Dokument

Detta är Lausannekonferensen

Har beskrivits som en kristen mix av Olympiska spelen och ekonomisk-politiska forumet i Davos • Runt 4 000 kristna ledare från hela världen deltar • Nu pågår den fjärde Lausannekonferensen sedan 1974.

Mellan 3 000 och 5 000 kristna ledare från hela världen möts i Seoul i Sydkorea, sex dagar i slutet av september. Konferensen Lausanne 4 har beskrivits som en kristen mix av Olympiska spelen och ekonomisk-politiska forumet i Davos, Schweiz.
På agendan: utmaningen för den globala kyrkan att med sikte på år 2050 nå jordens befolkning med budskapet om Jesus och därigenom skapa en bättre värld.

Väckelseevangelisten Billy Graham i USA och evangelikala förkunnaren John Stott i England har varit förgrundsgestalterna i för den kristna Lausannerörelsen, som tog sin början vid ett möte mellan kristna ledare från olika delar av världen i Schweiz 1974.

Det hela resulterade i ett missionsdokument som brukar kallas Lausannedeklarationen och som lyfter fram Bibeln som Gud ord, Jesus som vägen till Gud samt behovet av att kristna förenar evangelisation och socialt ansvar i mötet med medmänniskorna.

I Sverige ligger Lausannedeklarationen som ideologisk grund för bland annat tidningen Dagen och används av flera samfund, främst inom frikyrkorna. Men det är samtidigt stundtals ett kontroversiellt dokument i kristenheten bland grupper och samfund med en mer liberal bibelsyn.

Tiotalet svenskar åker

När en fjärde Lausannekonferens på global nivå nu arrangeras i Seoul i Sydkorea 22-28 september är en grupp på drygt tiotalet svenskar anmälda som deltagare bland de 700 europeiska kristna som kommer att närvara.

I den svenska gruppen finns bland andra Daniel Råsberg, missionsideolog hos EFK, samt Anna-Maria Jonsson, EFK:s regionledare i Latinamerika, Olof Edsinger, ledare för Svenska evangeliska alliansen, chefredaktör Felicia Ferreira och opinionsredaktör Frida Park från Dagen, Daniel Ringdahl, Evangelisk Luthersk Mission, Stefan Lindholm, lektor på Johannelunds teologiska högskola, Mia Ström Sverigechef hos EFS, Mats-Jan Söderberg, missionsföreståndare för Folk & språk, Tillarh Mukasa, Redeemed Christian Church of God (med rötter i Nigeria) samt Scott Breslin från OM Europe.

Inför Lausanne 4 i Seoul i Sydkorea har en omfattande rapport (State of the Great Commission Report) tagits fram om möjligheter, luckor och utmaningar för kyrkorna att kunna fullfölja ”det stora uppdraget” – att nå ut med budskapet om Jesus till alla människor och skapa en bättre tillvaro i världen.

Enkät bland evangelikala ledare

Bland annat har 1 500 evangelikala kristna ledare har mötts och svarat på en enkät under senaste året. Utifrån den har en lista över 25 gap/luckor/behov skapats, där kristna experter har jobbat med frågorna inför konferensen och som ska diskuteras vidare under de sex dagarna.

Avsikten är sedan att utifrån Seoulkonferensen formulera en teologisk och missionsstrategisk deklaration för framtiden och ett upprop till kyrkorna att agera.

Förberedelserna av Lausanne 4 har alltså redan pågått några år med ett gediget materialsamlande. En andra fas ligger framför efter konferensen med att diskutera vidare och agera utifrån forskning, rapporter och samtal.

Uppföljningar i Sverige

I Sverige uppmärksammas under hösten Lausannerörelsens 50-årsubileum vid konferensen “Evangelikal i dag?” hos Akademi för ledarskap och teologi, ALT, i Örebro, 7-8 november. I oktober kommer Europaledaren Jim Memory att medverka i en samling hos Svenska missionsrådet, där bland annat Seoulkonferensen ska diskuteras vidare.

Till våren 2025 planeras ytterligare samlingar då budskapet från konferensen ska bearbetas på olika sätt i svensk kristenhet.

---

Fakta: Lausannedeklarationen

  • Lausannedeklarationen är ett missionsdokument och en evangelikal kristen trosbekännelse som kom till när evangelikala kyrkor från hela världen globalt möttes i Lausanne i Schweiz 1974.
  • Billy Graham och John Stott är två förgrundsfigurer i deklarationens tillkomst.
  • Syftet med dokumentet är att deklarera en gemensam tro och teologi där de bärande punkterna är att Bibeln är Gud ord, att Jesus är vägen till Gud, samt behovet av att kristna förenar evangelisation och socialt ansvar i mötet med medmänniskorna.
  • Globala Lausannemöten har totalt arrangerats fyra gånger: I Lausanne i Schweiz 1974, på Filippinerna 1989, i Sydafrika 2010 samt nu, 2024 i Sydkorea.
1974. Lausannedeklarationen skrivs under.

1989 Manilla, Filippinerna.

Manillamötet 1989.

2010 Kapstaden, Sydafrika.

Lausannekongressen om evangelisation i Kapstaden, Sydafrika 2010.

2024 Seoul, Sydkorea.

Den fjärde Lausannekonferensen äger rum i Seoul, Sydkorea.

---

Fler artiklar för dig