär, en affär som också ska ha spräckt ett annat förhållande. Ärendet är knepigt då ord står mot ord, men domkapitlet fattar sitt beslut baserat på att prästen redan hade en prövotid och att hans digitala konversationer med kvinnan i sig ansågs olämpliga, oavsett om de inlett en sexuell relation eller inte.
2024 – Olämpligt sexuellt uppträdande
Det här är en präst som blev avkragad redan 2010, men som fick tillbaka kragen några år senare. Nu avkragas han igen, baserat på tre olika händelser. I ett första fall ska han bland annat ha onanerat framför barn i en grannfamilj.
I ett andra fall ska han ha förföljt en kvinna han tidigare haft en relation med, trots att hon tydligt avvisade honom.
I ett tredje fall ska han ha betett sig olämpligt på en begravning, där han kom för sent och gjorde de sörjande besvikna. Prästen själv ställer sig frågande till flera detaljer, bland annat säger han sig ha befunnit sig i psykos och minns ingenting när det kommer till det första ärendet.
Stockholm stift
2024 – Dömd för misshandel
En präst avkragas efter att tidigare i domstol ha dömts för misshandel av sin fru, något som ska ha skett vid flera tillfällen. Han är även dömd för barnfridsbrott och olaga hot, något som i samtliga fall ska ha skett inom familjen. Domkapitlet konstaterar att han därmed inte bara brutit mot sina vigningslöften som präst, utan även gjort sig skyldig till brottsliga gärningar och ”därigenom i avsevärd mån skadat det anseende en präst bör ha”. Prästen själv har nekat till brott, trots fällande domar. Han är även frånskild och har inte umgängesrätt med sina barn.
[ Präst som dömts för hustrumisshandel avkragas ]
2024 – Ifrågasatte nattvarden
Det här är en präst som Dagen skrivit om f, hon heter Ellen Jakobsson och avkragades för att hon uttryckt en syn på nattvarden som inte är förenlig med kyrkans lära, det vill säga att den skulle vara ett mänskligt och inte gudomligt påfund.
Hon har också uttryckt en del intressanta tankar om det gudomligt feminina vilket vissa kritiker menar också skulle kunna strida mot kyrkans lära, men det är något som inte behandlats av domkapitlet. Ärendet är överklagat.
[ Prästen Ellen Jakobsson avkragades för sin nattvardssyn - överklagar ]
Västerås stift
2024 – Narkotikaberoende
Det här handlar om en präst som fick en prövotid under tre år efter att ha upprepade gånger ha försökt få tag på narkotikaklassad medicin. De nämner också utbrott och olämpliga ekonomiska beslut som kyrkoherde som problematiskt. Domkapitlet konstaterar att han även efter denna prövotid fortfarande använder droger, framför allt opioider, och att han vid ett flertal tillfällen ljugit om detta för dem. De menar att han flera gånger getts chansen till förändring, men han har upprepade gånger återfallit och agerat på ett klandervärt sätt som inte är lämpligt för en präst.
[ Präst ljög om missbruk - avkragas ]
Linköpings stift
2021 – Olämpliga sexuella kontakter
Som präst har man lovat att ens handlingar ska tala samma språk, vare sig man är i kyrkan eller hemma. Så när den här prästen ertappas med att ha utövat bdsm-sex med en ung människa, när kontakten togs en minderårig, får det konsekvenser. Prästen har även blivit polisanmäld i samband med denna sexuella kontakt, men friats. Domkapitlet anser ändå att det ”påvisar en för kyrkan oacceptabel livsstil”, inte minst då prästen borde ha insett att han inlett en asymmetrisk sexuell maktrelation. Man har även hittat pornografiskt material på jobbdator och mobil, vilket går emot kyrkans IT-policy.
Strängnäs stift
2020 – Konverterar till Katolska kyrkan
En präst som konverterar till en annan kyrka blir också avkragad.
2020 – Konverterar till Katolska kyrkan
Även en annan präst väljer i detta stift väljer alltså att bli katolik.
2022 – Lämnar utan förklaring
En präst väljer att på egen begäran, utan att uppge några skäl, att få lämna Svenska kyrkan. I samma stund förklaras han också obehörig som präst.
2024 – Lämnar Svenska kyrkan
Även i detta fall är det en präst som på egen begäran lämnar Svenska kyrkan.
Lunds stift
2020 – Konverterar till en ortodox kyrka
En kvinnlig präst meddelar att hon har konverterat till den ortodoxa kyrkan. Därmed kommer också ett beslut som förklarar henne som obehörig som präst i Svenska kyrkan. Eftersom kvinnor inte tillåts vara präster enligt den ortodoxa kyrkotraditionen lämnar hon också prästyrket.
2020 – Lämnar Svenska kyrkan
En kyrkoherde har via e-post förklarat att han lämnat Svenska kyrkan. Uppgifterna kontrolleras av domkapitlet och därmed förklaras mannen obehörig som präst. Prästen är född 1955 och utträdet skedde alltså i pensionsåldern.
2021 – Lämnar Svenska kyrkan
Även i detta fall handlar avkragningen om en präst som på eget beslut valt att lämna Svenska kyrkan, vilket gör att han förklaras som obehörig. Även i det här fallet är det en präst som befinner sig i en ålder där man vanligtvis pensioneras.
2022 – Konverterar till Katolska kyrkan
En präst har kommit in med en skrivelse att han har konverterat till den Katolska kyrkan, vilket därmed gör att han förklaras obehörig att vara präst i Svenska kyrkan.
2023 – Rattfylleri
Här är en präst som vid tre tillfällen de senaste fem åren ertappats med att köra bil utan att ha ett giltigt körkort. Vid två av dessa tillfällen var han också alkoholpåverkad, en av gångerna så pass allvarligt att han passerat gränsen för grovt rattfylleri.
Han ska också tidigare, redan 2007, fått prövotid som präst efter att ha kört bil onykter.
Domkapitlet menar att det här inte är förenligt med en prästs vigningslöfte, då man förväntas vara ett föredöme.
Prästen själv säger att han inte har några alkoholproblem, han överklagade också avkragningen och fick rätt. Därmed är han åter präst i Svenska kyrkan, även om han numera har gått i pension och inte har någon fast tjänst.
2023 – Lämnar i protest
Hon kallade sig själv prästinna och påstod att Maria från Magdala var likställd med Jesus. Dagen har tidigare skrivit om fallet, där prästen först fick en prövotid på tre år, men sedan själv valde att avkraga sig då hon upplevde behandlingen som förnedrande och att hon inte längre har något förtroende för Svenska kyrkan. I stället erbjuder hon andlig vägledning på annat sätt.
[ "Prästinnan" valde att avkraga sig själv ]
2024 – Lämnar som tvivlare
Ännu en äldre präst väljer att lämna Svenska kyrkan, med motiveringen att hennes teologiska tvivel vuxit sig allt starkare och hon är därför villig att ta konsekvenserna av detta.
Visby stift
2023 – Biskopens otrohetsaffär
Det mest omtalade avkragningsärendet på senare tid har ägt rum i Visby stift, men det var inte domkapitlet som fällde avgörandet, utan biskoparnas ansvarsnämnd. Fallet gällde nämligen självaste biskopen Thomas Petersson som hade haft en utomäktenskaplig relation med en kollega under en längre tid. Nämnden ansåg att hans beteende var olämpligt för en biskop som ska vara ett föredöme privat såväl som i tjänst.
Växjö stift
Domkapitlet svarar att de inte har haft några avkragningsärenden på 2020-talet.
Skara stift
Domkapitlet svarar att de inte har haft några avkragningsärenden på 2020-talet.
Karlstads stift
Domkapitlet svarar att de inte har haft några avkragningsärenden på 2020-talet.